Food Review

Food Review : Yuzu Japanese Restaurant at Johor Bahru

8:00 PG

Assalamualaikum

Food Review : Yuzu Japanese Restaurant at Johor Bahru | . What you will aspect about Japanese food? To me, i will imagine sushi. It's true right? Otherwise, there are many variety of food that we will love to eat again and again.

At Yuzu Japanese Restaurant, you can try so many dishes that you could not imagine. This is my first time eating at Yuzu Japanese Restaurant. The decoration and environment so nice and comfortable especially for those come with family.

The new dishes at Yuzu Japanese Restaurant and highly recommended, Soft Shell Crab. You can choose the menu you like. It come with 4 variety dishes.

Soft Shell Crab
RM18.90

Soft Shell Crab ShoyuRamen
RM19.90

Soft Shell Crab Don with Chawanmushi
RM24.90

Soft Shell Crab Set with Chawanmushi
RM28.90


What is soft shell crab?

Soft-shell crab is a culinary term for crabs that have recently molted their old exoskeletonand are still soft. Soft-shells are removed from the water as soon as they molt to prevent any hardening of their shell. This means that almost the entire animal can be eaten, rather than having to shell the animal to reach the meat. The exceptions are the mouthparts, thegills and the abdomen, which, though edible, are sometimes discarded ("cleaned"). The remaining, edible part of the crab is typically deep fried or sautéed.

Other dishes at Yuzu Restaurant that make you miss to eat and come again. Seriously, all the menu very unique and serve in a nice plate. We ordered standard dishes and sharing with other blogger.

This is cold noodles (So ba) come with teriyaki salmon.
So Ba - RM8.90

Deep fried breaded scallops
RM13.90

Teriyaki salmon head
RM18.90

Takoyaki
RM7.90

Chicken Terriyaki set
RM12.90


Edamame
(RM4.90)

Deep Fries Gyoza (5 pcs)
RM9.90

Also have warm and cold water FOC. Self service.


Where the location?


Address:
4, 46, Jln Austin Heights 8/2, Taman Mount Austin, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia
Operation Hour : 11AM–10PM


Food Review

Food Review : Makan Place Johor Bahru

8:00 PG

Assalamualaikum

Food Review : Makan Place Johor Bahru | Bila sebut pasal MAKAN, of course kita akan terbayang pelbagai jenis makanan. Tiba-tiba terbayang makanan melayu, tiba-tiba pula terbayang makanan ala barat. Huihh.. payah betul kan dengan selera ni.


Let's Makan, the trademark that shown about MAKAN.


Makan Place dibuka setiap hari, bermula 11 pagi hingga 11 malam. Menu berkonsepkan tempatan (local) dan barat (western). Bila mana tekak mahukan makanan tempatan dan bila mana pula tekak mahukan makanan ala-ala barat, tidak perlu gusar lagi kerana di Makan Place, apa yang anda mahukan pasti ada.


Suasana di Makan Place sangat nyaman dan tenang. Memang selesa untuk bawa seisi keluarga makan di sini. Di sini, no pork no lard, so dont worry ok.


Bagi mereka yang sesekali inginkan ketenangan dengan makan bersendirian sambil melayari internet, di Makan Place turut menyediakan perkhidmatan itu. 

Kaunter bayaran di bahagian hadapan.


Apa ada di Makan Place? Jom tengok dimulakan dengan menu barat dan diikuti menu tempatan yang menjadi kegemaran ramai.

Golden Pumpkin & Mushromm Soup
RM6.90 (for each)
Creamy and yummylicious. Sangat recommended mushroom soup sebab sedap sangat. Golden pumpkin pula sweet 100% come out from the pumpkins. 

Vegetarian Pasta
RM13.90
Sesuai dengan golongan vegetarian, pasta ini mungkin akan menjadi pilihan utama mereka. Kuahnya seakan bolognese, dan lambakan sayuran menyedapkannya lagi.

Seafood Aglio-Olio
RM15.90
Untuk peminat seafood atau makanan laut, korang kena cuba. Dipenuhi dengan pelbagai makanan laut dan pastinya sedap!

Salmon with Teriyaki Sauce
RM20.90
Salmon grill bersama sos teriyaki agak popular juga di sini. Didatangi dengan kentang putar dan salad, sangat sedap. Isi ikan yang lembut dan dicicah bersama sos teriyaki yang super duper sedap. Make sure you try it!

Mixed Salad/ Pepperoni Pizza
RM22.90 / RM23.90
Sekiranya korang adalah penggemar pizza, cubalah pizza di sini. Pizzanya memang crunchy and the best part is fully cheese.

Lamb Shank
RM42.90
Peminat kambing tegar? Inilah yang korang akan cari. Dagingnya lembut, penuh rasa mungkin kerana dimasak selama 5 jam. Come out with mashed potato and bakes carrot. Best combination ever and the best dish here.

Asam Pedas Fish
RM18.90
Tak susah dah nak cari Ikan masak asam pedas di bandar. Ini merupakan menu utama di sini dan menjadi kegemaran ramai. Thumb up! Serius sedap, cukup rasa dari semua segi.

Kampung Rice Fried
RM7.90
Ini juga merupakan menu tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Sudah rasa sekali, pasti korang nak lagi. Real nasi goreng kampung with keropok. Must try.

Seafood Mee Mamak
RM9.80
Tekak teringin mee goreng mamak? Heii..don't worry, Makan Place have the dish too. Bahan di dalamnya, ada sotong, udang, kupang, ayam dan juga sayuran. Kombinasi seafood membuatkan mee goreng ni sedap sangat.

Bread Toast, Boil Egg & Hot Coffee (Side Dishes)
Jika korang mahukan makanan yang ringan-ringan sahaja, boleh juga makan roti bakar bersama telur rebus di sini. Layan pula kopi kaw panas, memang heaven. Terangkat beb!

Hot Lemon- Good for healthy.

Makan & Share!
Will be rewarded with Mango Pudding
1. Snap photo of your food.
2. Upload and share on your Facebook/ Instagram Page
#makanplace@Molek
3. Call our staff to verify then, will be rewarded with a cup of delicious Mango Pudding!



Untul maklumat lanjut,
Makan Place
No. 59, Jalan Molek 3/10,
Taman Molek, JB
Tel : 07-351 8482



Food Review

SELERA KAMPUNG RAMADAN BUFFET Di SWISS-IN JOHOR BAHRU

12:00 PTG

Assalamualaikum

Media Invitation - AN EXCLUSIVE PREVIEW FOR SELERA KAMPUNG RAMADAN BUFFET DINNER AT SWISS-INN JOHOR BAHRU | Bulan puasa bakal tiba beberapa hari je lagi, saya percaya ramai tercari-cari buffet ramadhan yang sedap dan harga yang seerhana.

Bulan puasa teringin makan ala-ala kampung? Jangan risau, selera kampung kini bukan sekadar mampu dinikmati di kampung. 

Rilek the Cafe di Swiss Inn Hotel menawarkan Selera Kampung Buffet Ramadan.

Arah ke Rilek the Cafe

Naik tangga, akan nampak signature. Tertera di situ antara pilihan makanan yang ada. Sempena Buffet Ramadan, Rilek the Cafe menyediakan 100 menu yang berbeza, dari lauk pauk hingga ke pencuci mulut.

Selera kampung buffet ramadan ini akan berjalan dari 27 Mei hingga 24 Jun 2017 di mana sepanjang bulan ramadan. 


Memakan kurma di awal berbuka adalah sunat. Kalau perasan, kurma di sediakan di awal pintu masuk. Dihidangkan dalam kereta sorong comel bersama signature.

Perkara utama yang dicari bila puasa mestilah air. Di Rilek the Cafe menyediakan pelbagai jenis minuman. Yang pasti minum sekali pasti nak lagi.

Aneka minuman yang disediakan.

Sebelum makan berat, makan buah dulu untuk memudahkan proses penghadaman perut.

Buah-buahan. Sebelum makan berat, kita makan buah dahulu ye.


Selaras dengan trademark Selera Kampung, menu utama di sini adalah  Asam Pedas Ikan Tenggiri, Daging Masak Lemak Cili Padi, Kupang Goreng Berlado, Kari Ikan Bawal, Ayam Masak Kari Hijau dan banyak lagi menu lain yang sangat menyelerakan.


Lauk pauk selera kampung yang sedap-sedap belaka. Pilih lah menu mana pun, semuanya sedap.


Gulai kawah jangan dilupa.


Apa yang uniknya di sini, lauk pauk semua dihidangkan dalam kuali. Fresh from kitchen gitu.

Tidak sempurna selera kampung tanpa ulam-ulaman. Ada ikan kering juga. Ikan kering ni memang pembuka selera, makan dengan nasi putih panas-panas. Sedap giler kot!


Ada ulam, maka harus ada sambal buat colek. Antara sambal yang dihidangkan di dalam lesung batu. The real sambal in the house only at Rilek the Cafe. Wallahh..


Menu lain yang harus ada sepanjang bukan ramadan. Masih lagi selera kampung. Kata orang, menu wajib.

Murtabak dan Roti John

Sate Ayam

Rojak mamak

Close up Rojak Mamak

Char kuey teow

Aneka ikan bakar bersama cicahnya. Sedap sangat!

Bihun sup daging

Apa yang menarik, setiap menu ditempatkan di stall masing-masing dan ada chef ditempatkan di setiap stall. Memang panas-panas semua makanan.

Asam pedas maharani

Laksa Johor

Close up Laksa Johor

Nasi beriyani dan kambing bakar antara menu kegemaran ramai. Tidak sah rasanya tanpa kambing bakar. Lihat, kambing yang telah digolek, di potong dan bakar dahulu sebelum pelanggan menikmati hidangan mereka.
Nasi beriyani dan kambing bakar

Close up - Daging kambing dipotong dan dibakar.


Setelah kenyang dengan menu berat, sambil rehat-rehatkan perut dan berbual santai, kita pekena pula bubur sebagai pencuci mulut.

Aneka bubur

Aneka dessert

Tidak ketinggalan cendol, air batu campur dan aiskrim. Boleh ambil dan tabur topping mengikut citarasa di bahagian ini.



Ingin menikmati minuman panas? Usah gusar. Di sini terdapat mesin membuat air kopi. Air panas juga turut disedikan di sini. Mahu manis lebih atau kurangkan manis, semua terpulang pada anda sendiri.



Sekitar dining

❤❤❤❤❤

Antara santapan saya;

Murtabak, roti john, sate, nasi impit dan air masak.

Nasi beriyani, kambing bakar dan air jagung.

Laksa Johor

Asam pedas maharani - Dipanaskan dalam claypot.

Bubur

Dessert

ABC


Bersama PR yang suka tersenyum.


Cepat-cepat buat reservation untuk bulan ramadan yang bakal menjelang beberapa hari lagi.

Rilek the Cafe

Early Bird Promotion
RM68 nett* - For Adult
RM34 nett* - For Child (5 - 12 years)
Voucher purchase from : 1st April - 26th May 2017
Special Deal - Buy 5 Adult Vouchers Free 1 Voucher

RM88 nett* - For Adult
RM40 nett* - For Child

Sales and Marketing Team at 07-218 333 ext 3330/3331
or Rilek The Cafe at 07-218 3351


Swiss-Inn Johor Bahru
An International HIP HOTEL

Lot 512, Jalan Syed Mohamed Mufti,
80000 Johor Bahru, Johor, Malaysia