Food Review

Food Review : Makan Place Johor Bahru

8:00 PG

Assalamualaikum

Food Review : Makan Place Johor Bahru | Bila sebut pasal MAKAN, of course kita akan terbayang pelbagai jenis makanan. Tiba-tiba terbayang makanan melayu, tiba-tiba pula terbayang makanan ala barat. Huihh.. payah betul kan dengan selera ni.


Let's Makan, the trademark that shown about MAKAN.


Makan Place dibuka setiap hari, bermula 11 pagi hingga 11 malam. Menu berkonsepkan tempatan (local) dan barat (western). Bila mana tekak mahukan makanan tempatan dan bila mana pula tekak mahukan makanan ala-ala barat, tidak perlu gusar lagi kerana di Makan Place, apa yang anda mahukan pasti ada.


Suasana di Makan Place sangat nyaman dan tenang. Memang selesa untuk bawa seisi keluarga makan di sini. Di sini, no pork no lard, so dont worry ok.


Bagi mereka yang sesekali inginkan ketenangan dengan makan bersendirian sambil melayari internet, di Makan Place turut menyediakan perkhidmatan itu. 

Kaunter bayaran di bahagian hadapan.


Apa ada di Makan Place? Jom tengok dimulakan dengan menu barat dan diikuti menu tempatan yang menjadi kegemaran ramai.

Golden Pumpkin & Mushromm Soup
RM6.90 (for each)
Creamy and yummylicious. Sangat recommended mushroom soup sebab sedap sangat. Golden pumpkin pula sweet 100% come out from the pumpkins. 

Vegetarian Pasta
RM13.90
Sesuai dengan golongan vegetarian, pasta ini mungkin akan menjadi pilihan utama mereka. Kuahnya seakan bolognese, dan lambakan sayuran menyedapkannya lagi.

Seafood Aglio-Olio
RM15.90
Untuk peminat seafood atau makanan laut, korang kena cuba. Dipenuhi dengan pelbagai makanan laut dan pastinya sedap!

Salmon with Teriyaki Sauce
RM20.90
Salmon grill bersama sos teriyaki agak popular juga di sini. Didatangi dengan kentang putar dan salad, sangat sedap. Isi ikan yang lembut dan dicicah bersama sos teriyaki yang super duper sedap. Make sure you try it!

Mixed Salad/ Pepperoni Pizza
RM22.90 / RM23.90
Sekiranya korang adalah penggemar pizza, cubalah pizza di sini. Pizzanya memang crunchy and the best part is fully cheese.

Lamb Shank
RM42.90
Peminat kambing tegar? Inilah yang korang akan cari. Dagingnya lembut, penuh rasa mungkin kerana dimasak selama 5 jam. Come out with mashed potato and bakes carrot. Best combination ever and the best dish here.

Asam Pedas Fish
RM18.90
Tak susah dah nak cari Ikan masak asam pedas di bandar. Ini merupakan menu utama di sini dan menjadi kegemaran ramai. Thumb up! Serius sedap, cukup rasa dari semua segi.

Kampung Rice Fried
RM7.90
Ini juga merupakan menu tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Sudah rasa sekali, pasti korang nak lagi. Real nasi goreng kampung with keropok. Must try.

Seafood Mee Mamak
RM9.80
Tekak teringin mee goreng mamak? Heii..don't worry, Makan Place have the dish too. Bahan di dalamnya, ada sotong, udang, kupang, ayam dan juga sayuran. Kombinasi seafood membuatkan mee goreng ni sedap sangat.

Bread Toast, Boil Egg & Hot Coffee (Side Dishes)
Jika korang mahukan makanan yang ringan-ringan sahaja, boleh juga makan roti bakar bersama telur rebus di sini. Layan pula kopi kaw panas, memang heaven. Terangkat beb!

Hot Lemon- Good for healthy.

Makan & Share!
Will be rewarded with Mango Pudding
1. Snap photo of your food.
2. Upload and share on your Facebook/ Instagram Page
#makanplace@Molek
3. Call our staff to verify then, will be rewarded with a cup of delicious Mango Pudding!



Untul maklumat lanjut,
Makan Place
No. 59, Jalan Molek 3/10,
Taman Molek, JB
Tel : 07-351 8482



JDT Blogger

Siapa Uyul Rosli?

8:00 PG

Assalamualaikum
Siapa Uyul Rosli? | Dia merupakan seorang ahli JDT Blogger. Menetap di Batu Pahat, Johor. Seorang yang cute miut dan pandai ketching-ketching. Peramah pula tu.
Tengok lah. Bila dia rajin, hah sekali dia BOM!



Terima kasih Uyul sebab sudi menjengah dan meninggalkan jejak di Blog Janji Kita. Jutaan terima kasih buat Uyul. Moga Uyul terus sukses dalam apa jua bidang yang Uyul ceburi.

Nak mengenali Uyul? Terjah blog dia di http://uyulrosli.com/


Aktiviti

Potluck JDT Blogger - Hadiah Dari Mama

8:00 PG

Assalamualaikum

Potluck JDT Blogger - Hadiah Dari Mama | Rentetan dari entri lalu, Sesi Tukar Hadiah, saya dapat hadiah dari Mama Maszull. Mama menghadiahkan lunch box.

Mama pesan, siapa yang dapat hadiah dia kena bawa bekal ke tempat kerja. Huhu.. Rajinlah sangat anak angkat mama ni. Eh..tiba-tiba mengaku anak angkat pulak..


Lunch box ni ada 3 layer. Turut didatangi dengan 3 warna pilihan. Ada hijau, merah jambu dan biru.


Mama telah memilih warna merah jambu! Wah..suka betul saya dapat hadiah Mama ni.


Oleh kerana sudah masuk bulan puasa, maka selamatlah saya dari membawa bekal. Lepas raya eh mama eh.. Akekek..




Aktiviti

Potluck JDT Blogger - Sesi Bergambar & Makan

8:00 PG

Assalamualaikum

Potluck JDT Blogger - Sesi Bergambar & Makan | Belum tamat lagi ye entri ini. Meskipun perjumpaan kami sekejap je, tapi banyak sesi untuk dikongsikan. Padat gitu.


Bila makanan sudah teratur, maka berebut-rebutlah kami ambil gambar. Dah macam buat job review. Hanya blogger-blogger yang faham kan?


Pantang ada kesempatan, mesti berwelfie. Layan lah sedikit welfie dari kami.



Sambil acara Sesi Tukar Hadiah berlangsung, sempatlah berwelfie bagai. Handphone canggih lah jadi mangsa untuk ambil gambar. Terima kasih pada mereka yang share gambar di whatsap group JDT Blogger.





Ini sesi makan. Masing-masing sibuk melayan anak masing-masing. Perut pun wajib dilayan. Pelbagai Juadah Bersama terhidang. Sedap-sedap belaka.




Aktiviti

Potluck JDT Blogger - Juadah Bersama

8:00 PG

Assalamualaikum
Potluck JDT Blogger - Juadah Bersama | Masing-masing memberikan komitmen yang terbaik. Dalam kesepakatan, menu-menu adalah pilihan masing-masing dan telah diberitahu awal bagi mengelakkan menu yang sama. Lagipun, untuk suka-suka kan. Seorang satu juadah sudah memadai.

Sementara menanti yang lain hadir, kami berbual-bual sesedap rasa. Agak-agak haus, minumlah air sirap air tangan Kak Eda Kisah Si Diary.


Sambil berbual, sambil tangan berjalan. Ada yang tolong ikat plastik sampah dan ada yang menyusun hidangan. Banyak juga juadah bila disusun macam ni.




Sayur kobis goreng dan ayam goreng disediakan oleh Kak Eda dan Mak Lin. Bahan Lin sediakan, manakala Kak Eda selaku tukang masak.

Nasi putih dan setong air sirap sejuk juga disedikan oleh Kak Eda yang merupakan orang kuat JDT Blogger.


Karipap inti kentang & telur ni semestinya dari saya. Buat tambahan, saya bawa air kotak yeo's perisa anggur dan beberapa botol air mineral. Senang nak teguk kalau botol kecil ni.


Sandwich dua perisa. Satu bekas sandwich telur mayonis. Satu bekas lagi sandwich sardin. Sandwich dua beradik ni air tangan Juju. Saya suka sandwich telur dia. Sedap. Sekali ngap 2 ketol.


Ketam masak sambal air tangan Uyul. Jauh ketam ni berjalan, Batu Pahat mari. Mestilah sedap. Pedas-pedas manis rasa ketam gitu.


Ketam masak lemak pula dari Kak Hernee. Menu yang dinanti ramai. Sedap hirup kuahnya.


Asam Pedas Ikan Mayong yang memang sedap menjilat jari ni mestilah dari Mama. Memang dah lama teringin rasa asam pedas Mama sebab Mama selalu share gambar asam pedas dia. Lagi satu, suka sangat-sangat Mama dan hubby dia bersama-sama sentiasa.

Pavlova mini dari anak Mama. Sedap! Buah pun banyak.


Sambal Tempoyak Ikan Bilis dari Kak Seri. Saya tak dapat rasa sebab dah kelam kabut nak rasa mana satu dengan 2 anak. Hahaha.. Yang merasa, semua cakap sedap. Kena cuba juga ni.


Buah tembikai dan koktel dari Kak Mia. Dah kenyang makan berat, kita hirup koktel pula. Memang sedap minum sejuk-sejuk. Lega je rasa tekak kan..

Buah tembikai merah tu manis tau. Serius sedap. Rajin pula tu Kak Mia potong macam ni, senang nak makan.


Kek buah kukus dari Fai. Fai memang sentiasa ambil order untuk kek buah kukus. Sempena raya yang bakal menjelang, boleh la contact-contact Fai untuk order ye. Saya dah order 2 kali. Sedap. Kek buah Fai ni moist dan penuh buahnya.


Keropok dari Nona. Ini dulu yang kami anak beranak serbu dulu. Tujuan aku, nak mengelakkan budak-budak merengek. Lagipula, anak-anak memang suka makan keropok ikan macam ni. 


Nona Manis yang cantik rupanya dibawa oleh Mak Suzlin. Sedap dan manis sesedap rasa. Memang sedap, tak tipu.


Meriah kan makanan ni semua? Memang juling mata nak makan yang mana sambil melayan anak masing-masing.




JDT Blogger

Bersama JDT Blogger di Swiss Inn Hotel

8:00 PG

Assalamualaikum

Bersama JDT Blogger di Swiss Inn Hotel | Bukan selalu dapat bertentang mata meskipun hari-hari berbual di group whataps.

Sejak wujudnya Komuniti JDT Blogger, terasa keseronokannya dan semangat berblog berganda-ganda sebab kami berkongsi minat yang sama.

Jemputan pun semakin kelihatan buat blogger di Johor. Bila diberi kesempatan untuk join event, memang sebolehnya taknak lepaskan peluang. Sebolehnya cuba hadirkan diri sebab rasa rugi kalau tak join.

Saja saya kongsikan gambar sekitar food review minggu lalu. Entri di SINI. Ini sesi mak jemah bergambar, jemput ke blog mereka ye. Orang kata, tak kenal maka tak cinta. Makanya, berkenal-kenalan lah kita!

Ini hanya beberapa blogger dari komuniti JDT Blogger. Moga ramai lagi blogger Johor akan turut serta komuniti kami.
Blogger Hernee Nazir

Blogger Mak Suzlin

Blogger Mama Maszull


Blogger Mialiana

Masing-masing ralit dengan handphone kan.

Kenangan bersama

Goodies bag dari Swiss Inn Hotel