Alif Ziyad

Perjalanan : Checkup Adik 5 Bulan

3:09 PTG


Entri taip laju-laju...baca dari awal hingga akhir supaya tidak ada rasa sangsi.


22 Februari 2016 - Checkup Adik Alif 5 bulan. Kalau diikutkan, Adik akan genap 6 bulan hujung bulan ini. Tak lama lagi Adik dah boleh makan.

Berat Adik, 6.1kg.

Wewwww,, Itu pun Adik dah pandai geram bila tengok orang makan. Pernah sekali, dia rampas buah limau dari tangan pengasuh. Geram sangat tengok orang kunyah-kunyah agaknya. Paling comel bila kami sekeluarga makan, dia perhatikan kami dan mulutnya turut mencicip-cicip. Kesian pun ada. Alahai..sabar sikit lagi dik,,

Adik Alif tak nangis bila diinject. Wah...saya sangat terkejut. Control macho sungguh dia. Bila saya ambil dia dari rumah pengasuh selepas balik kerja, dia masih tidak demam. Bila pagi menjengah, dalam 4 pagi, saya rasa badannya sudah mula hangat. Cepat-cepat saya jelum. Panasnya surut. Dedar je. Tapi, hati tetap risau masa tu.

Saya pesan pada Adik Alif, "Adik, adik jangan demam. Ibu tak boleh cuti, sayang. Banyak kerja"
Seolah memahami, hangatnya hilang. Allahuakbar.

Sebelum ni, walau susu badan saya sikit, saya perah dan simpan walaupun hasil pam seharian tak sampai 3oz. Takpe, lebih-lebih lagi bila dia diinject. Saya tetap bagi walaupun sikit. Alhamdulillah, Allah Maha Mengetaui. Adik ok je, badan tiada tanda langsung untuk demam.

Agak sedih kali ini, selepas Adik Alif diinject, susu formula sahaja yang menanti buat dia. Adik Alif tidak demam pun saya sangat bersyukur. Alhamdulillah.




Ada 2 perkara yang buat saya kesal semasa checkup tempoh hari.
1. Nurse salah tulis nama ubat di transkrip.
- Terpaksa patah balik ke bilik pemeriksaan untuk dia perbetulkan nama ubat.

2. Nurse lupa tulis tarikh temujanji berikutnya.
-Terpaksa saya ke klinik semula pada esoknya untuk dapatkan tarikh termujanji.


Saya tahu ramai orang yang perlu mereka layan. Salah saya juga sebab tak tengok transkrip ubat dan tidak semak buku selepas habis checkup. Walaupun klinik kerajaan kita tiadak perlu bayar, tapi gaji mereka dibayar oleh kerajaan. Kerajaan juga kutip duit dari mana?

Harap, perkara yang sama tidak berulang lagi. Walau apa pun, saya masih akui perkhidmatan di klinik dan hospital kerajaan masih baik dan mesra. Terima kasih kerana menjalankan tanggungjawab dengan baik.



Luahan Hati

Kuatkah Hati?

5:20 PTG


Pernah tak rasa seperti mahu meluahkan tapi tak terluah? Tak terluah sebab takut ada orang sekeliling yang akan terasa hati. Bahkan, ada juga yang akan memberi nasihat yang tidak membantu langsung.




Kenapa saya tak keluar? Memang saya mahu keluar dari sini. Nak sangat. Tapi,,, "rezeki saya masih di sini".
Dan kalau boleh, andai satu hari nanti saya melangkah keluar, saya tidak mahu masuk ke sini semula. Rasa tidak adil dengan orang lain juga.

Ada masanya bila rasa sentap, dada seolah-olah rasa nak pecah. Tapi, cuba positifkan diri. Percaya yang rezeki saya masih di sini. Mungkin sudah tertulis rezeki saya bukan pada gaji yang besar. Walaupun kadang kala rasa tak adilnya mereka ni!

Kadang-kadang tertanya-tanya, apa guna appaisal? Appraisal saya cun setiap tahun. Apa guna attendance cantik setiap hari?

Dan paling tak suka, apa guna HOD cakap saya OK, takde masalah!


Tiba-tiba terkenang kenangan lama selama di sini.


Nota Kaki : Terlalu banyak untuk diluahkan tetapi tidak terluah..






Barang Bayi

Sejauh Mana Pentingnya Kad Mata Ganjaran

2:02 PTG


Purse saya penuh dengan macam-macam kad. Biasanya kad yang keahliannya seumur hidup. Kad yang perlu renew setiap tahun, jarang ada.


Apa yang penting sangat kad mengumpul mata ganjaran ni?

Bagi saya, saya gemar mengumpul mata ganjaran tu dengan syarat saya kerap membeli di situ dan keahlian seumur hidup.
Contoh kad yang sangat aktif diswap adalah Kad Smiles Petron, Kad mata ganjaran Tesco, Kad Watson.

Ada baiknya mengumpul mata ganjaran ni. Mata terkumpul dapat tebus macam-macam. Yang paling aktif kad smiles petron. Kerap isi minyak kereta kan.

Yang lain, sekadar memenuhkan purse je kot.

Berbicara tentang kad mata ganjaran, saya tahu ramai yang memiliki kad Aeon Jusco kan? Saya? Dah expired 2 tahun lepas dan tidak pernah renew lagi.

Kenapa saya tak renew? Sebab saya hanya shopping di Aeon jusco setahun sekali. Atau dapat voucher percuma.

Pelik sangat ke takde kad aeon tu? Ntah la. Sebab setiap kali saya shopping di situ, mesti cashier tanya ada kad jusco? Bila saya jawab takde, dia macam pelik pula. Eh takde?

Biasa pinjam kad kawan-kawan je. Diorang dapat point. Saya pula tidak perlu keluar duit untuk renew setiap tahun.


Ahad lalu ke Jusco Tebrau beli sedikit baju anak-anak. Voucher 200 yang suami dapat dari kompeni dia belum guna lagi. Syok kan shopping free. Tapi, buat pengetahuan semua, saya bukan suka sangat shopping. Rajin shopping online sikitlah. Itu pun ikut keperluan.



Oleh kerana sedar diri, tidaklah saya pernah meletakkan  shopping sebagai satu terapi buat saya.
















Alif Ziyad

Majlis Sambut Menantu & Aqiqah

9:00 PG


8 Februari 2016 - Berlangsungnya majlis sambut menantu sekaligus majlis aqiqah Adik Alif. Alhamdulillah, rezeki anak. Kami tidaklah buat majlis besar-besaran, sekadar kecil-kecilan. Jemputan tidak sampai 500 orang.

Rewang sekadar memasukkan isi goodies bag untuk tetamu.


Goodies bag yang telah siap diisi.


Kami pulang ke kampung pada hari ahad pagi. Tak sabar nak balik kampung. Rindu dengan suasana kampung yang nyaman. 4 hari bercuti sudah memadai bagi kami. Melepaskan rindu pada emak abah dan sekaligus melepaskan lelah bekerja sehari-hari.


Setting meja makan damai.

Setting meja makan damai dan khemah tetamu. Tema JDT.


Majlis kali ini meskipun jemputan tidak ramai tapi sangat meriah apabila sanak saudara semua berkumpul. Ramai saudara mara kami yang hadir. Terasa keseronokan berganda. Keluarga Mak Teh yang tinggal di Palong sahaja tidak dapat datang sebab jalan gemas di naiki air.

Saudara mara sebelah Abah.

Saudara mara sebelah Emak.

Ini pun sebelah Emak.Mereka sampai juga meskipun sampai sesat-sesat. Bukan senang dapat berkumpul begini. Hari raya pun belum tentu dapat berkumpul bersama.



Sekitar majlis. Keluarga pihak perempuan hadir dalam jam 12.30 tengahari dan terus ke meja tetamu. Menjamu selera di meja makan damai bersama pengantin. Kemudian, upacar memotong kek pula.


Jam 2 petang, majlis bacaan yasin dan tahlil berlangsung. Bacaan yasin dari sekumpulan orang perempuan dari blok kami dan blok sebelah menyebelah. Felda kami dipecahkan mengikut blok. Bukan blok bangunan ye.

Bersama Adik Alif. Mujur dia tak buat perangai sewaktu mereka berselawat. Adik Alif dicium-cium oleh nenek-nenek dan makcik-makcik yang hadir.


Pasangan pengantin yang dirai. Kami adik beradik perempuan memakai jubah warna hijau pekat. Kakak yang sponsor.

Bergambar bersama keluarga pihak perempuan. Terima kasih kerana sudi hadir memeriahkan majlis.


Majlis kali ini tidak terlalu letih sebab emak abah menggunakan perkhidmatan catering. Tak payah merewang sangat. Support caterer kampung. Satu kepala hanya RM9. Lauk pauk memang banyak. Termasuk kambing aqiqah masak sambal manis, hanya bermodalkan RM4500 untuk jemputan 400 orang. Lauk pauk dan nasi sedap.

Selain itu, ada cendol. Memang sedap lah! Makan cendol bertambah-tambah. Cukup lemak manisnya. Ada juga ayam goreng uncle bob. Fullamak, sedap meratah. Dapatlah merasa dua ketul. Air sahaja yang kami godak sendiri. 


9 Februari 2016 - Gerak pulang lebih kurang jam 2.40 petang. Terus ke Kluang, rumah adik ipar. Singgah sebentar. Dalam 6.00 petang, kami gerak pula pulang ke JB.

Biasalah bila tiba musim perayaan, jalan penuh kenderaan. Jammed.

Terima kasih buat emak abah yang sudi sponsor majlis adik lelaki kami ini sekaligus untuk aqiqah Alif juga. Alhamdulillah rezeki anak-anak. Keduanya telah diaqiqahkan. Meskipun tidaklah buat majlis besar-besaran, keberkatan itu lebih penting.




Nota Kaki : Saya cuma sponsor kad kahwin diorang jek..^__^








Makan Gaji

Tarian Singa & Angpow

9:00 PG


Kilang tempat kami mencari sesuap makan ni biasanya memang takkan cuti lama. Tidak kiralah musim perayaan apa sekalipun. Hatta CNY. Cuti sekadar public holiday yang tercatat di dalam kalender. Nak cuti lebih, sila apply ye. Tapi, mohon cuti pun agak-agak jugalah. Kalau raya puasa ke raya haji boleh la Melayu mohon cuti.

10 Februari 2016 - Jalan raya lengang selengangnya. Saya tahu ramai yang masih bercuti. Tambahan pula, sekolah pun masih bercuti. Kami, sebagai pekerja yang berdedikasi, tetap masuk kerja walaupun kaki terasa berat untuk melangkah.

Hui, big bos kami pun dah mula kerja oi.. Petang dalam jam 2, ada persembahan tarian singa. Lama jugalah dia berjoget. Kemudian, pusing production area dan masuk department lain juga. Nak dapatkan ong katanya.


Eksen kemain dia baling-baling limau.


Yang tengah tu big bos. Kiri kanan tu director dan ada juga kaki sibuk. Akekeke..
Sempat jugalah singa tu ukir buah limau bali siap susun limau mandarin menjadi nombor 1128.
Pebenda tu? Jangan tanya. Saya pun tak tahu.


Si penari singa berbaju merah jambu. Saya terselit di belakang sana bertudung peach. Nampak kurus pula. Hahaiii,, sila jangan jealous.


Seperti biasa bila CNY tiba, dapatlah angpow dari bos. Macam biasa jugalah, RM8. Kalau RM88 tu best juga. Memang dah nombor 'ong' dia nombor 8.

RM8, dulu kini selamanya..






Cuti

Cuti CNY Balik Kampung

9:00 PG


Public holiday!!! Yeah!! Terlalu lama rasanya menanti cuti panjang. Dapat balik kampung. Kebetulan cuti CNY jatuh pada hari isnin dan selasa. Cuti panjanglah kita. 

Amenda dia tulis tu tak tahulah maksudnya. Harap maksud yang baiklah.


Kepada kawan-kawan yang sedang bercuti, hargailah masa cuti anda. Inilah masa untuk bersama keluarga. Yang jauh mahupun dekat. Mari kita rapat-rapatkan.

Yang memandu, berhati-hati selalu. Malang tidak berbau. Ingatlah orang tersayang.

Mesti ramai yang ambil kesempatan cuti panjang ni untuk bercuti dan berjalan-jalan. Tak kurang juga yang balik kampung, menghadiri majlis perkahwinan dan apa jua majlis jemputan.

8 Februari 2016 - Majlis sambut menantu adik saya dan majlis aqiqah Adik Alif.
In sha Allah akan di update nanti.




Nota Kaki : Selamat bercuti






Aisyah Humaira

Tak Guna

8:30 PG


Siapa suruh gatal tangan capai 1 pek susu dugro yang berperisa. Dalam kepala, bayangkan yang Kak Aisyah pasti suka sebab ada perisa buah. Ditambah pula dengan khasiat sayuran. Wow, berbaloi beli ni. Sejak usianya Aisyah menginjak 4 tahun, emmm sudah pandai menolak makanan. Sayur sangat payah untuk ditelan kecuali lobak dan timun.


Pertama kali saya bancuh dan beri kepada dia, dia sudah menolak. Dia kata tak sedap! Saya tak nak susu! Wah,,,ayat berbisa yang aad baiknya juga. Satu hari dia tidak minum susu dek penangan susu Dugro Fruit & Vege. Penyudahnya, susu ini terbiar di dalam bekas. 

Saya pula tertewas, kasihan melihat dia bak kucing mahu beranak tidak dapat minum susu. Saya bancuh sebotol dan beri kepadanya.

Aisyah : Tak nak susu tu. Tak sedap.

Ibu : Ini susu Aisyah la.

Dia minum sikit. Takut-takut. Kemudian, habis sebotol

Aisyah : Sedapnya susu. Ini susu saya.

Dalam hati saya, pandai sungguh anak dara ini berdrama sekarang.



Buai ini turun temurun dari Kak Aisyah. Aisyah dulu berbuai hingga 4 bulan usianya. Masa tu dia jenis tak tidur malam. Memang rabak mata ibu dia saban hari di tempat kerja. Kurus ko!!


Ayah beli dengan harga RM80 sahaja 4 tahun lepas. Harga sekarang tidak diketahui. Buai ini nampak baru dan masih elok. Condition tip top! 9/10. Boleh ditanggalkan jika tidak digunakan. Simpan kembali di dalam kotak. Wrapping

Alif tidak berbuai pun kecuali masa saya dalam pantang dan sebelum naik kerja. Saya masukkan je jarang hayun. Dia suka rilek dan berkhayal di dalam tu.

Sekarang, buai ni jadi perhiasan je dalam rumah. Dah berbulan-bulan jadi perhiasan. Ntah, nape tak simpan pun tak tahulah. Nampak cantik lak ada buai. Huhu..




Makan Gaji

Si Bocong

2:14 PTG


Si bocong ni jadi tempat saya letak air yang dibeli. Office takde pantri. Nak buat pantri kecil tapi tak praktikal sebab perlu ambil air untuk di masak dari bawah. Perlu turun naik tangga untuk cuci mug. Persekitaran yang agak tak sesuai sebab jelaga boleh masuk dalam office.


Penyudahnya, saya beli bocong ni satu untuk kemudahan saya. Biasa beli air panas. Tahan la kepanasannya untuk beberapa jam.




Makan Gaji

Dinner 2016

11:16 PG


Kami berdinner lagi. Masuk ni kali ke3 saya join dinner untuk semua pekerja SBN. Kalau dinner untuk staff sahaja saya tak pernah join. Malas. Walaupun saya staff. Staff belakang tabir.

Ni semua muka-muka mengharapkan lucky draw. Dua orang yang bertuah dari meja kami dapat lucky draw. Sorang dapat baucer aeon. Sorang lagi dapat hamper.





Di Hotel Amansari Seri Alam untuk kali ke3.


Antara makanan yang dihidangkan.
~ tak kena kat tekak. Presentation pun out.


Dinner kali ni sangat membosankan. Ibarat sekadar datang untuk makan je. Tapi, makan pun tak berapa kena kat tekak. Memang makanan di meja kami tak habis setiap kali dihidang.

Takde aktiviti menarik. Best dress pun ntah apa-apa. Lucky draw kebanyakkannya di sapu oleh foreigner. Almaklum kerja kilang ramai foreigner. Huhu,,


Solekan by sdn bdn.
Hanya sapukan BB cream stick Silky girl. Natural ~rm15.80
Kemudian, sapukan bedak butae bekas biru. Natural ~sedia ada.
Eyeshadow miss rose ~sedia ada.
Blusher Naked2 ~sedia ada.
Eyeliner Silkygirl ~sedia ada.
Maskara Maybeline Waterproof ~sedia ada.
Lipstik Kiss proff ~sedia ada hadiah dari seorang blogger.

Design baju & tudung juga sdn bhd.
Dress kuning beli di nile. Kosong. Dress raya dua tahun yang lalu ~sedia ada.
Tudung ~sedia ada.
Beli lace semeter untuk kaki dress dan tampal ditudung untuk naik seri ~rm18.
Sandal & handbag ~sedia ada.

Total cost dinner = rm33.80