Mudah sangat nak masak mi bandung menggunakan pes homemade ni. Mula-mula korang kisar bawang merah dan bawang putih, mengikut kuantiti yang bersesuaian. Tumiskan bahan kisar dengan minyak hingga kekuningan. Kemudian, masukkan pes tersebut. Tumis hingga agak-agak garing sedikit. Saya guna separuh bekas biasanya untuk sekali masak. Dapatlah dalam 3/4 periuk ni.
Masukkan air rebusan daging atau kalau takde daging, masukkan air biasa pun boleh. Biarkan menggelegak. Untuk menambah kesedapan lagi, masukkan kiub pati ayam knorr. Kemudian, saya masukkan pula air rebusan udang. Udang saya rebus asing sebab tak nak udang tu overcook. Bolehlah masukkan telur, daging yang dah direbus tadi, udang yang dah direbus tadi dan sayur sawi. Masaknya kejap je, dah boleh tutup api.
Kalau nak sedap lagi, korang boleh tambah kacang tanah tumbuk. Macam saya ni, saya tak letak. Ni pun dah sedap dah. Pes ni memang dah secukup rasa tau. Tak pedas sangat, anak-anak pun boleh makan.
Jemput makan!
Untuk order, korang boleh whataps di nombor yang tertera di bekas pes tu.
011-2305 1429
9 Ulasan
Sedap betul kalau ada pes macam tu.. Mudah nak masak..
BalasPadamMacam sedap tu...biasa Sis guna pes mak pon tu jeee..nanti nk survey laaa...delivery ea Mar?
BalasPadamadoii sedap pulak tengok masa ni. ahahahha. rasa macam nak buat weekend ni.
BalasPadamAllahu menggoda nya. nasib baik perut dah kenyang ni. kalau tak, jenuh mencari sekarang ni. mana ada orang nak jual time raya ni. hahahhaa
BalasPadamSenang sangat nak masak lepas ni. nampak pun sedap
BalasPadamJom visit https://theathra.blogspot.com/ after a long hiatus hehe
Nak Cari Pes mee Bandung ni lah.. daging qurban banyak ni..
BalasPadamSalam Eiduladha buat Mar sekeluarga 😍
Wahh macam sedap je. Nak cari lahh pes mee bandung nih.
BalasPadamwahhh menarik tgk color dia tuh...
BalasPadammmg memudahkan kerja kadang pes2 gini...
mudah betul sekarang ni...balik rumah tinggal bancuh je ..yummeh
BalasPadamTerima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.