Info

Bayar Cukai Tanah Sebelum 31 Mei Setiap Tahun

8:36 PG

Assalamualaikum

Bayar Cukai Tanah Sebelum 31 Mei Setiap Tahun | Cukai tanah tak dapat surat macam cukai pintu. Takde reminder. Bayaran untuk setahun tak lah sebanyak jumlah cukai pintu. Cukai pintu dikutip 6 bulan sekali weh. Hakikat duduk di Malaysia, nak beli rumah susah. Bila ada rumah, macam-macam cukai nak kena bayar. Belum masuk bayaran bulanan rumah pada bank yang kita buat pinjaman. Insurans rumah lagi. Awal tahun memang banyak keluar duit.


Berbalik pada tajuk entri, cukai tanah perlu dibayar sebelum 31 Mei setiap tahun. Bukan bayar awal tahun. Tapi kami lupa. Bayar jelah terus.

Bila nak bayar, baru sibuk cari resit bayaran lama. Mak aih, kali terakhir bayar pada tahun 2014. Ha, sekarang dah 2018!

Untuk perumahan kami, untuk 2 tahun pertama (2010 - 2012), cukai pemaju di bawah tanggungan pihak pemaju sebab masih dalam tempoh progress. Ye, kami beli rumah yang belum ada nampak rumah, hanya tanah sahaja yang kami nampak. Berani kan? Ye, berani ambil risiko memandangkan pemaju adalah pemaju yang dipercayai sekian lama.

Selepas 2012 (progress selama 2 tahun), bermula 2013, cukai tanah di bawah tanggungan pemilik rumah.

Selain bayar cukai terus ke pejabat tanah dan galian Johor Bahru, korang juga boleh semak dan bayar cukai di http://onlinepayment.johor.gov.my

Pejabat Tanah Johor
Jln Datin Halimah, Larkin Jaya, 80350 Johor Bahru, Johor



Kad Miles

Kad Miles Petron Sudah Ada Tarikh Luput

10:52 PG

Assalamualaikum

Kad Miles Petron Sudah Ada Tarikh Luput | 2017 - 2018, semakin berlumba-lumba stesen minyak memberi mata ganjaran. Bagi pengguna kenderaan memang agak tertekan juga dengan jadual harga minyak yang berubah setiap minggu. Senang cakap, perubahan akan diumumkan setiap hari Rabu.

Lepas jam 6 petang aku check harga minyak, naik ke turun ke. Kalau minyak mahal, aku isi sikit. Kalau minyak turun, aku isi lebih sikit. Isi tetap kena isi beb, kalau tak kereta kau tak bergerak, jahanam jugak.

Entri lama dalam blog Janji Kita ni, Kumpul & Tebus Mata Ganjaran Kad Miles Petron. Entri ni meskipun publish pada 2014, tapi masih aktif hingga kini. Nak buat kad Miles, mudah je, klik SINI.

Mata ganjaran Kad Miles kini ada tarikh luput. But, dont worry, tarikh luput dia bapak lama lagi. Sempat kau dah bercucu.

Last aku isi minyak hari Rabu hari tu, dan itulah mata ganjaran terkini. Dah boleh sangat kalau nak redeem minyak RM45.



Majlis Sanding

Majlis Persandingan Adik Bongsu - 2

8:39 PG

Assalamualaikum

Majlis Persandingan Adik Bongsu - 2 | Selesai majlis di sebelah perempuan, selang seminggu, majlis di sebelah lelaki pula (kami). Ikutkan perancangan, majlis kenduri doa selamat dan makan damai je. Tapi, kakak sulung sponsor pelamin, maka bersandinglah mereka buat kali ke-2.

Setelah bertungkus lumus menyiapkan bermacam kerja, akhirnya hari yang ditunggu menjelang tiba. 09.12.17, tarikh majlis persandingan adik bongsu di sebelah kami.

Pagi-pagi subuh Pak Uda sekeluarga dah sampai. Pak Uda akan menebar roti canai sebanyak 100 keping. Pak Uda sponsor. Alhamdulillah. Untuk pengetahuan semua pembaca, Pak Uda saya ni memang membuat dan menebar roti canai viral di Masai. Pernah viral di FB.

Pembantu menggoreng roti. Yang baju oren tu tukang order je.


Semangat pagi-pagi pekena roti canai. Sedap tau roti canai Pak Uda saya ni. Lembut dan rangup.


Bila catering mula menyediakan juadah, si kecil ni sibuk la minum air. Asik tuang air sendiri. Kecik besar kecik besar je ibu dia ni tengok dari jauh.


Jam 10 pagi, marhaban dimulakan. Alhamdulillah majlis marhaban berjalan lancar.


Ok lah, layan sedikit gambar sekitar majlis.








Semoga mereka dipanjangkan usia, berbahagia, ceria selalu dan jodoh berkekalan hingga ke Jannah. Semoga mereka dikurniakan zuriat secepatnya. Yang pengantin lama dua pasang tu pun sama. Moga apa yang mereka hajati tercapai. Amin..


Aisyah Humaira

Tadika Ghufran Nur Soleh Menjadi Pilihan

8:00 PG

Assalamualaikum
Tadika Ghufran Nur Soleh Menjadi Pilihan | Tahun 2018, Cik Aisyah sudah berusia 6 tahun. Tinggal setahun sahaja untuk dia melangkah ke Tahun 1. Tahun lepas saya memulakan pencarian tadika untuk Cik Aisyah. Yang pasti haruslah dekat dengan rumah saya dan pengasuh.

Alhamdulillah, Cik Aisyah dapat ke Tadika Ghufran Nur Soleh di Taman Rinting. Hanya 5 minit dari rumah saya. 


Tadika ini menjadi pilihan sebab dekat dengan rumah, islamik, yuran yang berpatutan, bayaran bulanan yang tidak membebankan, pelajaran yang bagus, ada iqra' dan ada disediakan makan. Untuk makan, ada bayara tambahan.

Anak dara comel saya sudah masuk kelas. Kelas diasingkan mengikut usia sebab sistem pembelajaran tidak sama. Di tadika ini, pihak tadika menerima usia seawal 4 tahun. Terdapat 3 kelas berbeza mengikut usia. Geram je tengok murid 4 tahun, comel je.


Cik Aisyah belum dapat uniform. Pakai baju kurung/ dress labuh berserta tudung. Kebanyakan murid yang lain memang dari tadika ini dari 5 tahun. 


Sedikit perkongsian bayaran yuran di tadika ini. 


Moga hati anak saya diterangkan untuk menerima pelajaran. Semoga Cik Aisyah rajin ke sekolah, dan seronok di sini.


Viva

Pembaharuan Roadtax Kereta 2018 di MyEg

8:36 PG

Assalamualaikum

Pembaharuan Roadtax Kereta 2018 di MyEg | Semalam saya dah renew insurans dan roadtax cik viva saya di MyEg Tesco Seri Alam. Tak silap saya, sejak saya beli cik viva pada Januari 2010, kali ni sudah 5 kali menggunakan perkhidmatan MyEg.

Pada saya, perkhidmatan mereka sangat mudah dan cepat.


Hadiah hari jadi cik viva setiap tahun. Saya ambil insurans Etiqa lagi. Untuk tahun ke-8, bayaran insurans termasuk upah dah roadtax semua berjumlah RM372.20. Mujur kereta comel. Kalau kereta cc besar, lagi besar lah jumlah kena sediakan.






Selamat Datang 2018

6:33 PTG

Assalamualaikum

Selamat Datang 2018 | Welcome kata omputihnya. Aduduhh...semakin meningmakat usia..semakin hampir dengan kiamat..semakin dekat dengan ajal.


Korang ada azam sempena 2018? Ada ke? Aku macam biasa je. Tak sempat nak fikir azam. Azam 2017 pun aku tak ingat. Ada ke ek?

Moga di awal 2018 ini, aku rajin update blog. Yup, aku agak malas update blog lately, menyepi. Job review pun aku tak ambil.

Semoga 2018 terus membawa kebahagiaan kepada keluarga kecil kami. Sayang korang. Terima kasih sudi singgah blog aku ni. Terima kasih sudi baca coretan aku ni.

Selamat tahun baru korang!!!