Cabaran 5 Hari Bersarapan Bersama Dutch Lady

By Mar Mansor - 11:00 PG

Assalamualaikum

Cabaran 5 Hari Bersarapan Bersama Dutch Lady | Ramai yang tidak menyedari akan kepentingan mengambil sarapan pagi. Pengambilan sarapan pagi adalah penting kerana apabila kita bangun tidur, paras glukosa dalam darah agak rendah. Jadi, dengan pengambilan makanan berkhasiat dan seimbang sewaktu sarapan membekalkan tenaga mencukupi bagi memulakan hari dengan lebih cergas.


Bila waktu yang sesuai untuk bersarapan?

- Sebaiknya, sarapan diambil selepas jam 7 pagi dan sebelum jam 9 pagi.
- Elakkan menggabungkan sarapan dan makan tengah hari (brunch).
- Kawal keinginan untuk makan di antara waktu sarapan dan makan tengah hari.

Apakah makanan yang sesuai untuk sarapan?

- Pemilihan sarapan terutama yang kaya karbohidrat, membekalkan tenaga, mampu menahan rasa lapar.
- Sarapan tidak perlu terlalu berat, cukup sekadar segelas susu, sekeping roti atau sedikit bijirin.
- Karbohidrat diambil pada waktu pagi merangsang paras glukos dan mikro nutrien dalam otak. Contohnya, vitamin B yang diperkaya dalam roti dan bijirin sarapan memberikan kesan positif kepada otak.

Tetapi kita tidak semestinya mengambil sarapan pagi yang berlebihan untuk memulakan hari kita. Sebenarnya, satu gelas susu sudah dapat memberi kita nutrisi yang diperlukan dengan mudah dan cepat, serta cukup senang disediakan pada waktu pagi terutamanya ketika kita tidak mempunyai masa yang banyak untuk menyediakan sarapan.

Dutch Lady PureFarm, susu no.1 di Malaysia yang telah terbukti penuh dengan khasiat. Ambil segelas susu setiap pagi sudah memadai untuk badan kita mendapat nutrien penting.



Protein – Membantu membina dan memperbaiki tisu supaya badan kita berfungsi dengan baik

Kalsium – Merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk gaya hidup yang aktif.

Vitamin A – Membolehkan mata kita berfungsi dengan baik dan membantu kita kekal fokus, sama ada di sekolah dan di tempat kerja.

Vitamin B2 – Menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein.

Vitamin D – Membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.


Saya ambil susu Dutch Lady PureFarm ini d
emi menyahut cabaran #dutchladybreakfastchallenge. Lebih-lebih lagi saya sedang mengandung, amat memerlukan kalsium. Saya ambil diwaktu pagi bersama sarapan.


Hari Pertama -  Sarapan yang dihantar oleh pihak Dutch Ladu semestinya sarapan kegemaran rakyat Malaysia iaitu Nasi Lemak.


Hari Ke-2 - Sarapan tidak semestinya yang berat-berat, cukup sekadar yang ringan dan mengenyangkan. Saya ambil sebiji karipap dan 2 biji donut. Diminum pula bersama susu Dutch Lady yang sedap dan berkhasiat.


Hari Ke-3 - 2 keping roti putih yang disapu peanut butter dan coklet. Ringkas dan sedap, sentiasa menjadi kegemaran. Tidak lupa buah-buahan untuk menambah serat.


Hari Ke-4 - Susu Dutch Lady sejuk bersama bijiran yang sedap. Pagi ni agak kelam kabut sedikit, tetapi tetap dapat bersarapan dengan jayanya. Meskipun ringkas, tapi tetap berkhasiat.


Hari Ke-5 - Hari terakhir cabaran, kebetulan pula saya perlu membuat BSP pada hari itu. Meski demikian, selesai BSP di pagi hari, masih sempat saya bersarapan. Semestinya roti wholemeal kosong bersama buah-buahan potong dan susu Dutch Lady yang sedap penuh khasiat.


Dengan ini, lengkaplah sudah cabaran 5 hari saya bersarapan bersama susu Dutch Lady. Masih sempat lagi untuk korang join contest tau. Rebut peluang ini dan menangi hadiah menarik.





  • Share:

You Might Also Like

10 comments

  1. Makanlah apa juga, janji makan pagi, walau seteguk susu...

    BalasPadam
  2. Breakfast dengan sihat bersama susu ducth lady

    BalasPadam
  3. akak tak tau naper tekak ni tak blh telan susu putih gini....
    klu campur gn cornflake kadang ok kadang... tak blh belah
    minum susu mmg bagus lah kalau pagi2 kan, tp klu akak pagi2 sarapan ngn susu putih gini msti teruweek

    BalasPadam
  4. simple je eh breakfast tapi mesti sedap kalau ada dutch lady!

    BalasPadam
  5. ya betulllll...pagi2 otak kita perlukan gula untuk diaktifkan!

    BalasPadam
  6. Ala..Tak sempat nk join...Ape2 pun all 5 breakfast meal is menarik... =)

    BalasPadam
  7. Sarapan memang penting.. Amik pula bersama dutch lady memang akan jadi sempurnalah hari..

    BalasPadam
  8. Best kan sarapan pagi bersama segelas susu dutch lady setiap hari..

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.