Assalamualaikum
Resepi Ayam Masak Kerutuk Adabi | Sebenarnya pernah la makan sekali rasanya masakan ni. Tak ingat bila. Beberapa minggu ni teringin pula menu ayam kerutuk. Entah lah kenapa teringat kerutuk je. Jadi, terpaksalah masak.
Kerutuk juga disebut kerutup merupakan makanan pantai timur. Selain daging, ayam pun boleh tapi biasanya orang guna ayam kampung. Rasa kerutuk ni seakan rendang, cuma ada beza sedikit lah rempah kerutuk ni. Warnanya pun lebih gelap berbanding rendang. Dan menerusi perkongsian yang saya baca, masak kerutuk adalah antara juadah yang menjadi pilihan ketika hari raya.
Ayam Masak Kerutuk Adabi
Bahan-bahan untuk seekor ayam. Saya masak dalam 1/2 ayam je, jadi saya kurangkanlah bahan-bahan.
Bahan-bahan untuk kisar halus:4 biji bawang merah kecil2 biji bawang besar4 ulas bawang putih2 inci halia
Bahan-bahan untuk disangai:1/4 cawan minyak masak1 sudu besar biji ketumbar1 sudu kecil lada hitam1 sudu kecil biji jintan putih1 sudu kucil biji jintan manis
Bahan-bahan lain:1 ekor ayam1 cawan minyak masakRempah sekawan, kayu manis, bunga lawang, biji pelaga dan bunga cengkih1 sudu besar cili kisar 1 batang serai - diketuk1 inci lengkuas - diketuk25g/ 4 sudu besar rempah kerutuk - saya guna Adabi1 helai daun pandan2 keping asam gelugurSantanSedikit gula nisan2 sudu besar kerisik2 biji kentangKicap karamel - optionalGaram secukup rasa
Cara penyediaan:
1- Kisar halus kesemua bahan dengan air secukupnya.
2- Bancuh rempah kerutuk dengan sedikit air.
3- Sangai bahan-bahan sangai lebih kurang 4-5 minit atau sehingga naik bau dengan api perlahan. Kemudian, tumbuk atau kisar.
4- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar halus bersama 4 rempah sekawan hingga kering, kekuningan dan naik bau.
5- Masukkan cili kisar, serai yang dititik dan bancuhan rempah kerutuk. Kacau hingga pecah minyak.
6- Masukkan ayam, daun pandan dan tutup. Biarkan ayam separuh masak dan kuah sedikit kering.
7- Kemudian, masukkan santan, sedikit gula nisan, rempah yang disangai dan ditumbuk tadi dan kentang.
8- Reneh hingga ayam masak.
9- Kemudian masukkan garam secukup rasa, kerisik, kicap karamel (saya bantai bubuh kicap biasa 1 sudu), serbuk perasa kalau suka. Biarkan ia masak sehingga kuah naik minyak.
Macam saya, saya tutup nak bagi cepat empuk. Kemudian baru keringkan kalau kuahnya banyak. Saya suka ada kuah sikit la. Kuahnya sedap juga kalau dicicah roti ye.
Dapatkan lebih banyak info di channel-channel Telegram ini
7 Ulasan
Alaaaaa...kenapa tengok time ni...terus rasa nak plak.....SA x pandai sangat masak Kerutuk ni...boleh la belajar buat nanti...
BalasPadampernah masak guna rempah ready made..sedap gak
BalasPadamPaket pes yang adabi ni memang sedap, pernah try sekali.. ni lama tak buat, nanti nak buat laa, guna daging pun sedap...
BalasPadammemang suka makan gulai kerutuk daging. jika ayam ni x bape suka tp makan juga.
BalasPadamSedap ni kak.
BalasPadamLama tak masak kerutuk ni. Sedap gak rasa dia. Mula-mula macam pelik tengok nama dia, lepas dah cuba sendiri. Eh sedap rupanya. Kena dengan citarasa..
BalasPadamyum yu \m sedapnya lauk fav mama
BalasPadamTerima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.