Ingatlah Waktu-waktu Ini

9:00 PG

Assalamualaikum


  • 5 - 7 pagi
Waktu di mana usus besar bekerja. Mesti disiplinkan diri utk buang air besar dalam waktu ini. Jika tak, penyakit akan berkumpul.

  • 7 - 9 pagi
Wajibkan diri utk bersarapan. Jika tak, metabolisma badan akan turun mendadak. Sebab tu kadang2 orang bersarapan lewat lepas pukul 9, berat badan naik mendadak walaupun makan sekali sehari! 

  • 9 - 11 pagi
Organ limpa bekerja. Elakkan makan dalam waktu ini.

  • 11 - 1 petang
Jantung bekerja secara optimum. Elakkan bekerja berat, sebaiknya rehat dan tidur seketika. Serangan jantung kerap terjadi ketika waktu ini.

  •  1 - 3 petang
Usus kecil bekerja. Sebaiknya buang air besar kali kedua dalam waktu ini.

  •  3 - 5 petang
Pundi kencing bekerja. Sebaiknya buang air kecil dalam waktu ini.

  •  5 - 7 petang
Ginjal bekerja secara optimum. Elakkan badan terlalu dehydrated. Banyakkan minum air dalam waktu ini.
 
  • 7 - 9 malam
Perikardium bekerja. Elakkan makan makanan yang berat pada waktu ini.

  • 9 - 11 malam
Waktu terbaik utk berehat dan tidur.

  • 11 - 1 pagi
Hempedu bekerja. Elakkan makan, berat badan akan naik mendadak.

  • 1 - 3 pagi
Hati bekerja utk singkirkan toksik. Elakkan berjaga. Sering berjaga pada waktu ini berpotensi utk kanser. Waktu ini adalah waktu terbaik utk deep sleep.

  • 3 - 5 pagi
Peparu bekerja. Bagi pesakit asma, elok amalkan bangun pada waktu ini. Peparu menyerap oksigen dalam kuantiti yang tinggi.



You Might Also Like

13 comments

  1. bru je bc info ni pg td deme share kat group whtsapp.. heheh.

    BalasPadam
  2. Kakak masa dpt info ini terasa banyak yg kakak dah langgar terutama bab makan malam. Apa lagi kalau keluar makan malam memang waktu yg tak baik itulah kakak makan.

    BalasPadam
  3. info yang sangat berguna....thanks mar

    BalasPadam
  4. thanks dik utk info yg sgt brguna...

    tp risau gk akak sbb selalu kul 1 pagi hingga 3 pagi akka terbangun utk kencing... huhuhu...

    BalasPadam
  5. Several je yg dpt ikut yg lain kecundang --' tp bgus lah reminder ni.

    BalasPadam
  6. time study, mmg selalu tlps srpn. sbb kls pg, kalau srpn perut memulas

    BalasPadam
  7. jarang kita ambil tahu pun kan Mar :)

    BalasPadam
  8. sangat bermanfaat.. terima kasih share sis :)

    BalasPadam
  9. wowww terima kasih akak bagi info yg bermanfaat :D

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.