Terminate U Mobile

8:30 PG

Assalamualaikum

Terminate U Mobile | Masa tarik pelanggan, bukan main kebabom dia terangkan sampai saya boleh terpengaruh. 10G katanya. Check kawasan liputan, budak u mobile tu cakap, line ok tu. Pendaftaran sebanyak RM150 saya pejam mata je bayar. Tapi, selepas selesai pendaftaran, barulah tahu 5G untuk waktu siang, sementara baki 5G lagi sebelah malam pula. Ada pula kami beronline jam 2, 3 pagi. Ciss..

10 bulan pertama, hanya perlu bayar RM58. Selepas 10 bulan, barulah bayar RM68. Tiada kontrak dan boleh terminate bila-bila masa sahaja.

Bulan pertama dan ke dua laju uii... Masuk bulan ke 3 dah lemau. Makin lemau dan lemau. Lama juga guan sebelum nekad nak terminate. Line macam siput. Menyampah nak guna. Sampai saya tak berapa guna pun line internet ni. Memang tak berbaloi rasanya bayar RM58 sebulan untuk 5G yang tak berapa guna. Mana tidaknya saya guna line Celcom di tab, RM38 sebulan sebanyak 2G ok je. Memang geram habis.

Lagi best, bila GST dilancarkan, bil sudah menjadi RM61.48. Cas GST sebanyak RM3.48~ RM3.50 telah dikenakan. Ermmm...

Bil selepas GST


Setelah berbincang dengan en.suami, keputusan telah dibuat. Terminate! Terus ke centre U Mobile di taman molek. Terus juga bayar bil yang tertunggak.

Bil yang perlu dijelaskan untuk potong line internet sendu tu.


Garu kepala jugalah bila jumlah yang perlu dibayar sebanyak RM129.32. Aik? Takkan lebih 2 bulan tak bayar? Tiap-tiap bulan kami bayar. Itu harga setelah dicampur GST tau. Sekali lagi pejam mata keluarkan duit tapi bukan duit saya. Hehehe..

Dan sekarang kami beralih ke line internet lain pula. Berbalik kepada asal. Apa dia? Nanti saya kongsikan.



Amaran : Ini adalah pengalaman benar saya. Tiada niat untuk menjatuhkan mana-mana pihak. Sebagai pengguna, saya berhak untuk memilih dan komplen apa jua perkhidmatan yang saya rasa tidak adil, tamak dan tidak berbaloi. Hak pengguna. Mereka yang berkaitan U Mobile tidak berhak untuk marah dengan entri saya ini. Sekian, terima kasih daun keladi.


Nota Kaki : Makin menyampah dengan GST.. >___<





You Might Also Like

56 comments

  1. akak pernah guna u mobile.tapi kat rumah tu kalau guna ni,confirm line macam siput sedut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. coverare rumah akak tak bagus la tu kan

      Padam
  2. saya pun guna UMobile, tapi yang murah je la RM28 (internet 1.5gb per month), okay lah.. haha.. tapi kadang-kadang sebab rasa macam takde line sangat.. terfikir jugak nak terminate..tapi.. haha, nantilah dulu kot.. yang line baru tu akak kongsi eh.. saya nak tahu jugak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun guna yg rm28 tu..saya nak tanya...outstanding bil sy RM43 then current bill RM73..so kalau terminate kene bayar berapa..saya baru guna sebulan and hari ni...first day utk masuk bulan kedua..akak yang juak u mobile ni kat kolej..da block saya...mnipu student..ingat student banyak duit ke

      Padam
    2. saya tak guna bnyk pun data..kata setiap bulan 30..ni kenape melambung..stress fkir da la nak exam..mane nak cekau duit

      Padam
    3. kami pun tak guna banyak.pernah 1 bulan tu tak guna pun tapi bil tetap berjalan lah.lebih baik awak ke center untuk selesaikan kemusykilan berapa banyak yang perlu bayar tu

      Padam
    4. aik sma pla nasib kita syuhada mansor, sy guna rm28.. bill rm43 bill smua jdi rm74... jum boikot.. line mcm siput kijap2 4g,g,e pun ada

      Padam
  3. syarikat tamak mcm diorang ni la yg buat public keliru pasal gst.
    skit skit gst. skit skit gst.
    sedang gst tu xde salah pun!
    tapi yg aida tgk bil mar RM129.32 tu takde caj gst pun?
    tang mana dia kata inclusive gst?

    BalasPadam
    Balasan
    1. dia tulis kat situ GST 0% kan..
      tapi kat bil ada tulis aida..monthly rm58 + GST 6%, RM3.48 = RM61.48

      Padam
  4. Hmmm... Sakit hati jugak kalau jadi mcm ni kan?

    BalasPadam
  5. ada blogger ceita , bln pertama je laju . lepas tu semput . mmg camtulah biasanya bila nak terminate . tetiba je kena bayar itu ini ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu..bulan pertama je laju..

      Padam
  6. ayu 3 bln da gna umobile. pakej yg 78 kot. yg 7 gb siang. kt sini umobile je yg ok.hihi...hopefully terus ok.huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau terus ok takpe ayu..RM78 dah include GST?

      Padam
  7. kak cuba juga apply hari tu tapi dia tak cover lak area rumah kak..

    BalasPadam
  8. salam. hee tak best kan kalo line internet tak lajuu ;p

    BalasPadam
  9. lya pakai strymyx je kat rmh...
    utk hp, mmg xde internet mobile.. cuma bila rsa nk guna sgt bru langgan internet mobile tu.. lg pom msa byk hbs kat rmh n ofis, so guna wife aje la..

    BalasPadam
  10. tak ok eh kak..nasib la xpilih umobile ni...
    nnt ada internet yg bagus kak mar share yer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. line internet ni tengok kawasan jijah..masa saya register..check kawasan rumah saya ok je..

      Padam
  11. Saya pernah kenalah tapi nasib baik line prepaid. Mula-mula masuk sim bukan main laju kebaboom internetnya. Tak sempat kelip mata dah loading bagai. Lepas seminggu, hampa jiwa raga tengok line internet macam siput sedut!

    BalasPadam
    Balasan
    1. mujur macam siput sedut..bukan siput vavi..

      Padam
  12. baru ingat nak langgan wifi umobile..tapi tak jadi la bila baca akak post ni..hehe

    BalasPadam
  13. Dari dulu setia dgn celcom... Hampir juga langgan u mobile ni... Tapi kami pilih yes akhirnya...

    BalasPadam
  14. Assalam mar,
    ish3
    memang geram kalo dok maen cakap belit3 ni kan3

    BalasPadam
  15. saya suka part akhir tu!
    tapi kebanyakkan plan internet memang malam yang laju
    cam suami saya guna, malam 15GB kalau tak silap
    tapi memang laju sungguhlah. lagipun dia memang biasa buat keja dia malam

    ooo...kami guna maxis home wireless

    BalasPadam
  16. saya pun nak terminate U mobile saya. awal2 pakai laju je. skrg line mcm siput. tgh malam baru laju.

    BalasPadam
  17. SY nk stop umobile tp xthu nk buat mcm mna. Blh bg tunjukn ajar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba pegi mana2 umobile store. bgtau nak terminate... atau pegi tempat awak mula2 daftar dulu

      Padam
    2. Ye betul tu. terus ke centre meraka. kalau daftar di kiosk-kiosk pasaraya, mereka tetap akan minta kita ke centre.

      Padam
  18. saya baru langgan mifi 29 sept hrtu,mula2 bayar rm159 frew portable wifi. 23gb rm88/bln-9gb siang,12gb 2am-8am. rasa tertipu je. pakai baru smggu kuota dah over limit yg 9gb. 12gb tgah mlm buta sape le nak guna,time tido tu. genap 2 mggu saya terus pi terminate.

    BalasPadam
  19. Kes akak sama macam saya . Terkejot juga dia kata kita tak bayar bil selama 1bulan . Selasa ni baru terminated . Menyesal pakai u mobile .

    BalasPadam
  20. diorng ckp guna youtube dari 2pg smpai 10pgi xcas tgk2 bil smpai rm57.57..pergh... dh la download pn tak , call pn idak... tp ni lah hasilnya tnggu nak terminate je.. menyesal pakai postpaid ni.

    BalasPadam
  21. masa saya beli broadband ni agen cakap bayar dulu baru pakai, so klo xbyr diorg secara automatik akan tutup akaun. lps beberapa bulan sy upgrade pakej data celcom kat hp. sy pon stop la guna broadband umobile sbb rasa membazir plak sbb celcom pon 10gb gak. tpi yg xbestnya lps 4 bulan sy dpt call dari wakil umobile minta sy bayar rm144.20 katanya 2 bulan bil tertunggak. bila minta penjelasan baru diorg bgitau klo xbyr diorg akan aktifkan lgi akaun kita dan lps 2 bulan baru diorg akan auto terminate. diorg ckap klo nak terminate kna p pusat servis. babun pnya agen, masa register ckap lain, skrg lain plak. xpasal2 kena byr utk baki servis yg sy xguna pun.

    BalasPadam
  22. Salam awak, saya dari postpaid umobile baru pakai around a month bill dia masyaallah kita expect bayar yang dia janjikan tu je sekali woah melambung gak ah. Boleh ke nak terminate agak? Kalau nak terminate memang kena pergi centre or thru call je? And kena selesaikan terus bayaran? Ni baru masuk bulan baru so kena bayar untuk this month also ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. masa saya dulu, dah call tetap kena gi centre untuk potong. nanti dia check berapa bil kita, bayar habis baru lah selesai cerita.

      Padam
    2. pakai pakej skali phone ke ?...mula2 pakai dia akan kira bilangan masa yg sign up smpai cycle bil baru..saya pakai ok je setiap bulan..amek P98..tiada masalah pun umobile..celcom lagi teruk hidden charge byk..pastikan line kt rumah dapat la umobile ni hihihihi..

      Padam
    3. saya ambil pakej internet sahaja.memang ikut cycle.saya ada cerita kan, bulan pertama & kedua laju berdezup..bulan berikutnya lemau sangat-sangat. takde line ke bila dah masuk bulan ke3 tu..hihi

      Padam
    4. Saya dah gunakan U mobile selama 3 tahun tak ada masaalah apa apa pun internet ok je

      Padam
    5. baguslah kalau takde masalah

      Padam
    6. Kalau nk stop .mmg kena byr dlu ke yang trtunggak .yg kena byar tu outstanding blance je ke ?

      Padam
    7. Kalau nk stop .mmg kena byr dlu ke yang trtunggak .yg kena byar tu outstanding blance je ke ?

      Padam
  23. Hahaha..hampir2 gak nak terpengaruh dgn plan yg diaorng promote nie gak...nasib xterjebak..jnji manis bak gula perlis...tetap setia ngan perkhidmatan celcom..walaupun kdg kala ada gak problemnya...

    BalasPadam
  24. satu lagi masalah Umobile..contohnya utk prepaid..bagi share top-up..bila kita dh buat share top-up cth rn10 la..kita dh share dan dia potong baki,,,tapi masalahnya nombor yg kita share xterima pun kreditnya...dh pegi komplen dia kata xblh buat apa2...jd apa kesnya tu....

    BalasPadam
  25. Mcm mana nak terminate yer.. boleh call center ke ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam saya dulu, dah call centre, diorang cakap tetap keba pergi centre terus

      Padam
    2. Waktu nak terminate tu, dia ada extra charge apa apa tak?

      Padam
    3. masa tu baru dia buat kira-kira bagai..sebab kadang tu kita tak perasan cycle periodnya..& bil mungkin sampai lambat..

      Padam
  26. Salam kak... saya nk tnya kalo nk terminate postpaid butiran apa yg nk kena bawak?? photostat ic ke?? ke kena bawak duit je standby dia cas lebih... niat nk terminate skrg ni lembap yg amat

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam..bawa original ic & duit aje..

      Padam
  27. Salam Akak, kalau kt aeon au2 boleh buat termination tak? n then malam buka ke? sbb office hour tak sempat la. trimas.

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.