Bersama Alif | 1 Tahun 2 Bulan

9:00 PG

Assalamualaikum


Lama tak kongsi kisah si budak bujang ni. Sekarang umurnya sudah 1 tahun 2 bulan. Bulan lepas ada bawa dia check-up di KK Masai, ditemani Cik Aisyah. Untuk timbang je. Badan nampak semangat tapi kuyus je rupanya. Spesis kecil molek kan. Yang penting, Alif membesar dengan sihat. Alhamdulillah.


Sudah pandai berwelpie dengan ibu. Sangat manja. Kalau merajuk, tergolek-golek (ibu mula risau di situ). Kuat makan, sangat suka makanan.

Sudah pandai pandai pegang botol air berstraw. Tangan kanan pegang makanan, tangan kiri pegang botol air.


Muka bengang kena pakai cap. Kain lap dan puting masih menjadi teman setia dek air liur yang masih meleleh-leleh. Puting pula sangat berguna saat kecemasan. Merajuk berguling-guling, ubatnya puting. Aduihh,, memang tak cukup kuat nak pisahkan puting lagi.

Pertama kali merasa naik kereta muzik goyang-goyang pakai token ni. Tapi, tak letak token pun sebab mainan ni rosak. Ini pun dah buat dia teruja sangat-sangat. Hari-hari asyik tengok ibu pegang stereng je, dia pun nak rasa juga.

Tak mau lepas dah..


Alif dah pandai jalan. Masih bertatih-tatih. Belum laju lagi. Bila penat, dia kembali merangkak. Alif sukakan basikal. Basikal tu hadiah ulang tahun ke-3 Cik Aisyah. Mainan kegemaran Alif. Hari-hari dia tolak basikal tu. Dah pandai tekan-tekan loceng. Sikit hari pandai kayuh pula.

Sering terkejut bila dengar orang bersin. Muka terkejut yang bukan dibuat-buat. Kemudian, ketawa bila orang melihatnya.

"Cum..." sepatah kata dari Alif.



Alif belum pandai cakap. Sebutir apa pun belum lagi. Butir-butir bahasa alien tu adalah..
Semoga anak ibu terus membesar dengan sihat ye..








You Might Also Like

12 comments

  1. Salam kakmar.. Selamat pagi :) comelnyaa.. Ank kamar baya2 ank eija. Tp ank eija girl 1thn 3 bln.. ^^

    BalasPadam
  2. salam akak.. dah besar.. masa follow akak tu xsilap belum bersalin.. lama saya x blogwalking sini.. :-)

    BalasPadam
  3. Alaaaa someinya alifff....salam kenal hensem boy...:-)

    BalasPadam
  4. Heee.... kakak ni kalau org bersin kuat pun terkejut jgn kata Alif:)
    Bahasa alien tu kena rakamkan Mar boleh jadikan kenangan bila dia dah besar.

    BalasPadam
  5. Wahhhh..Dah besar dah Aliff..Sikit mase lagi boleh la bercakap...Nnt kite layan aje sembang dia ye..huhu

    BalasPadam
  6. my daugther 1tahun 11 bulan pun masih guna bahasa alien >,< hehehhe

    dok layan je lah sembang walau tak paham >,<

    BalasPadam
  7. hihihi..
    semakin comel alif..
    suka pulak tengok gambar terkejut dia tu..

    BalasPadam
  8. Semoga mmbesar dgn jayanya :) asal ank sehat ok la, yg ckp alien lg tu, stengah budak cepat, stengah lmbt. Ade parents suka comparekan ank dia org, sian pulak mek dgr..

    BalasPadam
  9. dah besar pun dak hensem ni hehe

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.