Resepi Nasi Minyak

By Mar Mansor - 8:48 PG

Assalamualaikum

Resepi Nasi Minyak | Lama dah kejadian memasak ni baru nak update. Dah dua kali juga saya cuba resepi ni. So far, anak-anak suka sangat, makan bertambah-tambah. Bila anak makan banyak, sebagai ibu mestilah happy.

Seperti biasa, nasi minyak saya lawankan dengan ayam masak merah dan acar timun.

Resepi : Nasi Minyak

Bahan-bahan:
- 3 pot beras basmathi - saya rendam 15 minit, basuh dan tos.
- 2 sudu minyak sapi
- 2 sudu majerin
- bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga
- bawang merah - hiris
- 1" halia - kisar & ambil jusnya
- 1 sudu besar sunquick oren
- sedikit garam
- sedikit susu cair
- sedikit pewarna kuning.

Cara-cara:
1- Panaskan minyak sapi dan majerin. Masukkan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.

2- Masukkan bawang hiris.

3- Bila bawang telah wangi dan keperangan, tuang air yang telah disukat mengikut sukatan beras. Kacau dan masukkan garam.
Nota : sukatan air = 1 pot = 1 1/4 pot air.


4- Bila air sudah mendidih, masukkan beras yang telah dibasuh dan ditos tadi. Kacau rata. Biarkan seketika.


5- Masukkan air halia dan sunquick. Tutup periuk dan masak seperti biasa.

6- Apabila nasi telah hampir kering, tuangkan susu cair ke atas nasi. Gaul hingga sebati.

7- Titiskan beberapa titis pewarna kuning di atas nasi tadi. Jangan gaul. Tutup periuk dan bila nasi telah masak, baru digaul rata. Sedia untuk dihidang.

Saya titiskan warna merah sirap sebab takde warna lain.

Ini lah hasil air tangan saya. Suka tengok anak-anak makan bertambah-tambah. Ayahnya macam biasa makan tak reti tambah. Sekali makan penuh satu pinggan.

Ayam masak merah versi saya.

Cik Aisyah tanya, kenapa nasi ibu kaler pink?






Kredit: http://www.aziekitchen.com/2019/06/nasi-minyak-dan-ayam-masak-merah-sangat.html?m=1


  • Share:

You Might Also Like

9 comments

  1. Sedapnyaa..lama tak masak nasi minyak..tak kisahlah pink ke kuning ke, janji rasa nasi minyak hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh masak kak. saya anak2 kecik lagi. suka pulak diorang makan. layankan tekak diorang.

      Padam
  2. akak buat nasi minyak pun guna resepi gini... senang kerja sedap pun iya...

    BalasPadam
  3. sedap makan nasi minyak dengan ayam masak merah :) ♕Tiara Sapphire♕

    BalasPadam
  4. Save dulu resepi ni, nak try nanti. Tq share resepi :)

    BalasPadam
  5. Di indo sepertinya masih belum familiar dengan Resepi Nasi Minyak, perlu dicoba buat menambah pengalaman membuat menu masakan baru. Terima kasih

    BalasPadam
  6. Izin promo ya Admin^^
    bosan tidak ada yang mau di kerjakan, mau di rumah saja suntuk,
    mau keluar tidak tahu mesti kemana, dari pada bingung
    mari bergabung dengan kami di ionqq^^com, permainan yang menarik dan menguras emosi
    ayo ditunggu apa lagi.. segera bergabung ya dengan kami...
    add Whatshapp : +85515373217 ^_~

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.