Cara Membuat Roti Kok Di Rumah

By Mar Mansor - 8:00 PG

Assalamualaikum

Cara Membuat Roti Kok Di Rumah | Roti bukanlah makanan yang boleh disimpan lama. Kadang-kadang bila beli sebuku kecil tak cukup. Tapi, bila beli sebuku yang besar.. eh tak habis pula. Biasanya saya akan periksa kondisi roti bila tarikh luputnya hampir tiba. Selagi tidak berkulat, memang selamatlah umtuk dimakan. 

Sebenarnya saya antara penggemar roti kok. Dari kecil selalu makan kan. Suka jadikan menu minum petang. Berbanding beli yang dah siap di kedai, lebih baik saya buat sendiri. Lagipun menyediakannya sangat lah mudah. Cuma perlu bakar di dalam oven. Takde oven? Boleh guna air fryer.


Cara membuat Roti Kok

Bahan-bahan:
Roti keping
Marjerin
Gula

Cara-cara:
1- Sapukan marjerin di 1 bahagian roti. Kemudian taburkan gula.
2- Bakar dengan suhu 180 darjah selama 5 minit.
3- Setelah masak, sapu pula marjerin di bahagian sebelah lagi. Taburkan gula dan bakar lagi.


Pada mulanya saya hanya membakar di dalam air fryer. Tapi, disebabkan saiz air fryer ni kecil, hanya boleh memuatkan 4-5 keping potongan roti (seperti di dalam gambar), saya terus gunakan oven pula. Guna oven lebih cepat siap. Hampir sebuku roti keping bersaiz panjang saya gunakan untuk membuat roti kok ini.


Selesai di bakar, saya biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.


Banyak macam ni sekejap je habis. Lebih-lebih lagi ada gandingan yang suka makan roti kok ni. Siapa? siapa lagi kalau bukan Alif. Siap request untuk buat lagi.









  • Share:

You Might Also Like

7 comments

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.