Aktiviti

Gunting Rambut Sebelum Raya

8:00 PG

Assalamualaikum

Gunting Rambut Sebelum Raya | Hari raya semakin hampir dan semakin suntuklah waktu untuk membuat persiapan raya. Hari ahad lepas, kami ambil kesempatan untuk potong rambut Alif. Rambut Alif dah panjang, dan dah dekat-dekat raya baru potong, jimat sikit duit potong rambut.

Tak sangka pula dia boleh meratap hiba macam tu. Yelah kan, semakin dia membesar dia semakin faham situasi. Perasaan takut tu mula menebal dalam diri.

Kelam kabut amoi ni nak gunting rambut Alif. Alif pula serba tak keruan. Saya perlu ada di hadapannya sepanjang proses potong rambut.


Adalah senyap sekejap, kemudian sambung balik menangis. Alahai Alif..


Tada...

Kita dah gunting rambut..


Handsome tak kita?


Aktiviti

Potluck JDT Blogger - Hadiah Dari Mama

8:00 PG

Assalamualaikum

Potluck JDT Blogger - Hadiah Dari Mama | Rentetan dari entri lalu, Sesi Tukar Hadiah, saya dapat hadiah dari Mama Maszull. Mama menghadiahkan lunch box.

Mama pesan, siapa yang dapat hadiah dia kena bawa bekal ke tempat kerja. Huhu.. Rajinlah sangat anak angkat mama ni. Eh..tiba-tiba mengaku anak angkat pulak..


Lunch box ni ada 3 layer. Turut didatangi dengan 3 warna pilihan. Ada hijau, merah jambu dan biru.


Mama telah memilih warna merah jambu! Wah..suka betul saya dapat hadiah Mama ni.


Oleh kerana sudah masuk bulan puasa, maka selamatlah saya dari membawa bekal. Lepas raya eh mama eh.. Akekek..




Aktiviti

Potluck JDT Blogger - Sesi Bergambar & Makan

8:00 PG

Assalamualaikum

Potluck JDT Blogger - Sesi Bergambar & Makan | Belum tamat lagi ye entri ini. Meskipun perjumpaan kami sekejap je, tapi banyak sesi untuk dikongsikan. Padat gitu.


Bila makanan sudah teratur, maka berebut-rebutlah kami ambil gambar. Dah macam buat job review. Hanya blogger-blogger yang faham kan?


Pantang ada kesempatan, mesti berwelfie. Layan lah sedikit welfie dari kami.



Sambil acara Sesi Tukar Hadiah berlangsung, sempatlah berwelfie bagai. Handphone canggih lah jadi mangsa untuk ambil gambar. Terima kasih pada mereka yang share gambar di whatsap group JDT Blogger.





Ini sesi makan. Masing-masing sibuk melayan anak masing-masing. Perut pun wajib dilayan. Pelbagai Juadah Bersama terhidang. Sedap-sedap belaka.




Aktiviti

Potluck JDT Blogger - Juadah Bersama

8:00 PG

Assalamualaikum
Potluck JDT Blogger - Juadah Bersama | Masing-masing memberikan komitmen yang terbaik. Dalam kesepakatan, menu-menu adalah pilihan masing-masing dan telah diberitahu awal bagi mengelakkan menu yang sama. Lagipun, untuk suka-suka kan. Seorang satu juadah sudah memadai.

Sementara menanti yang lain hadir, kami berbual-bual sesedap rasa. Agak-agak haus, minumlah air sirap air tangan Kak Eda Kisah Si Diary.


Sambil berbual, sambil tangan berjalan. Ada yang tolong ikat plastik sampah dan ada yang menyusun hidangan. Banyak juga juadah bila disusun macam ni.




Sayur kobis goreng dan ayam goreng disediakan oleh Kak Eda dan Mak Lin. Bahan Lin sediakan, manakala Kak Eda selaku tukang masak.

Nasi putih dan setong air sirap sejuk juga disedikan oleh Kak Eda yang merupakan orang kuat JDT Blogger.


Karipap inti kentang & telur ni semestinya dari saya. Buat tambahan, saya bawa air kotak yeo's perisa anggur dan beberapa botol air mineral. Senang nak teguk kalau botol kecil ni.


Sandwich dua perisa. Satu bekas sandwich telur mayonis. Satu bekas lagi sandwich sardin. Sandwich dua beradik ni air tangan Juju. Saya suka sandwich telur dia. Sedap. Sekali ngap 2 ketol.


Ketam masak sambal air tangan Uyul. Jauh ketam ni berjalan, Batu Pahat mari. Mestilah sedap. Pedas-pedas manis rasa ketam gitu.


Ketam masak lemak pula dari Kak Hernee. Menu yang dinanti ramai. Sedap hirup kuahnya.


Asam Pedas Ikan Mayong yang memang sedap menjilat jari ni mestilah dari Mama. Memang dah lama teringin rasa asam pedas Mama sebab Mama selalu share gambar asam pedas dia. Lagi satu, suka sangat-sangat Mama dan hubby dia bersama-sama sentiasa.

Pavlova mini dari anak Mama. Sedap! Buah pun banyak.


Sambal Tempoyak Ikan Bilis dari Kak Seri. Saya tak dapat rasa sebab dah kelam kabut nak rasa mana satu dengan 2 anak. Hahaha.. Yang merasa, semua cakap sedap. Kena cuba juga ni.


Buah tembikai dan koktel dari Kak Mia. Dah kenyang makan berat, kita hirup koktel pula. Memang sedap minum sejuk-sejuk. Lega je rasa tekak kan..

Buah tembikai merah tu manis tau. Serius sedap. Rajin pula tu Kak Mia potong macam ni, senang nak makan.


Kek buah kukus dari Fai. Fai memang sentiasa ambil order untuk kek buah kukus. Sempena raya yang bakal menjelang, boleh la contact-contact Fai untuk order ye. Saya dah order 2 kali. Sedap. Kek buah Fai ni moist dan penuh buahnya.


Keropok dari Nona. Ini dulu yang kami anak beranak serbu dulu. Tujuan aku, nak mengelakkan budak-budak merengek. Lagipula, anak-anak memang suka makan keropok ikan macam ni. 


Nona Manis yang cantik rupanya dibawa oleh Mak Suzlin. Sedap dan manis sesedap rasa. Memang sedap, tak tipu.


Meriah kan makanan ni semua? Memang juling mata nak makan yang mana sambil melayan anak masing-masing.




Aktiviti

Mudahnya BerBBQ Dengan Rempah Ayam Madu

8:00 PG

Assalamualaikum

Mudahnya BerBBQ Dengan Rempah Ayam Madu | Dah sesekali pulang ke kampung, memang macam-macam aktiviti kita nak buat. Meskipun masa amat mencemburui, namun, cuma memanfaatkan waktu yang singkat itu dengan aktivit pengerat silaturrahim. Air yang dicincangkan tak akan putus, begitu juga dengan pertalian darah, adik beradik.

Malam sebelumnya Sambutan Hari Jadi Cik Aisyah, malam esoknya kita main bakar-bakar pula. Tidak lah banyak mana yang nak dibakar tu tapi cukuplah untuk kami semua.
Bakar ayam dan bakar sotong je. Selebihnya lauk pauk kenduri kahwin siang tadi. Lauk kendui kahwin je dah penuh 1 meja makan. Hadap tu jelah kan. Sayang tau kalau tak dimakan.
 >>> Rempah Ayam Madu <<< Klik untuk order.
Cuba dulu baru tau sedap ke tak sedap. Sedap uiii lagi kalau perap lama & banyak-banyak. Ada skil nak bagi ayam tu merah tau. Sambil bakar sebelah, sebelah lagi kita sapu-sapu lebihan air perapan tadi tu. Balik-balikkan ayam. Ha....merah le dia...


Ayam tak berapa nak merah sebab perap pun beberapa jam je. Tukang bakar takde skill.



Ini pula saya yang bakar. Skill membakar saya turunkan pada adik saya. Bagi ayam tu merah-merah sikit.


Bila sudah siap bakar, kita makanlah! Takde gambar sebab semua tak pakai tudung. Sedap dapat ratah ayam & sotong bakar ni.


Aktiviti

Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak Yatim (Siri 1)

8:00 PG

Assalamualaikum

Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak Yatim (Siri 1) | Ini merupakan aktiviti amal pertama #team JDT Blogger. Saat program ini diusulkan, saya sangat teruja untuk melibatkan diri sebab belum pernah mengelola aktiviti amal sebegini.

Saya sampai agak lewat sebab gerak di awal pagi. Ada anak kecil perlu diuruskan. Kemudian, gerak ke Kluang ditemani Cik Aisyah. Alhamdulillah, kami selamat sampai ke destinasi.


Ketika ini, program telah berjalan dan saya sampai ketika sesi suai kenal dijalankan.


 Sesi Suai Kenal 


Emcee kita yang comel molek, Cik Uyul Rosli. Pandai dia berceloteh dan mengambil mood anak-anak. Sesi beramah mesra tidaklah formal, harus santai dan buat mereka gembira. Siapa yang bertuah dapatlah sedikit cenderahati.



Ucapan dari Pengerusi, Cik Yaya Cendana. Tuan Pengerusi ada menerangkan tentang apa itu "blog". Apa itu "blogger". Apa fungsi blogger. Kemudian, semua blogger yang terlibat memperkenalkan diri masing-masing.

Antara blogger yang terlibat adalah;
Janji Kita (tuan tanah),


Sebelum bermula sesi seterusnya, kita bergambar beramai-ramai dahulu. Ambil mood sebelum tenaga hilang.


Gambar kenangan bersama penghuni anak-anak yatim kluang dan JDT blogger yang terlibat.


Free style



 Sesi Gotong Royong 

Setelah membahagi kepada 4 check point, inilah beberapa anak yang bersama saya. Saya satu kumpulan dengan Yaya Cendana. Check point kami adalah di luar kawasan asrama puteri. Ini antara lokasinya. Kami bahagikan pula kepada dua kumpulan. Yaya bersama anak-anak bawahnya bersihkan di bahagian atas. Sementara saya dan anak-anak yang lain bersihkan di bahagian bawah. 

Bersihkan tempat berwuduk


Bersihkan longkang juga.

Kita welfie kejap.


Selesai aktiviti gotong royong, sementara menanti yang lain, kita welfie dulu. Antara cara mengambil hati mereka. Aisyah pula seronok bila kakak-kakak di situ melayannya.


 Sesi Minum Pagi 

Kemudian, saya ajak anak-anak masuk ke dalam Dewan Ikhlas semula untuk minum pagi. Kami sediakan roti pizza dan mineral water cup




 Sesi Penyerahan Sumbangan 

Tiba acara penting kami, iaitu penyerahan sumbangan. Segala sumbangan yang telah kami usahkan akhirnya sudah diserahkan. Betapa beratnya amanah ini. Alhamdulillah berjalan dengan sepatutnya.


Sesi penyerahan cek, dana buat PKAYIK.


Tanda hati dari PKAYIK buat kami, #team JDTBlogger.


Ini antara sumbangan berbentuk barang dari orang ramai buat PKAYIK. Moga penyumbang terus diberkati dan dimurahkan rezeki hendaknya.




 Sesi Sambutan Hari Jadi 


Kami ke aktiviti terakhir iaitu Sambutan Hari Jadi buat anak-anak yang lahir pada bulan Januari, Februari dan Mac. Tujuan kami untuk menggembirakan hati mereka.


Antara kek, brownies, cream puff dari sumbangan orang perseorangan yang sudi sponsor dan menjayakan program amal kami. Syukur sekali lagi kerana mampu membuat anak-anak tersenyum.





Makanan tengahari juga ditaja sepenuhnya dari orang perseorangan. Meskipun menu simple, tapi ini sudah mencukupi buat semua.



#teamJDTBlogger yang terlibat. Bergambar setelah selesai majlis.


Jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat dapat program amal kami ini. Setelah berjaya dalam program ini, meskipun ada cacat celanya, in sha Allah kami akan melangkah lagi. Doakan yang terbaik buat team kami.