Ayam Bakar Mayonis

8:00 PG

Assalamualaikum

Ayam Bakar Mayonis | Dah lama nak share resepi simple ni. Tapi, asyik la lupa snap gambar. Kebetulan hari tu en.suami ada beli beberapa ketul kepak dan peha, apa lagi. Perap ayam lah kita. Bukan apa, anak-anak memang suka ayam bakar camni.
Ayam Bakar Mayonis

Bahan-bahan :-
Ayam - terpulang nak bahagian apa dan nak potong macamana pun
Bawang putih
Halia
Garam
Sos tiram
Sos blackpepper
Kicap
Mayonis


Cara-cara:-
- Tumbuk bawang putih dan halia. Kemudian, gaulkan ayam bersama garam.
- Masukkan 1 sudu sos tiram, 1 sudu kicap, 1 sudu sos blackpepper dan 1 sudu mayonis.
- Perap beberapa jam/ semalam untuk rasa yang lebih sedap.

Dah gaul semua, kita tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk bahagian chiller.



Nota Kaki : Hasil selepas bakar tak sempat nak snap, tapi memang sedap tau..cubalah



You Might Also Like

18 comments

  1. akak biasa jgk bt resepi ayam bakar mayo...
    cuma akak tambah lg ngn tumbukan bwg putih+ rosemary kering... bau dia lg perkkkkh mabeles

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh cuba nantu kak,,kena cari rosemary kering

      Padam
  2. Bahan sos tiram dgn blackpaper xde kt dpur klau tak dah boleh cuba dah

    BalasPadam
  3. Memg sdp klau bakar2 ni lgi ayam bakar...cntik la blog sis ni, buat kat mna ya

    BalasPadam
  4. Tak pernah try lagi bakar ayam dengan perapan yang ditambah mayonis πŸ˜„

    BalasPadam
  5. selalu buat tapi tak pernah masukkan mayonis..ok..nanti nak cuba

    BalasPadam
  6. aduhhhh macam sedap je kena try nih. mayonis tak pernah try lagi. selalu lumur rempah2.

    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    BalasPadam
  7. Boleh try nanti masukkan mayo. Sedapnya. Gambar lepas bakar tu tak sempat snap sebab dah selamat laju dimakan.. πŸ˜ŠπŸ˜ŠπŸ’“

    BalasPadam
    Balasan
    1. Shad
      http://akuvsdiashadhira.blogspot.my/2017/05/resepi-mudah-udang-goreng-kunyit-planta.html?m=1

      Padam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.