November 07, 2020

,
Assalamualaikum

Pokok Skybird Pujaan Hati | Sejak PKP Fasa I dulu dah macam-macam benda viral di media sosial kan. Lebih-lebih lagi bila semua perlu duduk diam-diam di rumah, mulalah macam-macam aktiviti yang dicipta oleh rakyat Malaysia ni. Salah satu aktiviti adalah mendekorasi kediaman. Maka tular di media sosial bermacam-macam idea dan kreativiti yang mereka kongsikan dan menjadi ikutan ramai. Ditambah pula 'abah' memberikan pelbagai bantuan berbentuk wang dan bank pula memberikan moratorium selama 6 bulan. Semakin galaklah rakyat Malaysia mendeko segenap sudut kediaman mereka.

Saya tidaklah segalak mereka. Maklumlah berjimat cermat takut dibuang kerja dalam keadaan ekonomi yang meruncing sekarang ni. Alhamdulillah saya dapat masuk kerja ketika PKP fasa 2 tempohari setelah kilang mendapat kelulusan MITI. Anak-anak semua suami yang jaga sebab kilang tempat dia bekerja masih belum beroperasi masa tu.


Ini adalah hasil duit masa PKP tu hari sebab tak perlu bayar upah pengasuh. Saya selitkan lah sedikit untuk kepuasan diri.


Pokok Skybird ni saiz 140cm tak silap saya. Ini pun dah tinggi. Belum letak dalam pasu lagi. Kalau letak dalam pasu lagi tinggi. 


Saya pindahkan pokok Skybird kesayangan di sudut rumah agar tidak diusik anak-anak. Lebih sesuai dan selamat ia di situ. Kalau diletak dalam pasu lebih tinggilah dia. Pasu mana pasu? Masih dalam chart, berkira-kira untuk check-out.




November 02, 2020

,
Assalamualaikum

NARINAR - Nanion Diffuser Pilihan Saya | Keletihan pulang dari kerja, ditambah keletihan memandu, bila sampai rumah mesti inginkan ketenangan. Bertahun saya berkira-kira untuk mendapatkan diffuser tapi, diffuser idaman hati terlalu mahal harganya untuk dimiliki. Saya cukup senang kalau rumah sentiasa berbau wangi. Yelah, rumah kan tempat kita beristirehat, tiada tingkat tepi pula, maklumlah rumah teres di bandar, beginilah gayanya. Bila buka pintu, seolah bau kepam pula.

Bagaimana saya mengenali Narinar? Saya memang suka belek-belek page kelab deko di FB. Suka tengok hasil deko yang mereka kongsikan dan sambil tu baca juga komen-komen. Maklum la mereka semua suka berkongsi ilmu. Hinggalah bab diffuser pilihan, terus saya tertarik untuk memilikinya. Lebih lagi seller yang menyarankan Narinar ni telah menggunakanya lebih 4 tahun. Maka bermulalah kaji selidik mengenai produk ni.


Kebaikan yang dapat dimanfaatkan dengan gabungan diffuser serta aroma terapi ialah
💚 Membersihkan udara persekitaran
💛 Membunuh bakteria secara semulajadi
💚 Melegakan masalah saluran pernafasan
💛 Membantu meningkatkan kualiti tidur
💚 Menghalau gangguan nyamuk
💛 Melegakan stress dan tekanan minda
💚 Meningkatkan kecergasan minda
💛 Membantu mengatasi masalah mengantuk dan kurang fokus bekerja

Rupa-rupanya ramai rakan blogger ada kongsikan penggunaan produk ni. Kalau nak tahu, NARINAR ni telah diasaskan oleh Shazren Shah (Kak Erin) pada tahun 2016. Beliau merupakan Pengarah Urusan Syarikat Narinar Group Sdn Bhd.


Bagi saya yang baru berjinak-jinak dengan Narinar, memang pening nak pilih Essential Oil yang sesuai. Seller mengesyorkan EO Frankie untuk permulaan kerana ia merupakan produk sulung narinar dan telah membantu lebih 50,000 orang pengguna.


Penggunaan diffuser ini juga mudah dan diberi warranty selama 90 hari selepas tarikh pembelian. Hanya perlu isi air mengikut sukatan yang diberikan. Tidak lebih 300ml. Titiskan EO pilihan sebanyak 5 titis. Jumlah titisan pula adalah bergantung pada jenis EO. Hidupkan suis. Kemudian, tekan button MIST di mana ada tertera 1H, 3H, 6H. Tekan kali-4 untuk berterusan. Diffuser akan automatik mati sendiri jika air tinggal sedikit. Button light pula untuk lampu. Lampu akan berubah warna secara automatik. Tekan kali-2 untuk warna lampu pilihan. Tekan selama 2 saat untuk matikan lampu.

Mudah kan? Nanti saya kongsikan pula jenis-jenis EO produk NARINAR ni.


Jom risik-risik NARINAR dengan saya.









Oktober 30, 2020

,
Assalamualaikum

Termos Viral Tahan Panas Berprinting | Lama sungguh saya tak update blog. Rindu sangat tapi tulah biasanya buka, tutup, buka, tutup. Sempat baca blog kawan-kawan as silent reader je.

Sebenarnya nak share mengenai termos viral ni. Teruja tengok termos ni sebab comel sangat. Rambang mata tengok warna-warna dia. Termos ni ada 5 pilihan warna yang berbeza. Saya pilih warna pink sebab pada saya warna pink sesuai untuk seorang gadis muda yang comel.


Termos ni saya tempah berprinting. Kreatif kan idea termos berprinting ni. Boleh print nama sendiri atau ikut kehendak masing-masing. Saya tempah dengan tulisan #cpteam2020 bersempena nama team kami.


Kalau nak tahu, air panas boleh tahan hingga 16 jam dalam termos ini. Begitu juga dengan ais. Tapi, seelokkanya bawa lah bekal air panas atau air suam. Seperti yang kita ketahui minum air panas atau hangat ni banyak manfaatnya. Lagi pula bila ada termos ni mudah lah kita nak bancuh air di mana-mana.

Ini lah dia si cantik manis yang dah bekerja bersama saya selama setahun. Dialah yang paling lama bertahan. Dah la cantik, manis, lemah lembut, baik pula tu.





September 21, 2020

,
Assalamualaikum

Ulang Tahun Alif Ziyad Ke-5 | 30.08.2020 tempohari genap usia Muhammad Alif Ziyad 5 tahun. Semakin pintar dan semakin petah bercakap. Bab melayan dia bercerita tu kadang tak tahan nak melayan.

Saya kira agak mengambil masa untuk update di blog kerana kekangan masa, internet yang tak stabil dan kurang peka dengan format blog terbaru ni.

Kebetulan cuti sabtu, ahad dan sambung pula cuti sempena hari kemerdekaan negara, kami pulang ke kampung halaman dan sekaligus menyambut hari ulang tahun Alif. Rasanya Alif belum pernah buat sambutan hari jadi lagi. Setakat beli kek tu adalah.


Itu jam nak sambut, itu jam baru nak tiup belon, baru nak pasang bidai langsir. Haha.. kelakar sangat. Belon-belon disponsor oleh Cik Umie diorang.


Kek bertemakan Thomas ni ditempah khas dan disponsor oleh Nenek Mas. 


Kalau nak tahu, Alif memang peminat nombor satu Thomas. kalau boleh semua mainan yang berkaitan dengan Thomas yang dia nampak dia nak beli tak kiralah harganya murah atauu mahal. Tapi sejak dah besar ni ragam dia semakin berkurangan. Dia ni salah seorang anak yang high demand. Siapa kata saya takde anakyang high demand? Menjaga dia ni sampai saya tak sedar dia dah 3 tahun masa tu. Alhamdulillah, Alif semakin memahami.


Ini pula bouquet coklet yang diberi oleh Mak Chik Noni. Suka la dia dapat banyak hadiah kan. 


Tak sangka dia dah besar, dah jadi abang, dah bersekolah tadika. Sekitar majlis kecil-kecilan untuk Alif. Cukuplah sekadar bacaan doa beramai-ramai, potong kek dan makan-makan.


Kambing perap sendiri. Puas makan bila perap sendiri.


Oden sedap. Sangat puas hati.