Biasa sos ni saya letak sebagai bahan menyedap rasa. Untuk goreng mi khususnya. Black pepper sauce pula biasa saya suka letak 2, 3 sudu dalam ayam masak kicap saya. Tumis lada kisar, bawang merah, bawang putih, halia ketuk sampai pecah minyak, reneh lama sikit. Lepas tu bubuh kicap cap kipas udang. Takyah dah letak kicap pekat, letak sos black pepper je dah umpp..
Nak cerita pasal kicap pekat tamin tu. Hari tu saya nak masak, buka penutupnya macam biasa. Sekali dia membuak-buak keluar macam lava gunung berapi. Berbuih. Non-stop. Terus takut nak pakai walaupun expired date lama lagi, disember 2017. Kenapa ye?
Sos plum tu pula saja beli sebab terpengaruh dengan hainomOkje. Dia ada kongsi resepi ikan stim sos plum. Nak bagitau ni, dalam peti ais ada sekor lagi ikan siakap. Kot la kan terrrajin nak masak ikan siakap stim sos plum.
Ini pula sos wajib ada dalam rumah. Kalau masak sambal ke sambal tumis ke memang akan letak sikit. Memang sedap hasil masakan.
Korang pula macamana? Suka ke bubuh sos-sos dalam masakan korang?
11 Ulasan
banyak pilihan dan citarasa
BalasPadamRumah saya wajib ada sos cili, kicap dan sos tiram.. Yang lenalin tu jarang beli.. hehehe
BalasPadamoo tiram ni jalen best eyh? biasa mek beli maggy punya.
BalasPadambanyaknya sos
BalasPadamtak pernah cuba lagi sos tiram tu walaupun dah ada dalam simpanan
BalasPadamsos tiram mesti kena ada,sbb boleh penganti garam..masak mee pun sedap gune sos tiram
BalasPadamgemar koleksi sos ke? kemain banyak pilihan mcm kat restoren
BalasPadamSama la dengan saya. Pun ada banyak sos juga. Sos plum buat masak sweet and sour. Sos tiram nak stir fry sayur pun sedap. :)
BalasPadamyg rajin masak ni mmg mcm2 sos dok ada..
BalasPadamkdg2 tu xsampai sebulan dah abis caner tu ye haha
pelangkap rasa... memudahkan kerja pun iya jgk
BalasPadamTersedak sedak sebab nama kita disebut hihi..... walaupun datangnya 5 tahun selepas itu hahhaha
BalasPadamTerima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.