Info

Ramadhan Care Untuk Ibu Tunggal & Anak Yatim

8:00 PG

Assalamualaikum

Ramadhan Care Untuk Ibu Tunggal & Anak Yatim | Sedikit hebahan buat rakan blogger, di mana Kelab Susu Ibu Johor sedang menganjurkan satu projek amal.

❤❤❤
Tim CSR Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru ingin membuka peluang sekali lagi bagi tahun ini untuk meneruskan amalan membantu ibu tunggal dan anak yatim di sekitar Skudai menjelang Ramadhan tidak lama lagi.


Berikutan pengalaman tim kami sebelum ini, ada yang menitiskan airmata berikutan banyaknya bantuan yang diterima hanya menjelang Aidilfitri sahaja bukannya menjelang bulan Ramadhan yang dimuliakan maka, inilah sebab utama kami memutuskan agar amalan sebegini diteruskan bagi tahun ini. Insha Allah.
Anda boleh menghulurkan sumbangan mengikut kemampuan samada memilih :
Pakej A – sekampit beras 5kg atau 10kg bagi 1 famili,
Pakej B – satu set keperluan dapur iaitu minyak masak 5kg, tepung gandum, gula, garam, bihun, sekampit kecil bawang merah, kicap, sos atau apa sahaja yang dirasakan boleh menjadi keperluan asas di dapur,
Pakej C –  sepasang telekung wanita dewasa atau telekung kanak-kanak yang baharu,
Pakej D – wang tunai seikhlas hati yang sebahagiannya akan digunakan untuk membeli hamper kurma buat 1 famili.
Anda juga bebas memilih jika mahu menyumbangkan kombinasi pakej yang tertera.
Bagi Pakej D (tunai), sumbangan perlulah dibuat secara online ke akaun Maybank Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru 5511 3750 7754.
Mohon Whats App kan slip transaksi sumbangan atau menyerahkan semua barangan sumbangan (Pakej A, B & C) untuk dikumpulkan kepada Puan Zulhaya Marzuki di talian 013-765 2551
Jika anda tidak sempat membeli barang-barang yang ingin disumbangkan, tidak mengapa. Anda boleh memilih Pakej D sahaja dan kami akan membelikannya untuk anda bergantung kepada barangan keperluan lain setelah kami kumpulkan.
Semua wang sumbangan & barangan sumbangan perlulah diserahkansebelum 17 Mei 2017. Dan serahan akan dibuat pada 20 Mei 2017.
Kami juga amat mengalu-alukan sponsorship daripada mana-mana pihak yang ingin turut serta bersama kami di dalam Ramadhan Care tahun ini.
Semoga amalan anda dan amalan kita semua diangkat dan diberkati oleh Allah serta dapat memberi makna yang besar walaupun sedikit bagi golongan yang memerlukan. Terima kasih.
❤❤❤
Moga projek ini mendapat sambutan. Inilah peluang bagi kita untuk membuat amal. Sama-samalah kita meringankan beban mereka.

JDT Blogger

Antara Sponsor Program Kasih JDT Blogger

8:00 PG

Assalamualaikum
Antara Sponsor Program Kasih JDT Blogger | Program dah sebulan berlalu tapi masih segar dalam ingatan. Memori yang cukup indah buat saya. Rindu juga dengan anak-anak PKAYIK. Apa khabar lah mereka semua.

>>> Kenangan Program Kasih <<<

Saya sisipkan antara sponsor yang ikhlas menjayakan program tersebut.

Selain banner, blogger Uyul juga menyediakan tentatif program. Tujuan tentatif program supaya kita tahu perjalanan program. Cantik kan?

>>> Sebelum Program <<<

❤❤❤
Handsock best sponsor dari Handsock Besar Malaysia.


❤❤❤
T-shirt dengan printing, boleh DM @wawaashihara. Kain best, sejuk.


❤❤❤
Design badge ini turut di design oleh Blogger Uyul. Kreatif kan dia ni. Berbakat sungguh!

Badge ini sponsored by 



❤❤❤
Roti pizza yang sedap dari Fazz Bakery & Catering. Ada 3 perisa iaitu daging, ayam dan sosej. Sedap, lembut dan gebu.


❤❤❤
Popcorn warna-warni dari The Goodies Popcorn.


❤❤❤

Cream Puff sedap sponsored by

IG : @maizatulakmarzakaria

Bagi area Kluang kalau nak order boleh follow dia ye.



❤❤❤

Paper beg siap printing logo JDT Blogger, sponsored by

IG: @kasihconcept

FB: Kasih Concept

Cantik kan?



❤❤❤
Decoration untuk sambutan harijadi anak-anak PKAYIK. Usaha keras dan sponsored by


❤❤❤

Mini chocolate moist kek diisi ke dalam goodies bag. Sponsored by

@nurulnia_0001

FB : Aimie's Homemade.



Kek ini juga sponsored by @nurulnia_0001. Area JB, boleh DM dia untuk order kek ye.


❤❤❤

Cantik kan, bertemakan JDT, kek sponsored by

IG : @anna_cakehouse

FB : anna


❤❤❤

Kek sempena majlis hari jadi program kasih, sponsored by

FB : Aznanie Azman



❤❤❤
Brownies chewy ni rasa manis-manis coklet. Sponsored by


❤❤❤

Bahulu sedap pelbagai perisa keluaran Bahulu d'Bayu.


❤❤❤
Popcorn Delicious Homemade Bakery. Orang kota tinggi boleh order dengan dia Ida ye.



Donut coklat sangat lembut. Yang berminat untuk merasai donut coklat ni, boleh whataps : 012-798 5159 (Ida).



Nota Hati : Maaf andai ada yang terkurang...





JDT Blogger

Goodies Birthday Sponsor by Butik Safira

8:00 PG

Assalamualaikum


Goodies Birthday Sponsor by Butik Safira | Seperti yang sudah sedia maklum, Program kasih JDT Blogger Bersama Anak Yatim (Siri 1) telah berjalan dengan lancar.

 >>> Program Kasih JDT Blogger <<<

Buat pengetahuan semua, salah satu sponsor untuk program ini adalah Butik Safira. Terima kasih yang tidak terhingga buat owner Butik Safira yang sudi bersusah payah menyediakan goodies bag ini.

Nampak tak goodies bag warna pink tu? Itulah yang Butik Safira sponsor.





Butik Safira terletak di Felda Maokil, menjadi tumpuan ramai untuk membeli belah sebab macam-macam ada jual.

Bukan sekadar butik tauu..

Butik ini turut menerima pembelian secara online, menggunakan khidmat courier servis dan juga COD bagi memudahkan mereka yang tidak dapat keluar rumah.

Antara barang yang ada;


Cable



Lasagna pun ada uiii. Nampak sedap kan?

Makanan kering penuh di rak. Pelbagai jenis jeruk terdapat di sini.

Shawl


Blouse

Macam-macam lagi. Banyak sangat barang yang best-best.


Boleh terjah instagram untuk shopping;
 @Butik Safira



JDT Blogger

Kejadian Sebelum Program Kasih JDT Blogger

2:00 PTG

Assalamualaikum


Kejadian Sebelum Program Kasih JDT Blogger | Saja nak kongsikan persiapan yang kami lakukan untuk menjayakan Program Kasih tempohari. Perlu ada kegigihan yang tinggi dan kerjasama antara ahli.

Apa-apa pun tahniah buat mereka-mereka yang telah berusaha keras. Orang-orang kuat bekerja di malam hari sebelum kejadian esok hari nya yang lebih mencabar.
 
Ini, goodies beg dari sponsor yang saya bawa ke Kluang ketika sesi perjumpaan bersama wakil PKAYIK.

>>> Perjumpaan Wakil JDT Blogger <<<


Dengan sebotol besar sabun saya angkut, dah alang-alang kan. Beli di Joywash Bukit Dahlia.


Tengoklah semangat dan usaha mereka untuk menjayakan program ini. Tahniah korang. Terima kasih segalanya.


Suasana dalam Dewan Ikhlas di mana kerusi telah disusun. Banner hasil kreativiti Uyul juga telah dipasang.

Blogger Uyul Rosli, Wawa Ashihara dan Yaya Cendana, membuat persiapan di malam hari.


Persiapan di Dewan Ikhlas



Ini pula persiapan dia Dewan Makan.


Lain pula ceritanya di sebuah hotel berhampiran PKAYIK. Persiapan lain pula yang sedang dilakukan di situ. Blogger Hernee Nazir, Kisah Si Diary dan Kasih Juju bertungkus lumus mempacking, memasukkan barang-barang sponsor ke dalam beg.


Gigih kan? Besar sungguh jasa mereka semua. Doa saya, semoga JDT Blogger terus mara.

>>> Program Kasih <<<




Blogger

Sesi Post Mortem Selepas Program

8:00 PG

Assalamualaikum


Sesi Post Mortem Selepas Program  | Selesai program, sesi post mortem pula dijalankan. Sesi ini bertujuan untuk membaikpulih kekurangan semua orang dan perjalanan kumpulan akan datang. 
Bukan mencari kesempurnaan tapi cuba untuk lebih sempurna.
 >>> Program Kasih <<<


Meskipun program hanya untuk setengah hari, ianya bukan mudah. Bila sudah selesai, Ya Allah betapa leganya rasa. Amanah dan tanggungjawab yang selama ini digalas sudah boleh dilepaskan.


Segala kekurangan kita bincangkan di sini. Mana yang tak betul, kita perbetulkan.


Aktiviti

Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak Yatim (Siri 1)

8:00 PG

Assalamualaikum

Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak Yatim (Siri 1) | Ini merupakan aktiviti amal pertama #team JDT Blogger. Saat program ini diusulkan, saya sangat teruja untuk melibatkan diri sebab belum pernah mengelola aktiviti amal sebegini.

Saya sampai agak lewat sebab gerak di awal pagi. Ada anak kecil perlu diuruskan. Kemudian, gerak ke Kluang ditemani Cik Aisyah. Alhamdulillah, kami selamat sampai ke destinasi.


Ketika ini, program telah berjalan dan saya sampai ketika sesi suai kenal dijalankan.


 Sesi Suai Kenal 


Emcee kita yang comel molek, Cik Uyul Rosli. Pandai dia berceloteh dan mengambil mood anak-anak. Sesi beramah mesra tidaklah formal, harus santai dan buat mereka gembira. Siapa yang bertuah dapatlah sedikit cenderahati.



Ucapan dari Pengerusi, Cik Yaya Cendana. Tuan Pengerusi ada menerangkan tentang apa itu "blog". Apa itu "blogger". Apa fungsi blogger. Kemudian, semua blogger yang terlibat memperkenalkan diri masing-masing.

Antara blogger yang terlibat adalah;
Janji Kita (tuan tanah),


Sebelum bermula sesi seterusnya, kita bergambar beramai-ramai dahulu. Ambil mood sebelum tenaga hilang.


Gambar kenangan bersama penghuni anak-anak yatim kluang dan JDT blogger yang terlibat.


Free style



 Sesi Gotong Royong 

Setelah membahagi kepada 4 check point, inilah beberapa anak yang bersama saya. Saya satu kumpulan dengan Yaya Cendana. Check point kami adalah di luar kawasan asrama puteri. Ini antara lokasinya. Kami bahagikan pula kepada dua kumpulan. Yaya bersama anak-anak bawahnya bersihkan di bahagian atas. Sementara saya dan anak-anak yang lain bersihkan di bahagian bawah. 

Bersihkan tempat berwuduk


Bersihkan longkang juga.

Kita welfie kejap.


Selesai aktiviti gotong royong, sementara menanti yang lain, kita welfie dulu. Antara cara mengambil hati mereka. Aisyah pula seronok bila kakak-kakak di situ melayannya.


 Sesi Minum Pagi 

Kemudian, saya ajak anak-anak masuk ke dalam Dewan Ikhlas semula untuk minum pagi. Kami sediakan roti pizza dan mineral water cup




 Sesi Penyerahan Sumbangan 

Tiba acara penting kami, iaitu penyerahan sumbangan. Segala sumbangan yang telah kami usahkan akhirnya sudah diserahkan. Betapa beratnya amanah ini. Alhamdulillah berjalan dengan sepatutnya.


Sesi penyerahan cek, dana buat PKAYIK.


Tanda hati dari PKAYIK buat kami, #team JDTBlogger.


Ini antara sumbangan berbentuk barang dari orang ramai buat PKAYIK. Moga penyumbang terus diberkati dan dimurahkan rezeki hendaknya.




 Sesi Sambutan Hari Jadi 


Kami ke aktiviti terakhir iaitu Sambutan Hari Jadi buat anak-anak yang lahir pada bulan Januari, Februari dan Mac. Tujuan kami untuk menggembirakan hati mereka.


Antara kek, brownies, cream puff dari sumbangan orang perseorangan yang sudi sponsor dan menjayakan program amal kami. Syukur sekali lagi kerana mampu membuat anak-anak tersenyum.





Makanan tengahari juga ditaja sepenuhnya dari orang perseorangan. Meskipun menu simple, tapi ini sudah mencukupi buat semua.



#teamJDTBlogger yang terlibat. Bergambar setelah selesai majlis.


Jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat dapat program amal kami ini. Setelah berjaya dalam program ini, meskipun ada cacat celanya, in sha Allah kami akan melangkah lagi. Doakan yang terbaik buat team kami.