Ad Code

Ticker

6/recent/ticker-posts

Resepi Ketam Masak Masala Bersos

Assalamualaikum

Resepi Ketam Masak Masala Bersos | Seperti biasa, setiap minggu en.suami akan ke Pasar Borong Pandan untuk membeli bahan mentah. Banyak pilihan lauk mentah di sini. Tekak pula tiba-tiba teringin makan ketam gara-gara teringat udang masala masa preview ramadan di Berjaya Waterfront Hotel tempoh hari. Sedap betul rasa udang masala tu.


Tu dia siap ada telur uiii..


Ketam Masak Masala Bersos

Bahan-bahan:-
- Ketam ikut suka banyak mana.
- Bawang merah*
- Bawang putih*
- Halia*
- 3 sudu Lada kering dah siap blend.
- Serai untuk ketuk (terpulang nak letak atau tidak)
- 1 sudu rempah kari Babas.
- 1 susu sos tiram.
- Sos Cili.
- Garam masala.
- Garam, gula sesedap rasa.
- Minyak masak untuk menumis.
- Air secukupnya.

Cara penyediaan:-

1- Bersihkan ketam.


2- Kisar bahan bertanda *.
3- Tumis bahan kisar. Masukkan lada blend. Masak bebetul. Masukkan rempah kari dan masak lagi.
4- Masukkan sos tiram, sos cili. Gaul. Masukkan gula pula.
5- Masukkan ketam dan tambah air jika air kurang.
6- Biarkan masak dengan api kecil dan bertutup.
7- Akhir sekali masukkan garam masala dan garam.


Bila ketam dah masak, boleh lah dihidangkan dan makan bersama nasi putih.


En.suami bebetul puji masakan kali ni. Sedap katanya. Sebab dah biasa makan ketam masak cili api, terasa nak makan ketam masak lain pula. Puas juga kami meratah ketam anak beranak.



Catat Ulasan

6 Ulasan

  1. Waaa lama tak masak ketam..susah nak jumpa ketam..
    Kalau ada pun ringan aja, mesti takde isi...

    BalasPadam
  2. Alahai sedapnya..siap dengan telur lagi ketam tu. Nak makan jugak :(

    BalasPadam
  3. sedapnyaaa. makan dengan nasi panas2..

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.

Ad Code