Contest

Sedondon Di Hari Raya : Lazada Blogger Contest

1:08 PTG

Assalamualaikum
Sedondon Di Hari Raya : Lazada Blogger Contest | Ianya hadir setahun sekali bagi meraikan hari kemenangan umat Islam seluruh dunia setelah sebulan mengerjakan ibadah puasa. Bila tiba hari kemenangan, rata-rata semua mula berfikir tema dan warna busana aidilfitri masing-masing. Malah tukang jahit sudah tutup tempahan 2 bulan sebelum hari raya menjelma!
Alangkah gembiranya hati bila satu keluarga dapat mengenakan pakaian yang sedondon. Tak dapat baju sama warna pun, dapat tudung warna yang sama pun dah suka dah.

Sempena hari raya yang bakal menjelang tiba, Lazada sekali lagi mengadakan contest. Jom kita sertai beramai-ramai ye. Klik http://www.lazada.com.my/blogger-contest/ untuk baca syarat penyertaan.

❤❤❤
3. Week Three Contest: //HAPPENING NOW! 

Theme: Looking Good & Beautiful 

 Contest period: 9 June 2017 – 19 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. What's your color theme for this Raya? 
 b. Share your outfit details for this Raya 
 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya? 
❤❤❤

❤ What's your color theme for this Raya? 

Tema warna kami kali ini adalah pink belacan. Bukanlah pilihan saya atau en.suami tapi pilihan kakak saya. Warna ini adalah pilihan saya ketika bersanding 6 tahun lalu, tapi terpaksa tukar warna lain bila emak saya cakap, warna ini kurang berseri.

Jadi, tahun 2017 ni cubaan mengenakan tema ini. Warna yang agak sweet and soft pada saya.


❤ Share your outfit details for this Raya 

Tadaa...


Meskipun kita merayakan hari yang mulia dengan meriah, jangan dilupa, tetamu wajib dilayan. Sepanjang 33 tahun beraya, belum pernah saya mengenakan baju yang terlalu sarat dengan manik-manik mahupun aksesori. Pada saya, ia agak leceh untuk digayakan memandangkan kebiasaaan kita perlu menghidang juadah kepada para tetamu.

Pilihan saya pastilah baju kurung moden. Nampak ringkas, anggun dan bergaya. Asalkan kita pandai menggayakannya.

Untuk en.suami pula, fesyen kurta menjadi pilihan kakak saya di mana mengikut peredaran fesyen. Glamer fesyen kurta ni pada tahun ini.


❤ What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?  

Perempuan dengan baju memang tak dapat dipisahkan. Kalau boleh, sebulan raya tu nak pakai baju baru. Huhu..

Memang rambang mata bila dapat cuci mata di Lazada ni. Banyak koleksi yang menjadi dambaan hati.

Tiba-tiba teringin untuk pakai telekung SK ni di pagi raya untuk solat hari raya.

Siti Khadijah Basic Kain (White)

Klik - Telekung


Dah lama tak pakai wedges, tiba-tiba teringin pula nak pakai. Dapat seketol macam ni pun cun juga

Carlo Rino 333001-068-08 Sandal Wedges Platform (Black) 

Klik - Wedges


Sempat lagi ni kalau korang nak shopping untuk hari raya di Lazada. Jangan tak tahu, Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/masih lagi berlangsung dari 19 May hingga 30 Jun 2017 dan menawarkan diskaun hingga 90%!


Lazada

Spin Mop Dari Lazada

8:00 PG

Assalamualaikum

Spin Mop Dari Lazada | Memang berkenan sejak 2, 3 bulan lepas. Masa tu harganya dalam RM50-60. Ini gara-gara terjebak dengan GoShop, harga seratus lebih gitu. Yelah berpadanan dengan kualitinya kan..

Masih berlangsung sales di Lazada sempena Riang Ria Raya. Rugi tak grab sales 90% tau! Memandangkan mop kat rumah pun dah lama, saya belilah baru. Untuk mop lantai rumah sendiri juga.

Harga spin mop ni hanya RM29.90 sahaja dan saya memilih cash on delivery. Penghantaran Lazada memang terbaik. Barang sampai tepat seperti yang dijanjikan.

Inilah rupa spin mop sebelum dipasang. Lengkap semuanya. Barang bersesuaian dengan harganya yang mampu milik. Memang tak expect tinggi macam kat GoShop lah.

Warna ungu menjadi pilihan sebab macam banyak barang warna ungu di rumah, so saya macam nak lengkapkan dengan warna ungu je, senang.


Setelah berjaya dipasang, seperti biasalah bos kecik ni rasmikan dulu. Selagi tak puas buat main, selagi tu dia tak lepaskan. Benda baru kan. Apa yang best dibuat main pun saya tak tahu.


Saiznya sangat bersesuaian pada saya. Meskipun review pembeli ada yang kurang berpuas hati sebab saiznya kecil, tapi pada saya, saya suka saiznya. Tak besar, tak kecil pada saya. Bukan saya nak mop rumah banglo 4 tingkat pun. Heheh..

Saya sudah guna beberapa hari spin mop ni dan saya berpuas hati menggunakannya.


Letak dalam bilik air tak mengganggu pun sebab saiznya yang comel dan lebar.

Contest

Hiasi Rumah Sempena Hari Raya : Lazada Blogger Contest

8:00 PG

Assalamualaikum

Hiasi Rumah Sempena Hari Raya :  Lazada Blogger Contest | Bila masuk pertengahan bulan puasa, rata-rata sudah mula mengemas dan menghias rumah masing-masing. Masa ni lah sudah mula sibuk buat sedikit demi sedikit perubahan dan mengemas rumah. Nak sambut hari kemenangan kan!


Sempena hari raya yang bakal menjelang tiba, Lazada sekali lagi mengadakan contest. Jom kita sertai beramai-ramai ye. Klik http://www.lazada.com.my/blogger-contest/ untuk baca syarat penyertaan.

❤❤❤

Week Two Contest: //HAPPENING NOW! 

Theme: My Ramadhan Home 

 Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. How are you decorating your house to be Raya ready? 
 b. Share your house decorating tips for this Raya 
 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya? 
❤❤❤
❤ How are you decorating your house to be Raya ready? ❤

Menghias rumah sempena hari raya kali ini tidak lah keterlaluan. Lagipula ada anak kecil berusia kurang 2 tahun yang aktif. Saiz rumah single storey 3 bilik yang tidaklah besar mana membuatkan kami berfikir 3, 4 kali untuk menghias secara berlebihan. Aku suka perabut yang simple, dan menampakkan ruang rumah tu luas. Bab perabut, saya suka perabut berwarna gelap, warna coklet pekat. Mudah untuk disesuaikan dengan langsir yang ada.

Raya kali ni terfikit untuk hias dengan pasu bunga artificial. Nampak elegen dan cantik pula bila ada pokok macam tu. Beli saiz sedang-sedang je, bersesuaian dengan saiz dan situasi dalam rumah.


❤ Share your house decorating tips for this Raya ❤

Bertepatan dengan suasana Hari Raya yang semestinya meriah, rumah mestilah kelihatan kemas.

Susun Atur Perabut
- Kemas rumah dan susun atur perabut biarlah yang tidak menyempitkan rumah bagi memudahkan tetamu yang datang.
- Kuih muih diletakkan di satu meja bagi mudah tetamu mengambilnya.

Pencahayaan
- Pencahayaan mestilah dalam keadaan baik. Bukan bermakna, bila tiba hari raya perlu membeli lampu baru. Tidak.. Cuma periksa lampu yang ada agar rumah kita tidak gelap atau tiba-tiba lampu terbakar. Nak lagi best, boleh pasangkan lampu lip lap bagi memeriahkan lagi suasana malam di hari raya.

Warna cat rumah
- Gunakan cat yang berwarna terang bagi ruang yang kecil, macam rumah saya, memang patut guna warna terang agar rumah tidak kelihatan sempit dan lebih cerah.


❤ What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya?  ❤


MF Design Retro Display Divider (Black)
Klik - Divider

Minat dengan divider ni sebab boleh letak ke dinding terus atau untuk buat divider. Macam-macam barang hiasan boleh letak. Nampak lebih kemas dan idea terkini.

SOKANO 6 pcs acrylic decorative wave shape mirror wall sticker
Klik - Cermin

Oleh kerana dinding rumah masih kosong, berminat pula untuk letakkan cermin hiasan. Nampak lebih elegen dan tetamu mudah untuk touch up dan betulkan tudung.

Semua barang untuk dekorasi sempena raya boleh didapati di Lazada. Jangan tak tau tau Lazada sedang mengadakan Sales Marhaban Ya Ramadhan, berlangsung dari 19 Mei hingga June 2017. Cepat-cepat layari http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/ dan dapatkan promosi sehingga 90%!  



Contest

Lazada Malaysia Big Baby Fair

8:00 PG

Assalamualaikum


Lazada Malaysia Big Baby Fair | Sakan betul bershopping di Lazada ni kan. Memang berbaloi-baloi. Macam-macam sales ada. Pendek kata bershopping di Lazada sangat mudah. Cepat pula tu barang sampai. 

Baru beberapa hari berlalunya 5th Lazada's Birthday. Sekarang, hebah pula dengan Big Baby Fair! Haih,,,seronok aihh hari-hari shopping.

Big Baby Fair menawarkan diskaun sehingga 85% bermula 27 Mac 2017 sehingga 2 April 2017. Cepat ui..cepat, kalau tak melepas. Kalau nak tahu, baby fair ni adalah sales yang saya tunggu-tunggu. Almaklumlah, anak yang kecil bergelar baby lagi.



Lazada Big Baby Fair Blogger Contest

Bersemant betul kali ni sertai contest anjuran Lazada. Contest lepas-lepas tak pernah menang lagi. Siapa tahu, kali ni ada rezeki anak-anak di sini. Apa-apa pun, kita jawab dahulu soalan-soalan dari Lazada.
a. What favourite brand of diapers for yor baby (or future baby)?

Saya jatuh cinta dengan diaper jenama Tesco Baby Love sejak pertama kali mencubanya. Ketika itu, Alif  berusia 4 bulan dan masih memakai saiz S. Sekarang pun Alif masih memakai jenama ini cuma sudah memakai sais L. Saya suka sangat dengan jenama ini sebab ianya sangat berbaloi. Selain faktor anak serasi, yang membuatkan saya setia dengan jenama ini sebab tidur malam pun tidak tembus atau bocor.

b. What is your favourite choice of baby formula for your baby (or future baby)?
Ini merupakan susu formula yang Alif minum sejak bayi. Sekarang, Alif sudah minum susu Dutch Lady Curious 1-2. Alif tiada masalah sama ada minum yang plain atau perisa Madu. Tapi, saya lebih gemar beri dia yang berperisa Madu. Selama minum susu formula jenama ini, tiada masalah dengan Alif. Alif bertambah bijak dari sehari ke sehari, semakin lasak mungkin sebab dia anak lelaki dan tidak mudah demam. Alhamdulillah.

c. Choose 1 product from Lazada Malaysia you'd like to get for your children (or future children)

Oleh kerana saya ada 2 orang anak. Seorang anak perempuan berusia 5 tahun, dan seorang anak lelaki berusia setahun 7 bulan yang sangat lasak mengalahkan budak lelaki umur 2 tahun. Sebab tu saya nak sangat Kid Indoor Outdoor slide Purple Green ni. Slide ni sesuai untuk peringkat umur kanak-kanak macam diorang.

Tambah pula ada net untuk diorang main bola. Siap dapat bola dan pam percuma tu! Selain dapat berjimba-jimba dalam pool penuh bola plastik, pool juga boleh di isi dengan air.

Bestnya, kalau dapat slide ni. 

❤❤❤❤❤❤❤

Jom kawan-kawan join contest ni. Contest berlangsung dari 27 Mac 2017 hingga 2 April 2017 (11.59pm). Layari Lazada Blogger Contest untuk maklumat lanjut.


Marilah kita bershopping. Klik banner untuk shopping dan dapatkan diskaun sehingga 85% sekarang. Sementara stok masih ada.




Affiliate

Celebrate 5th Birthday Lazada with Lazada Surprise Box

8:45 PG

Assalamualaikum


Celebrate 5th Birthday Lazada with Lazada Surprise Box | What a surprise! I believe other blogger also got the box. Email received by last week and i have waiting for it for a few days. First of all, thank you very much to Lazada. I really appreciate. 


Tada... Surprise box that i received.


Inside the box.


Mostly, i got 3in1 drink, diet food that suitable with my age. Hahaha..

Nestum Banana Caramel

Omega Plus - Milk with Oat

Maggie Hot Mealz.. big bowl.





Click banner for shopping! Get shopping now while stock last!





Note form my heart : Big box please....

Contest

Lazada Birthday Blogger Contest

8:00 PG

Assalamualaikum


Lazada Birthday Blogger ContestLazada Birthday Sale (http://www.lazada.com.my/birthday-sale/)  berlangsung dari 22 - 24 Mac 2017 di mana diskaun hingga 90%! Malah mungkin korang antara 30 blogger bertuah untuk menang dalam Lazada Birthday Anniversary sale giveaway


Lazada sudah tidak perlu diperkenalkan lagi sebab ia merupakan web shopping online yang terkenal dan agak trending di Malaysia, Philipina, Indonesis, Vietnam, Singapore dan lain negara juga.


Kenapa Suka Shopping Di Lazada?

 Sepanjang pengalaman bersama Lazada ni, harga tidak pernah mengecewakan sebab ada diskaun, lebih-lebih lagi bila sales.
- Sentiasa up to date.
- Sentiasa menawarkan harga yang berpatutan, malah sentiasa ada sales!
- Cara shopping online yang sangat mudah dengan hanya perlu klik-klik barang yang kita mahu.
- Servis yang efisyen dan pantas. Sentiasa di update melalui emel atau SMS.
- Penghantaran juga pantas. Biasanya tidak kurang 3 hari barang sudah selamat terima.


My 3 Wishlist ❤❤❤

Berkira-kira untuk beli untuk pembelajaran Cik Aisyah. Lagi pula ia nampak agak kukuh dan boleh di adjust samada nak tinggi, nak rendah. 




Impian ni tau. Ntah apa berkenan dengan hnadphone ni. Tapi yang pasti sebab design dia dan ada pilihan warna merah jambu!


Memandangkan jam tangan murah yang selalu saya pakai cepat habis bateri. Gatal pula tangan ni nak pakai jam tangan mahal. Ni kalau dipanjangkan ke en.suami mau juga dia termenung-menung memikirkan. Berkenan pula dengan jam tangan ni. Smart kan.



What do you think Lazada Malaysia can Improve?
Lazada sentiasa update dari segi improvement memandangkan ianya merupakan website shopping online nombor 1.

Harapn saya,
Moga Lazada beri perhatian kepada seller sebab ada seller yang menjual barang yang tidak berbaloi dengan harganya. Memandangkan pelanggan tidak dapat membelek barang mereka di depan mata, kadang-kadang barang yang diterima tidak seindah gambar paparan di website. Pihak lazada perlu meneliti review pelanggan terhadap seller.

- Pihak Lazada juga perlu memastikan khidmat penghantaran barang tepat pada masanya. Pilihan syarikat servis penghantaran juga perlu dititikberatkan.

What is Your Birthday Wish for Lazada Malaysia?
Semoga dengan menginjak usia 5 tahun, Lazada akan terus sukses disamping mengekalkan prestasi perkhidmatannya. Teruskan melihat komplen pelanggan sebagai satu tunggak kejayaan.
Terus  berikan perkhidmata yang terbaik dan kenali pelanggan setia anda.

 Untuk sertai, boleh layari http://www.lazada.com.my/blogger-contest/
Terdapat banyak hadiah menarik untuk pemenang. Mana tahu ada rezeki untuk menang kan...


Prizes – More Participants More Winners 

Depending on the overall number of participants there will be either 10, 20 or 30 winners: 

1. Less than 50 Participants (10 winners) 

1st  Prize: 1 x RM300 Lazada Shopping Voucher
2nd Prize: 3 x RM200 Lazada Shopping Voucher
3rd Prize: 6 x RM100 Lazada Shopping Voucher

2. More than 50 and less than 100 Participants (20 winners) 

1st Prize: 1 x RM500 Lazada Shopping Voucher
2nd Prize: 7 x RM250 Lazada Shopping Voucher
3rd Prize: 12 x RM125 Lazada Shopping Voucher

3. More than 100 Participants (30 winners)    

1st Prize : 1 x RM800 Lazada Shopping Voucher
2nd Prize : 12 x RM300 Lazada Shopping Voucher
3rd Prize :17 x RM150 Lazada Shopping Voucher


Contest berlangsung dari 1 Mac hingga 23 Mac 2017 (11.59pm). Jangan berlengah untuk sertai peraduan ni. Lebih ramai yang sertai, lebih meriah tau!




Affiliate

Tertengok dan terbeli

9:00 PG

Assalamualaikum


Tertengok dan terbeli | Saja nak tambah-tambah mekap yang ada. Orang kat nak lepas gian. Padahal ntah bila masa nak menconteng muka ni ntah. Lama tak main conteng-conteng muka ni. Asyik lak dok gelek karipap. Hihi..

Kebetulan ada offer sebelum ni sempena valentine day. Memang tak lepaskan peluang ni. Nampak macam best je kan. Harga pun buat tangan ni gatal nak membeli. Teruslah beli.

Inilah yang saya sambar. 2 hari selepas tu, dapat lah barang. Memang cepat dan pantas! Yang itu memang terbaik.




Pada saya, boleh la untuk ada-ada. Berus tu ok, best. Part make-up cream ni, belum cuba lagi. Kalau tengok dari mata kasar, macam tak berapa best je. Unexpected dari gambar. Tapi, boleh la..

Jom, shopping di Lazada.



Info

Parcel of Joy - Sempena Online Revolution Lazada

11:29 PG

Assalamualaikum
Minggu lepas telah menerima Parcel of Joy. Siapa yang menerimanya pasti akan tersenyum. Apa tu? Ha..nanti kita tengok apa ada kat dalam #boxofjoy tu.

Mungkin ramai yang dah tahu tentang hebahan ini. Dan tak mustahil ada yang belum tahu! So, saya nak bagitahu pada semua yang Lazada Malaysia tengah mengadakan jualan Online Revolution, Brands for All. Jualan besar-besaran hingga diskaun 95% ni akan berlangsung dari 11.11.2016 - 12.12.2016!!

Kalau dah tema Jenama Untuk Semua, so memang banyak jenama yang terlibat sama dalam sales kali ni. Antaranya Nestle, Mamypoko, Maggie, Necafe, LOreal dan banyak lagi.

Antara barangan yang ada dalam parcel. See....I told you already, brands of all..



Ini adalah USB 3.0 4-Port. Sangat berguna pada blogger-blogger sebab sentiasa mengadap laptop. Dengan adanya USB port ni, tidak perlulah kita bersilih ganti cucuk USB yang ada pada laptop / PC. Hanya sambungkan USB port ini pada USB laptop/ PC dan ada 4 lagi 4 port yang boleh kita gunakan. Bagus kan?

 4 port


Salah satu yang saya recommended, Nescafe 3 in 1, White Coffee Pandan. Aroma pandan yang sangat wangi, menusuk-nusuk sekaligus membangkit selera. Memang sedap sangat.

 white coffee pandan


Ha..ni mesti ramai yang suka. Maggi Royale. Yang ini Maggi Royale Tom Yam Putih. Memang murah giler wehh.. Pada saya, rasa dia sedap. Masam-masam, manis, pedas. Kuantiti 1 pek ni pun agak banyak, tak habis makan sorang.

 maggie royale tomyam


Banyak sangat barang berjenama lain yang korang boleh pilih. Model cilik ni tengah makan snek cereal perisa strawberi + pisang. Laju je dia makan, sedap lah tu.

Perkenalkan model cilik kite..


Ada masa lagi kalau korang nak shopping sempena Black Friday hari ni. Cepat-cepat grab sales yang ada.



Happy Shopping All!!






Anak-anak

Kepentingan Lunch Box Untuk Para Ibu

9:00 PG

Assalamualaikum


Dah lama nak beli.  Berkenan sejak baca review Julia. Tapi, masih berkira-kira nak beli yang mana satu. Sebenarnya saya dah pernah beli tapi barang yang sampai rosak. Return. Terus tawar hati.

Kemudian, terasa nak beli semula pula. Perlu tengok review pengguna juga. Bulan lepas dah nak beli tapi sebab tak banyak cod, cancel lah.

Dan, akhirnya..

Barang dah sampai, excited. Buka siap-siap, nak pastikan condition ok.


Ikutkan hati, warna pink jadi idaman. Tapi, oleh sebab warna coklet je yang ada offer, grab jela yang ada offer.


Plug china. Ini perkara biasa kalau beli barang murah. Confirm dari sana. Small matter je ni. Boleh tukar kepala plug nanti.


Oleh kerana plug china, terlebih dahulu gunakan plug rice cooker atau water heater untuk pastikan barang boleh digunakan. 

Dah pastikan barang ok, terpulanglah samada nak tukar kepala plug tu ke atau tak. Saya, selamba je potong, tukar kepala plug biasa.

Cubaan memasak nasi. Ok, great!


Cubaan masak megi ramen viral tu. Ok, berjaya. Cuma mi ramen tu takdelah sedap mana, pedas giler je lebih sampai makan pun menangis. Sedih..


Ni yang paling penting. Masak nasi lembik atau bubur untuk Alif. Bahagian bawah masak nasi, atas pula buat kuah sup.

Terbaik!!


Bila nasi dah masak dan kembang, terus angkat dan saya lenyek-lenyek dengan sudu besi. Memang sangat mudah. Kalau nak panaskan semula pun mudah. Bubuh air sikit dalam periuk dan tekan button. Panaskan 5 minit sudah.

Selain itu, boleh juga rebus telur.

Yang pasti, dengan adanya lunch box ni, kerja saya lebih mudah. Tekan dan tinggal. Set masa dalam 30 minit, dah masak cantik dah.

Lunch box pun boleh dibawa ke mana sahaja.



Saya beli kat mana?


Pilih lah mana yang berkenan di hati