Ad Code

Ticker

6/recent/ticker-posts

5 Pantang Larang Sunscreen

Assalamualaikum

5 Pantang Larang Sunscreen | Apa itu sunscreen? Kenapa sunscreen sangat penting? Untuk pengetahuan, sunscreen atau juga dikenali sebagai pelindung matahari adalah yang paling utama dalam penjagaan kulit. Ini bermakna, jika ada menggunakan pelbagai produk kulit tapi tidak menggunakan sunscreen, penjagaan kulit seakan-akan tidak lengkap.

Penggunaan sunscreen ini bukan saja untuk kegunaan kosmetik. Malah lebih daripada itu. Malaysia terkenal dengan dua musimnya iaitu panas dan lembab. Disebabkan negara kita negara yang bermusim panas, perlindungan kulit daripada sinaran matahari terik adalah sangat penting. Walaupun kegunaannya yang penting, masih ramai yang memandang enteng terhadap kepentingan sunscreen ini. Mungkin ramai lagi yang tidak sedar atau tidak faham betapa bahayanya kulit yang terdedah dengan sinaran matahari yang terik. 

Korang tau tak, nak sapu sunscreen ni pun ada pantang larangnya. Jom baca apakah pantang larangnya.

#1
Jangan sapu ketika kulit masih basah.

#2
Jangan pakai sunscreen selagi tidak apply skincare yang lain.

#3
Jangan sapu atau campur dengan facial oil atau vaseline.

#4
Jangan abaikan tangan dan leher. Bahagian ini perlukan perlindungan juga.

#5
Jangan give-up cari sunscreen yang sesuai dengan kulit kita.


Pilihan saya semestinya produk keluaran 3W Clinic. Saya pilih botol warna oren, Natural Vita-Moist Sun Cream yang mengandungi 50 SPF, PA++. Sunscreen jenis ni sesuai untuk kulit berminyak dan kombinasi. Macam saya jenis kulit berminyak memang sesuai guna skincare ni sebab matte finishing dan extra brightening. Memang recommended la pada yang oily skin.









Catat Ulasan

4 Ulasan

  1. selalu ada sunscreen bila nak buat aktiviti di pantai je, kalau seharian tak pernah guna hehehhe

    BalasPadam
  2. ooo begitu cara pakai sunscreen ye, kena ingat 5 pantangnya.

    BalasPadam
  3. Begitu rupanya. ada pantang larangnya. Ingatkan boleh sapu terus tanpa pakai skincare lain. Kiranya kalau kat tangan kena pakai losyen dululah kan.

    BalasPadam
  4. Begitu rupanya. ada pantang larangnya. Ingatkan boleh sapu terus tanpa pakai skincare lain. Kiranya kalau kat tangan kena pakai losyen dululah kan.

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.

Ad Code