Assalamualaikum
Sebelum memulakan bicara, saya mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada semua sahabat. Semoga Ramadhan kali ini mendatangkan sejuta kebahagiaan dan rahmat buat kita.
Dah lama en.suami mengidam lauk ni. Cuma saya tak masak-masak sebab tak tahu nama menu ni. Tempohari, ada pulang ke rumah abahnya, tanyakan sekali cara masak pajeri terung atau terung berempah ni.
Pajeri Terung / Terung Berempah
Bahan-bahan:
Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia dan udang kering.
Rempah kari daging babas dibancuh.
Santan
Kerisik
Terung ikut korang makan banyak mana
Gula
Garam
Cara masak:
Tumis bahan kisar hingga naik bau. Kemudian, masukkan rempah kari yang dibancuh. Masukkan santan, kerisik, gula.
Bubuh air
Tadaa...siap untuk disantap
Nota Hati : Memang sedap!!
7 Ulasan
adehhh..sedapnyeeee..
BalasPadamsedapnya.. makan ngan nasi panas
BalasPadamSy masih lg fail masak pajeri.pernah 2 3 kali buat tak menepati citarasa lg pastu terus malas dh nk buat.hehe..
BalasPadamSelamat berpuasa
Wahhhh..Sedapnya nmpk..Saya suka pajeri nenas..huhu
BalasPadamWaduh, sedap.. teringan kt my dad..fav dia..
BalasPadamadehhh x tahan mar woiiii
BalasPadammmg suka lau bab2 pajeri ni..mkn nasi panas2 tambah sambal belacan woiiiiiiii bestnya haha
Hari pertama buat terung goreng berlada. Ada plan juga nak buat terung berempah ni tapi tak terbuat lagi. Baki terung banyak lagi kat dalam peti sejuk.
BalasPadamSaya tak makanlah tapi suami saya suka terung bercili tak pun berempah macam ni.
Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.