MGTT Selepas Bersalin

By Mar Mansor - 9:05 PG


Diabetes ketika hamil seperti saya, WAJIB minum air gula selepas 6 minggu bersalin. Sewaktu nurse klinik desa keluarkan surat dan memberikan tarikh untuk minum air gula, tekak sudah terasa kembang. Ingatkan, selepas bersalin dah lega. Ermmmm... nangis...

Maka, berpuasalah saya. Lapar wehhh..



13 Oktober 2015 - Saya ke KK Chaah untuk minum air gula. Mula-mula, saya ke klinik desa maokil. Ciss, takde buat minum air gula kat situ rupanya walhal saya ingat lagi saya telah bertanya sebanyak 2 kali.

Saat menaip entri ini, saya tercangok di kerusi klinik menunggu 2 jam untuk proses seterusnya. Air gula di KK Chaah ada perisa oren. Hishhh.... Terus terang saya katakan, saya rela minum tanpa perisa. Tapi, laju je saya telan air gula tu sebab saya anggap macam air coca cola, bila teguk sekali, mahu berkali-kali.

Tujuan minum air gula kali ini adalah untuk memastikan ibu free diabetes selepas bersalin. Harapnya tidak lah melekat penyakit ni.








  • Share:

You Might Also Like

15 comments

  1. Singgah pagi..
    Oh..ingtkan sebelum bersalin..
    lepas bersakin pun kena yea...huhuhu

    BalasPadam
  2. amin...harapnya sekadar bawaan ketika mengandunglah..amin..

    BalasPadam
  3. baru tau..selepas bersalin pun ada. Bertabah lah ya Mar..

    BalasPadam
  4. smg bebas diabetes mar, insyaAllah :)

    BalasPadam
  5. nak muntah minum air gula tuh. kadang2 mengelat je. hihi

    BalasPadam
  6. Oh.. kena minum gula lagi lepas bersalin dah.
    Tak apa rasa kakak just nak pastikan tak ada diabetic aje tu.

    BalasPadam
  7. alahaii..macam manalah rasanya minum air gula tu kan mar..takpelah mar,demi kebaikkan mar,anggap je minum coke

    BalasPadam
  8. hr tu tggu gak klinik nk bg date tp smpai sudah x bg trus buat2 lupa.hrp x melekat gak la...huhuhuuhu

    BalasPadam
  9. tak sanggup rasanya klu nak kena minum air gula tu.. tapi tulah terpaksa kan...hehe..
    harap2 semuanya normal...

    BalasPadam
  10. salams mar,

    moga sentiasa sihat selalu:) salam maal hijrah dari kak mieja:)

    BalasPadam
  11. St pun buat mgtt juga lepas bersalinkan afia.mujur takda kencing manis lepas tu..masa pregnant pembawakan je

    BalasPadam
  12. Lps bersalin pun kna minum air gula juga ya baru lya tahu

    BalasPadam
  13. oo baru tau pas bersalin pun kena minum air gula eh
    ritu el kena 2x...dah lapar kan puasa pulak tu ...sekali harung je minum lapar wei haha
    hope xde ape2 lah result nti ye

    BalasPadam
  14. moga takdelah sakit tu lepas bersalin
    harap ianya hanya bawaan ketika hamil aje

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.