Breastpump

Tak Semua Ibu Mampu

8:30 PG


Berat untuk saya kongsikan cerita ini. Tapi, saya kuatkan hati untuk ceritakan juga. Agar saya tidak dikecam. Tidak dipandang serong. Hanya Allah sahaja yang tahu betapa terasa kerdilnya diri ini.

Untuk kali keduanya saya jual breast pump saya. Breast pump ni sangat best. Ok dan cantik. Tapi, susu badan saya makin kering. Walaupun saya pam ikut jadual, lama-lama tetap kering juga.

Semuanya berpunca selepas pulang dari Jerantut. Dek kepenatan mungkin, pam punyalah lama, tetap tak keluar dah. Saya tak mahu terus frust, 4 bulan pada saya sudah cukup lama untuk berusaha. 2 bulan ketika cuti berpantang dan 2 bulan selepas naik kerja.

Mungkin saya tergolong dalam golongan 3 % itu sebab ciri-ciri semuanya ada pada saya. Tapi, saya tetap mahu buktikan saya bukan tergolong dalam golongan itu dan selama 4 bulan saya berusaha tanpa kecewa. Pada saya, usaha dahulu. Baru boleh cakap takde susu.

Saya masih ingat lagi bekas rakan sekerja saya dahulu pernah ceritakan tentang seorang ibu yang pada awalnya takde susu. Tapi, berkat kesabaran beliau mengepam saban hari tanpa jemu walaupun hanya keluar angin, akhirnya dia berjaya. Dia mengepam selama sebulan!

Akhirnya, saya mengalah. Bukan rezeki anak ke-2 saya juga. In sha Allah anak lain. Allah itu Maha Kuasa. Mungkin ada keajaiban buat saya satu hari nanti.


Breastpump ini telah saya jual pada hari ahad yang lalu agar saya tidak terus kecewa. Think positive ya!!


Selamat tinggal kenangan.


Memang taknak simpan. Simpan pun buat apa. Takut rosak. Warranty cuma setahun. Kalau motor tak rosak pun, perlu diservis. Itu pun tak tahu bila akan digunakan lagi. Takpe, nanti kalau ada rezeki tambah anak, beli lagi. Banyak kan preloved, kadang tu pakai tak sampai sebulan pun.

"As breastfeeding supporters, we need to understand that the small percentage of women who cannot produce enough milk is real.  One of the least understood causes of low - or sometimes no - milk production is breast hypoplasia, also known as insufficient glandular tissue (IGT).
What is IGT?  If we liken the lactating breast to a factory, then we could say that, for women with IGT, the workers went on strike before the factory was completely built. This makes it difficult for the factory to bring production up to 100%.  She might produce 80% of the milk her baby needs or just 10%.  For some, production won't ever get off the ground.
What causes IGT?  There are many speculations about the root cause (pesticide exposure during childhood, hormonal imbalance, injury to developing breasts, etc.)  Over the years, there is one common thread I have seen with almost every mom with IGT that I have seen  - irregular menstrual cycles, especially during the teen years.  This makes sense if we know that glandular tissue (the tissue that makes milk) develops with each menstrual cycle and even more develops during pregnancy.  So what happens when a young woman only has 3-4 menstrual cycles per year?  She gets much less glandular tissue development and may struggle with milk production when she has children.  In some women, they report that their breasts were very different from the start - they may be very small or they may be large but look "empty",  or maybe one is large and one is small. They may droop excessively or the areolae may be exceptionally large compared to breast size. These are common markers for IGT but do not guarantee that there will be a problem."

 IGT adalah salah satu punca ibu ini tidak dapat hasilkan susu yang cukup. Macam mana nak mengenalpasti anda mengalami masalah IGT:
1. Tidak mengalami perubahan payudara semasa akil baligh dan mengandung.
2. Tidak merasa bengkak payudara selepas bersalin.
3. Berat bayi tidak meningkat selepas lahir. (Tetapi ini bukanlah satu-satunya indikator yang anda mengalami IGT, berat bayi tidak meningkat mungkin boleh disebabkan oleh lekapan yang tidak betul dan sebagainya. Dapatkan pemerhatian dari pakar kanak-kanak anda dahulu).
4. Tiada bunyi bayi menelan susu semasa menyusu. (Boleh juga disebabkan oleh lekapan yang salah).
5. Mempunyai payudara yang hypoplastic: kecil / besar, mempunyai jarak yang luas antara payudara kiri dan kanan, saiz payudara yang tidak sama (sebelah besar dan sebelah kecil) dan payudara berbentuk tiub (tubular). Namun begitu, tidak semua ibu yang mempunyai bentuk payudara seperti ini mengalami masalah IGT.
6. Payudara besar tetapi tidak firm atau kosong.
7. Pembuangan air kecil dan besar bayi yang sangat sedikit. (Juga mungkin boleh disebabkan oleh lekapan bayi yang tidak betul, dapatkan pemeriksaan dari pakar kanak-kanak anda dahulu.)




Breastpump

Review : Breastpump Autumnz Bliss

8:30 PG


Selepas menjadi pengguna Lacte Duet untuk beberapa ketika, saya menjadi pengguna Autumnz Bliss pula. Kenapa saya bertukar breastpump? Segala kisah ada diceritakan di SINI. Langsung tiada kena mengena dengan breastpump jenam A tak bagus. Jenama B tak sesuai. Takde..


  Autumnz Bliss 

Ciri-ciri :
  • Ringan. Hanya 250 gram.
  • Bunyi pam sangat perlahan. Tak bising. Vibrate je.
  • Sedutan / suction tidak sakit.
  • Ada 5 level sedutan.
  • Boleh guna direct elektrik/ bateri/ USB cable.
  • Mudah dipasang dan dibasuh.




Bagi saya, pam ni sangat-sangat OK. Memang tak terasa pun masa mengepam. Mula-mula je sakit sikit sebab yela dah tegang kan puting tu. Kemudian, sedut sampai 20 minit pun tak rasa dah.

Pakai madela pun rasa sakit kalau breast dah bengkak. Tapi, saya tidak pernah mengalami bengkak susu, jadi memang tak tahu bagaimana rasa sakitnya. Yang saya tahu dari pengalaman kawan-kawan, memang tak dapat nak digambarkan kesakitannya sampai demam-demam.


Part exclude bottle


Yang paling best pada saya, part dia mudah untuk dibersihkan dan dibasuh kerana tidak terlalu banyak. Ini adalah sebab mengapa saya kata berbaloi.

Bagi ibu-ibu yang sedang mencari breastpump, boleh letakkan dalam senarai, breastpump Autumnz Bliss. Yang pasti harga mampu milik.

Memang berbaloi guna. Design pun comel. Syok je tengok benda-benda yang comel ni tau. Rasa happy.






Nota Kaki : Ada permintaan review breastpump ni. Ok saya dah tunaikan janji saya.





Anak-anak

Kisah Breastpump Saya

8:30 PG



Memang betullah. Menyusukan anak ini satu perjuangan. Sesuatu yang tampak mudah tapi tidak semudah disangka lebih-lebih lagi ibu seperti saya yang anak lahir air susu tidak terus keluar menjejeh-jejeh macam orang lain. Memancut-mancut sampai boleh siram pokok bunga. Tak. Saya perlu usaha lebih walaupun orang sekeliling cakap saya takde susu!

Tidak dapat menyusukan anak sepenuhnya membuatkan saya rasa ianya satu kekurangan. Rasa gagal. Tertanya-tanya juga kenapa Allah tidak kurniakan saya susu yang melimpah ruah seperti ibu-ibu lain. Tapi, siapalah kita untuk pertikaikan. Dia LEBIH MENGETAHUI.

Susu badan saya sangat-sangat sikit. Hingga jika saya tidak pam sehari dua, susu badan boleh terus kering. Pam pun hanya keluar angin dan beberapa titis. Proses relaktasi yang saya jalankan terasa hambar. 2 minggu proses berjalan, hasil tetap sama.

Walaupun rasa down, semangat saya masih ada. Saya masih ingin teruskan. Tak dapat banyak pun tidak mengapa. Sebab saya sudah berusaha mana yang saya larat. Walaupun anak dapat minum sedikit, pun tidak mengapa. Khasiat susu ibu itu yang saya kejarkan.

Lacte Duet kesayangan saya letgo. Bila dah dapat buyer dan dia pun bersungguh nak beli, bank in pun cepat, saya terus periksa satu persatu. Basuh dan lap kering-kering setiap part. Meleleh juga airmata saat membungkusnya.

En.suami terkejut bila saya bagitahu dia saya nak jual pam susu tu. Dia tanya kenapa? Tak sayang? Saya cuma jawab, takpelah ada orang yang lebih memerlukan.


Dalam kenangan

Saya jual double pump tapi, saya mahukan single pump untuk kegunaan saya. Sebab susu tidak semeriah mana, jadi cukuplah saya menggunakan single pump sahaja. Lagipula saya jarang menggunakan double pump meskipun saya ada double pump dulu. Biasanya, saya bawa satu je ke tempat kerja. So, better saya letgo.

Perancangan asal dengan buyer, swap breast pump dan dia tambah duit. Dia ada single pump. Dia cuma tambah RM250 untuk Lacte Duet saya yang date purchase 15.10.2015. Warranty setahun. Sedangkan pam dia sudah berusia setahun lebih dan jarang digunakan. Pada saya, ok jela sebab jarang digunakan dan hanya RM100.

Bila pam dia sampai, laju saya buka parcel. Ada sedikit perasaan kecewa dengan pam tersebut. Patutlah RM100. Sudah agak suram. Berbanding pam saya yang masih berkilat. 


Pam snow bear macam Malish


Alamak tak hidup!


Bila periksa, alamak tak idup. Cuba godek-godek adaptor,pun sama. Arghh kecewa untuk kali kedua. Terus whatAps buyer tu. Dia terkejut. Saya cuba guna bateri, hidup pula. Sah, adaptor rosak. Saya buka website Malish, survey harga adaptor. Lebih RM50. Terus whatAps buyer tu lagi, dia kata ok tambah RM50.

Tapi, hati rasa tak sedap. Call Malish dulu. Pihak Malish terangkan, walaupun sama pattern dengan Malish tapi, tetap tak sama. Mungkin boleh guna sekejap je dan mereka tak bertanggungjawab jika rosak. Segala spare part snow bear tak jual dah.

Saya : Tapi, pattern sama dengan malish lifestyle. Bentuk dia. Warna dia. Cuma ada gambar bear je.

Customer Service Malish : Iye. Memang sama. Kalau Puan nak beli, boleh je. Tapi, kami tak bertanggungjawab kalau rosak.


Ini free gift yang buyer bagi.


Malam tu, dapat whatAps dari buyer, pam saya sudah selamat diterima. Condition pon OK. Sedih bila dia hantar gambar mesin pam tu. Kebetulan, Kak Aisyah ada bersama saya.

Kak Aisyah : Sama macam ibu punyalah. Sama la ibu.

Saya : Yela. Sama.

Dalam hati, Allah saja tahu betapa sedihnya hati ini.


Selamat sampai kepada dia.


Berikutan adaptor pam yang dia swap rosak. Saya cuma hanya mampu bersabar. Bukan rezeki saya. Saya return back kepada buyer. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Mungkin, jika boleh guna pun, saya boleh guna sekejap sahaja. Tidak berbaloi kan.

Saya return back kepada buyer dan minta dia tambah RM100 lagi. Sebab harga jualan preloved breastpump saya tu RM350. Preloved katakan.

Breastpump dia saya courier by Gdex. Minta tolong receptionist courier. Sebab saya tak sempat ke pejabat pos. Dia whatAps sudah malam, sudah bank in RM100. Alhamdulillah.

Maafkan saya jika terlalu mendesak ye.

Orang kata, kalau dah rezeki tidak ke mana. Secara tak sengaja berceloteh dengan seorang akak tempat kerja. Dia pun ada anak seusia Adik Alif. Susu dia pun sikit. Dia letgo breastpump single dia pada saya. Lebih berbaloi. Baru lagi, lebih kurang usia Lacte duet saya. Harga RM150. Syukur sangat-sangat. Condition amat memuaskan. Alhamdulillah.


Inilah pam preloved Autumz Bliss.




Nota Kaki : Akan datang, review Autumz Bliss pula..