Aktiviti

Sambutan Hari Kemerdekaan Peringkat Tabika 2017

12:00 PTG

Assalamualaikum

Sambutan Hari Kemerdekaan Peringkat Tabika 2017 | 11.09.2017 - Sambutan hari kemerdekaan Tabika Kemas Al-Falah diadakan. Kebetulan saya memang minta cuti setengah hari sebelah petang sebab ada checkup 2 tahun Alif. Bila tiba-tiba dapa surat dari tabika, teruslah saya minta cuti satu hari full.


Kalau ikutkan saya yang sudah hilang kekreatifan ni memang takde lah Cik Aisyah pakai baju macam ni agaknya. Ibu kau dah beku macam anode juga.

Siapa hasilkan baju ni? Baca sampai habis ye.

Sudah lengkap cantik berbaju tapi tudung pula takde idea saya nak pakaikan. Penyudahnya pakai sajalah tudung sekolah.


Kami ibu bapa murid datang seawal 8 pagi. Ada sesi menjawab teka-teki jumlah gula-gula dalam balang. Alif teruja membuli kakaknya. Cubaan mendapatkan skaf rambut Cik Aisyah.


Murid-murid duduk di kerusi yang telah cikgu aturkan bagi memudahkan majlis.


Sesi dimulakan setelah Pengerusi sampai. Dimulakan dengan ucapan Cikgu Syira selaku guru di tabika ini. Kemudian, diikuti dengan ucapan dari wakil ibu bapa. Teks telah disediakan oleh guru. Akhir sekali, ucapan dari Pengerusi. Setelah itu, majlis pun dimulakan.


Murid-murid diminta beratur untuk mengambil nombor. Aisyah dapat nombor 8.


Kami menyanyikan lagu Negaraku, lagu kebangsaan, lagu merdeka bersama-sama. Ada lagu yang saya tak pasti (jangan jadi macam saya).


Sesi bermula.



Selesai peragaan dari semua murid, kami dihidangkan dengan Layer Cake Apollo dan air teh. Ada juga air oren sejuk. Sementara itu, para juri sedang berdiskusi memberi markah.

Budak lapar.

Gegirl.

5 orang pemenang utama dipilih dan mendapat hadiah dan wang tunai. Aisyah dapat saguhati je, tempat ke-6. Itu sudah buat kami gembira. Hadiah saguhati seperti yang dipegang oleh Aisyah berisi pensel dan pensel warna.


3 pemenang utama yang sempat saya ambil gambar. Lengkap berpakaian bendera dari kepala hingga ke kaki kan?


Sebelum balik, kami ibu bapa murid diberi bungkusan makanan satu sorang. Mi goreng. Sedap tau. Manakala, murid-murid pula diminta bergambar beramai-ramai.


Inilah dia orang kuat yang menghasilkan baju cantik Cik Aisyah. Atok dan nenek Cik Aisyah. Terima kasih emak..abah.. Cik Aisyah pakai baju ni sampai ke petang. Ke klinik pun masih pakai baju ini hingga menjadi tumpuan ramai.





Aktiviti

Origami - Seni Melipat Kertas

8:00 PG

Assalamualaikum

Origami - Seni Melipat Kertas | Origami sering dipraktikkan di sekolah tadika. Bersesuaian dengan umur kanak-kanak, aktiviti ini amat menyeronokkan disamping mengembangkan kreativiti mereka.


Origami (折り紙?, Dari ori bermaksud "melipat", dan Kami yang bermaksud "kertas") adalah seni rakyat tradisional Jepun melipat kertas, yang bermula pada abad ke-17 Masihi dan dipopularkan pada pertengahan 1900-an. 

Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan.
Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A.D. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts’ai Lun.
Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak.
Pada abad ke enam, cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab; dan juga ke Jepun (610 A.D.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku
Semenjak itu Origami menjadi popular di kalangan orang Jepun semenjak turun-temurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi.
============
Saya memang gemar dengan aktiviti ini. Pada saya, aktiviti sebegini mampu menajamkan akal, meningkatkan kreativiti dan menambahkan kesabaran anak.

Set origami ini saya beli di Mr.DIY. Set ini mengandungi kertas berbentuk segiempat tempat (agak banyak) yang berwarna dan bercorak berserta buku panduan.


Pelbagai bentuk boleh kita hasilkan dengan melipat kertas.

Antara yang saya suka lipat, ayam. Saya juga gemar melipat burung jenjang.






Aktiviti

Main Susun Barang

8:00 PG

Assalamualaikum
Main Susun Barang | Permainan dan kanak-kanak memang tak dapat dipisahkan. Ditambah pula daya imaginasi mereka yang tinggi, apa pun boleh. Kadang-kadang tu anak-anak lebih kerap bermain dengan pekakas di dapur berbanding permainan yang dibeli di kedai mainan.

Seperti aktiviti ini, ia ditiru dari aksi kakanya sendiri, Cik Aisyah. Aisyah memang gemar main hidang-hidang makanan, kononnya situasi di kedai makan dan restoran. Kemudian, aksinya dilihat dan ditiru oleh adiknya pula. 

Alif menyusun permainan kemudian berikan kepada saya. Kononnya, makanan dan minuman.

Kemudian, di bawa pula ke tempat lain. Kononnya, makanan telah habis dimakan.


Permainan-permainan tadi disusun pula atas iron board. Lihat, iron board pun boleh menjadi tempat permainan kank-kanak. Kononnya, sinki, tempat cuci pinggan mangkuk.


Terpegun seketika melihat kata-kata di belakang baju yang dipakai oleh Alif. Baju ini dibeli oleh pengasuh.
"Orang tuaku adalah pahlawan bagiku"




Aktiviti

Gunting Rambut Sebelum Raya

8:00 PG

Assalamualaikum

Gunting Rambut Sebelum Raya | Hari raya semakin hampir dan semakin suntuklah waktu untuk membuat persiapan raya. Hari ahad lepas, kami ambil kesempatan untuk potong rambut Alif. Rambut Alif dah panjang, dan dah dekat-dekat raya baru potong, jimat sikit duit potong rambut.

Tak sangka pula dia boleh meratap hiba macam tu. Yelah kan, semakin dia membesar dia semakin faham situasi. Perasaan takut tu mula menebal dalam diri.

Kelam kabut amoi ni nak gunting rambut Alif. Alif pula serba tak keruan. Saya perlu ada di hadapannya sepanjang proses potong rambut.


Adalah senyap sekejap, kemudian sambung balik menangis. Alahai Alif..


Tada...

Kita dah gunting rambut..


Handsome tak kita?


Aktiviti

Potluck JDT Blogger - Hadiah Dari Mama

8:00 PG

Assalamualaikum

Potluck JDT Blogger - Hadiah Dari Mama | Rentetan dari entri lalu, Sesi Tukar Hadiah, saya dapat hadiah dari Mama Maszull. Mama menghadiahkan lunch box.

Mama pesan, siapa yang dapat hadiah dia kena bawa bekal ke tempat kerja. Huhu.. Rajinlah sangat anak angkat mama ni. Eh..tiba-tiba mengaku anak angkat pulak..


Lunch box ni ada 3 layer. Turut didatangi dengan 3 warna pilihan. Ada hijau, merah jambu dan biru.


Mama telah memilih warna merah jambu! Wah..suka betul saya dapat hadiah Mama ni.


Oleh kerana sudah masuk bulan puasa, maka selamatlah saya dari membawa bekal. Lepas raya eh mama eh.. Akekek..




Aktiviti

Potluck JDT Blogger - Sesi Bergambar & Makan

8:00 PG

Assalamualaikum

Potluck JDT Blogger - Sesi Bergambar & Makan | Belum tamat lagi ye entri ini. Meskipun perjumpaan kami sekejap je, tapi banyak sesi untuk dikongsikan. Padat gitu.


Bila makanan sudah teratur, maka berebut-rebutlah kami ambil gambar. Dah macam buat job review. Hanya blogger-blogger yang faham kan?


Pantang ada kesempatan, mesti berwelfie. Layan lah sedikit welfie dari kami.



Sambil acara Sesi Tukar Hadiah berlangsung, sempatlah berwelfie bagai. Handphone canggih lah jadi mangsa untuk ambil gambar. Terima kasih pada mereka yang share gambar di whatsap group JDT Blogger.





Ini sesi makan. Masing-masing sibuk melayan anak masing-masing. Perut pun wajib dilayan. Pelbagai Juadah Bersama terhidang. Sedap-sedap belaka.




Aktiviti

Potluck JDT Blogger - Juadah Bersama

8:00 PG

Assalamualaikum
Potluck JDT Blogger - Juadah Bersama | Masing-masing memberikan komitmen yang terbaik. Dalam kesepakatan, menu-menu adalah pilihan masing-masing dan telah diberitahu awal bagi mengelakkan menu yang sama. Lagipun, untuk suka-suka kan. Seorang satu juadah sudah memadai.

Sementara menanti yang lain hadir, kami berbual-bual sesedap rasa. Agak-agak haus, minumlah air sirap air tangan Kak Eda Kisah Si Diary.


Sambil berbual, sambil tangan berjalan. Ada yang tolong ikat plastik sampah dan ada yang menyusun hidangan. Banyak juga juadah bila disusun macam ni.




Sayur kobis goreng dan ayam goreng disediakan oleh Kak Eda dan Mak Lin. Bahan Lin sediakan, manakala Kak Eda selaku tukang masak.

Nasi putih dan setong air sirap sejuk juga disedikan oleh Kak Eda yang merupakan orang kuat JDT Blogger.


Karipap inti kentang & telur ni semestinya dari saya. Buat tambahan, saya bawa air kotak yeo's perisa anggur dan beberapa botol air mineral. Senang nak teguk kalau botol kecil ni.


Sandwich dua perisa. Satu bekas sandwich telur mayonis. Satu bekas lagi sandwich sardin. Sandwich dua beradik ni air tangan Juju. Saya suka sandwich telur dia. Sedap. Sekali ngap 2 ketol.


Ketam masak sambal air tangan Uyul. Jauh ketam ni berjalan, Batu Pahat mari. Mestilah sedap. Pedas-pedas manis rasa ketam gitu.


Ketam masak lemak pula dari Kak Hernee. Menu yang dinanti ramai. Sedap hirup kuahnya.


Asam Pedas Ikan Mayong yang memang sedap menjilat jari ni mestilah dari Mama. Memang dah lama teringin rasa asam pedas Mama sebab Mama selalu share gambar asam pedas dia. Lagi satu, suka sangat-sangat Mama dan hubby dia bersama-sama sentiasa.

Pavlova mini dari anak Mama. Sedap! Buah pun banyak.


Sambal Tempoyak Ikan Bilis dari Kak Seri. Saya tak dapat rasa sebab dah kelam kabut nak rasa mana satu dengan 2 anak. Hahaha.. Yang merasa, semua cakap sedap. Kena cuba juga ni.


Buah tembikai dan koktel dari Kak Mia. Dah kenyang makan berat, kita hirup koktel pula. Memang sedap minum sejuk-sejuk. Lega je rasa tekak kan..

Buah tembikai merah tu manis tau. Serius sedap. Rajin pula tu Kak Mia potong macam ni, senang nak makan.


Kek buah kukus dari Fai. Fai memang sentiasa ambil order untuk kek buah kukus. Sempena raya yang bakal menjelang, boleh la contact-contact Fai untuk order ye. Saya dah order 2 kali. Sedap. Kek buah Fai ni moist dan penuh buahnya.


Keropok dari Nona. Ini dulu yang kami anak beranak serbu dulu. Tujuan aku, nak mengelakkan budak-budak merengek. Lagipula, anak-anak memang suka makan keropok ikan macam ni. 


Nona Manis yang cantik rupanya dibawa oleh Mak Suzlin. Sedap dan manis sesedap rasa. Memang sedap, tak tipu.


Meriah kan makanan ni semua? Memang juling mata nak makan yang mana sambil melayan anak masing-masing.