Info

5th Brick-Versary LEGOLAND Malaysia

8:00 PG

Assalamualaikum
5th Brick-Versary LEGOLAND Malaysia | Legoland Malaysia turns to 5 this year! Bersempena usianya yang ke-5 banyak aktiviti menarik diadakan.

Berita baik untuk penduduk Johor, tawara ekslusif hanya untuk anda dalam tempoh masa terhad! Bersempena dengan ulang tahun Legoland yang ke-5, pihak Legoland membawakan promosi hebat ini. Dapatkan pas tahunan untuk harga tiket satu hari pada RM195* sekarang. Tawaran ini sah untuk tempoh masa terhad sahaja, jadi jangan ketinggalan.


Banyak lagi aktiviti menarik bersempena ulang tahun ke-5 mereka. Boleh klik [SINI] untuk lihat aktiviti menarik yang disediakan.

SAVE IF YOU BUY IN ADVANCE


Dapatkan pass dengan harga yang lebih hebat jika anda menempah 3 hari awal. Layari www.legoland.com.my untuk maklumat lanjut.


Info

Cara Pakai Face Mask Yang Betul

12:00 PTG

Assalamualaikum
Cara Pakai Face Mask Yang Betul | Tidak jerebu tidak apa tiba-tiba muncul cerita mengenai face mask atau penutup mulut dan hidung. Berikutan kisah INI, sudah menjadi rutin pula untuk memakai face mask. Meskipun batuk dan selesema sudah kebah, saya terus memakai face mask atas sebab persekitaran pula.


Kalau dilihat, face mask mempunyai dua warna yang berbeza di setiap belahnya. Kan? Di sini saya kongsikan cara pemakaian face mask yang betul. 

Semasa jerebu atau selsema.
- Bahagian berwarna putih patut menghadap muka kita dan bahagian berwarna lain menghadap luar. Ini kerana ian mengandungi tapisan untuk menapis mikroorganisma daripada tersebar kepada orang lain.

- Pegangn face mask dengan kemas dan tekan perlahan di bahagian hidung untuk memastikan ia berada di kedudukan selesa.

Jika dalam keadaan sihat.
- Jika anda sihat atau tidak selsema, bahagian putih harus menghadap keluar untuk melindungi kita daripada mikroorganisma daripada tersebar kepada kita.

Selsema dan batuk sudah hilang. Cuma persekitaran agak tidak.bersih.

Sumber: [SINI] dan [SINI]



Info

DIDI THE CAT CHARITY : LETS DONATE FOOD FOR STRAY CATS

2:00 PTG

Assalamualaikum

DIDI THE CAT CHARITY : LETS DONATE FOOD FOR STRAY CATS | Kucing merupakan haiwan yang comel dan manja. Kucing juga boleh dijadikan kawan. Ada setengah orang alah pada bulu kucing.

Saya merupakan salah seorang peminat kucing tapi tidak sampai membelanya di rumah berikutan kawasan rumah yang agak limited dan ada anak kecil. Tidak dapat bela tidak bermakna tidak boleh membantu haiwan comel ini. 

Adoption : Weekend  8.00 am - 5.00 pm
Food Donations : Everyday
Contact : 016-8228854

PESANAN FOUNDER:


"Didi The Cat Charity is a small organization to help out stray cats in Malaysia. Its a platform to give a chance to cat's lovers to spread their love. We are currently based in Penang as we are helping out all the free Cat's Sanctuary here cause most of this sanctuary need help from the society.

We dont accept any money, but we are welcoming Cat's food donation . They need help with this as cat's food is very expensive and lots amount of cats here need lots of food too. We dont have any specific requirement for the cat's food, we even accept the balance of your cat's food as long as you sincere to donate! Here got hundreds of cats that will tell God how generous you are.

Any question you may call me at 016 8228854 and if you want to know more about this new organization you can go to www.didithecatcharity.blogspot.com"



Info

Pastikan Kereta Anda Diselenggara Dengan Baik

9:00 PG

Assalamualaikum

Pastikan Kereta Anda Diselenggara Dengan Baik | Kereta merupakan pengangkutan penting bagi semua orang. Lebih-lebih lagi untuk kemudahan ulang alik ke tempat kerja.

Ada sesetengah wanita mungkin tidak berapa ambil peduli tentang penjagaan kereta. Adakah anda tahu bilakah masa yang sesuai untuk kereta diservis?


Oleh kerana saya yang menggunakan kereta setiap hari kecuali off day, mudah bagi saya untuk hantar kereta ke bengkel untuk diselenggara. Yela kadang-kadang tu hari sabtu dah nak berjalan, haruslah servis di hari bekerja. Zapp..keluar sekejap.

Sebelum hantar untuk diservis, anda harus tahu apa yang perlu diservis. Kalau sekadar tukar minyak hitam, boleh refer mileage kereta anda, samada sudah sampai waktu atau belum.

Kebiasaannya, pusat servis ada tampal di cermin hadapan agar anda sentiasa ingat. Penukaran minyak hitam pula bergantung pada minyak hitam yang kereta anda pakai. Sampai mileage samada 5K atau 10K atau 3 atau 4 bulan selepas diservis.

Sekarang sudah ada untuk 10k penggunaan. Harus juga diingatkan anda perlu pastikan kereta anda sesuai atau tidak untuk menggunakan minyak hitam tersebut.


Servis kali ini hanya servis biasa. Tukar minyak hitam, penapis minyak dan minyak gear. Yang lain-lain masih elok lagi, tak perlu tukar.

Pengalaman sewaktu bekerja di Perodua dahulu sedikit sebanyak membantu juga.

Bil yang dibayar termasuk GST.




Info

Cara Halau Kucing

4:00 PTG

Assalamualaikum

Cara Halau Kucing | Rata-rata ramai yang mencari info ini. Mungkin sebab terasa terganggu apa yang haiwan comel ini lakukan. Siapa tak suka dengan kecomelan diorang ni. Geram je rasa nak timang-timang. Kena pula yang kecil-kecil lagi, yang tengah nakal-nakal.

Cara Menghalau Kucing

Tempohari ada terbaca di FB, dah ramai juga yang share info ni. Saya ambil gambar yang dia share sebagai rujukan.


Dia beli di Daiso dengan harga RM8 tak silap. Dari penulisannya memaang berkesan. Boleh la cuba lepas ni. Geram juga bila si comel-comel ni suka membuang di rumput sekangkang kera depan rumah tu.


Info

Ramadhan Care Untuk Ibu Tunggal & Anak Yatim

8:00 PG

Assalamualaikum

Ramadhan Care Untuk Ibu Tunggal & Anak Yatim | Sedikit hebahan buat rakan blogger, di mana Kelab Susu Ibu Johor sedang menganjurkan satu projek amal.

❤❤❤
Tim CSR Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru ingin membuka peluang sekali lagi bagi tahun ini untuk meneruskan amalan membantu ibu tunggal dan anak yatim di sekitar Skudai menjelang Ramadhan tidak lama lagi.


Berikutan pengalaman tim kami sebelum ini, ada yang menitiskan airmata berikutan banyaknya bantuan yang diterima hanya menjelang Aidilfitri sahaja bukannya menjelang bulan Ramadhan yang dimuliakan maka, inilah sebab utama kami memutuskan agar amalan sebegini diteruskan bagi tahun ini. Insha Allah.
Anda boleh menghulurkan sumbangan mengikut kemampuan samada memilih :
Pakej A – sekampit beras 5kg atau 10kg bagi 1 famili,
Pakej B – satu set keperluan dapur iaitu minyak masak 5kg, tepung gandum, gula, garam, bihun, sekampit kecil bawang merah, kicap, sos atau apa sahaja yang dirasakan boleh menjadi keperluan asas di dapur,
Pakej C –  sepasang telekung wanita dewasa atau telekung kanak-kanak yang baharu,
Pakej D – wang tunai seikhlas hati yang sebahagiannya akan digunakan untuk membeli hamper kurma buat 1 famili.
Anda juga bebas memilih jika mahu menyumbangkan kombinasi pakej yang tertera.
Bagi Pakej D (tunai), sumbangan perlulah dibuat secara online ke akaun Maybank Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru 5511 3750 7754.
Mohon Whats App kan slip transaksi sumbangan atau menyerahkan semua barangan sumbangan (Pakej A, B & C) untuk dikumpulkan kepada Puan Zulhaya Marzuki di talian 013-765 2551
Jika anda tidak sempat membeli barang-barang yang ingin disumbangkan, tidak mengapa. Anda boleh memilih Pakej D sahaja dan kami akan membelikannya untuk anda bergantung kepada barangan keperluan lain setelah kami kumpulkan.
Semua wang sumbangan & barangan sumbangan perlulah diserahkansebelum 17 Mei 2017. Dan serahan akan dibuat pada 20 Mei 2017.
Kami juga amat mengalu-alukan sponsorship daripada mana-mana pihak yang ingin turut serta bersama kami di dalam Ramadhan Care tahun ini.
Semoga amalan anda dan amalan kita semua diangkat dan diberkati oleh Allah serta dapat memberi makna yang besar walaupun sedikit bagi golongan yang memerlukan. Terima kasih.
❤❤❤
Moga projek ini mendapat sambutan. Inilah peluang bagi kita untuk membuat amal. Sama-samalah kita meringankan beban mereka.

Info

Peluang Pekerjaan di gkerjaya.com

12:00 PTG

Assalamualaikum

Peluang Pekerjaan di gkerjaya.com | Kemudahan internet zaman sekarang sedikit sebanyak membantu para graduan yang telah tamat pengajian untuk mencari pekerjaan. Bukan sahaja graduan yang baru tamat pengajian, bah kan mereka yang ingin menukar kerjaya juga disarankan.


Jawatan Kosong Terkini Kerajaan dan Swasta

Kepada mereka yang sedang mencari jawatan kerja kosong kerajaan atau pun swasta,  korang wajib follow laman web gkerjaya.com.

- Mereka yang sedang mencari jawatan kosong 
- Mereka yang ingin tukar kerjaya kepada lebih baik 
- Mereka yang baru habis spm/ diploma/ ijazah/ phd dan lain-lain 

Selain itu, pelbagai tips-tips kerjaya diberikan antaranya  :-

- Panduan bina kabel dalam linkedin 
- Panduan permohonan kerja melalui email
- Panduan mohon kerja melalui SPA dengan betul 
- Panduan Mohon jawatan kosong di Jobstreet dengan betul 
- Tips Penulisan resume dan lain-lain lagi. 


Bagus kan ada laman web sebegini. Memang sangat membantu mereka yang sedang mencari pekerjaan. Juga memudahkan para majikan untuk mengiklankan jawatan kosong yang ada di syarikat mereka.

Untuk info lanjut, sila ke gkerjaya.com





Info

Kepentingan Car Charger

9:00 PG

Assalamualaikum

Kepentingan Car Charger | Mungkin ada yang takut untuk menggunkan car charger rentetan ada beberapa kes berlaku di mana kereta terbakar akibat penggunaan car charger. Kebakaran kecil tidak membabitkan nyawa.

Begitu juga dengan kes power bank meletup. Handphone meletup pun banyak kes berlaku. Hingga ada kes kematian.

Sudah sebulan juga saya beli car charger ni di Lazada. RM16.++. Memang murah. Baca review pun semua kata ok. Tujuan memilikinya sebab saya takde power bank. Kadang-kadang bateri handphone drain, lupa nak charge. Tak sempat nak charge pun iye juga.

Kadang kala kita tersekat dalam kesesakan lalu lintas. Jalan jammed, phone takde bateri. Sekurang-kurangnya, benda ini membantu dalam keadaan darurat.

Car Charger Remax


Kecil je saiznya, ada 3 port.


Pertama kali menggunakan car charger ini. Ok, berfungsi dengan baik.

Micro USB Cable << Klik untuk baca saya beli di mana dengan harga murah dan berbaloi!



Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah,
Yang buruk itu datang dari kita (manusia)


Info

Dulu BCard Sekarang B Infinite

2:00 PTG

Assalamualaikum


Dulu BCard Sekarang B Infinite | B Infinite (formerly BCard). I still used BCard untill now. B Infinite (formerly BCard) is Malaysia's Loyalty Program which gives you more rewards for your ringgit. With BPoints, members can earn points and redeem points as cash from our wide range of Merchant Partners.



I have share before how to register BCard. Kindly, click HERE. Also, can find more information at www.binfinite.com.my.





IJM Land

IJM Land Half Marathon 2017 Kini Kembali

3:00 PTG

Assalamualaikum


IJM Land Half Marathon 2017 Kini Kembali | Acara yang dinanti ramai ini sudah memasuki tahun ke-6. Kali ini, ia kembali dengan lebih meriah. Bertempat di Dataran Centrio, Seremban 2, dijadualkan acara ini akan diadakan pada 31 Ogos 2017.

Pihak penganjur menyasarkan 7000 penyertaan pada tahun ini. Bersedia semua untuk gegaran!



Pelancaran IJM Land Half Run Marathon 2017 dimulakan dengan sidang media. Menurut Dato' Hoo Kim See (kiri), Pengurus Besar IJM Land Berhad (Central Region), acara ini bertujuan untuk menekankan gaya hidup sihat di kalangan rakyat Malaysia dan berusaha untuk membawa masyarakat di Seremban 2 dan sekitarnya menikmati acara sihat ini bersama-sama.

Diikuti, Mr Minoru Osada, Pengarah Jualan dan Pemasaran Yakult (M) Sdn Berhad. Untuk pengetahuan semua, Yakult merupakan Platinum sponsor acara IJM Land Half Marathon 2017.




Pasukan IJM Land bersama-sama dengan rakan-rakan Rasmi IJM Land Half Marathon 2017 di majlis pelancaran media .

Terdapat beberapa kategori dalam acara ini. 21KM (Half Marathon), 10KM untuk lelaki dan wanita berumur 18 tahun dan ke atas, dan 10KM untuk kanak-kanak lelaki dan perempuam berumur 12 tahun dan ke atas.

Dengan tagline 'Run Together, Bond Stronger', pelari terpantas akan dianugerahkan 'Grand IJM Land Half Marathon Trophy'. Pelari terpantas untuk 3 tahun berturut-turut bagi kategori masing-masing pula akan dianugerahkan 'Challange Trophy'.
Manakala, setiap peserta yang berjaya menamatkan larian akan membawa pulang goodies bag dengan pelbagai cenderahati dari penaja, medal, sijil penyertaan dan t-shirt custom-made Ultron- Micro-dry Finisher Tea. Selain itu, cabutan bertuah bernilai RM10,000 juga bakal dimenangi.

Karnival marathon juga akan dimeriahkan dengan popcorn, cotton candy, aiskrim, belon percuma, badut dan bermacam lagi acara lain. Photo booth juga disediakan dan anda berpeluang bergambar bersama selebriti Malaysia dan duta Yakult, Jack Lim.

Selain itu, ada juga pemeriksaan kesihatan percuma dari Columbia Asia Hospital Seremban. Anda boleh memeriksa tekanan darah, glukosa dalam badan, tahap kolestrol dan rawatan physio.

Pendaftaran dibuka bermula 31 Mac 2017 dan akan ditutup pada 31 Mei 2017 atau lebih awal sekiranya penyertaan mencukupi. Daftar awal untuk menikmati Early Bird Fee sebelum 16 Mei 2017.

Untuk mendaftar dan info lanjut, boleh ke www.ijmlandrun.com.





Aisyah Humaira

Daftar Persekolahan Anak 2019 Secara Online

8:00 PG

Assalamualaikum


Daftar Persekolahan Anak 2019 Secara Online | Saya rasa ibubapa pasti sudah tahu akan hebahan ini. Rata-rata sudah mula mendaftar anak masing-masing. Saya tidak terkecuali. 



Dek kerana perlu isi rekod imunisasi anak, saya terus masukka buku rekod kesihatan Cik Aisyah ke dalam beg tangan saya bila teringat. Jadi, bila buka beg, akan nampak buku rekod ni dan saya tidak lupa untuk mendaftar secara online.


Pendaftaran tidak lah serumit mana. Hanya perlu isi maklumat yang diperlukan. 10 minit dah selesai.

Untuk pendaftaran, boleh ke laman sesawang,


Alhamdulillah, permohonan Cik Aisyah untuk kemasukan tahun 2019 telah selesai. In sha Allah, dapatlah sekolah yang dipilih nanti. Sekolah pilihan mestilah dekat dengan rumah sendiri dan rumah pengasuh untuk memudahkan semua.






Info

Notis Gangguan Bekalan Air Daerah Johor Bahru

8:00 PG

Assalamualaikum

Notis Gangguan Bekalan Air Daerah Johor Bahru | Dalam usaha mempertingkatkan perkhidmatan bekalan air di kawasan anda, kerja berkenaan akan dilakukan. Justeru itu, gangguan bekalan air tidak dapat dielakkan sebagaimana berikut :- 
Sebab Gangguan :
PENYELENGGARAAN LOJI RAWATAN AIR
Lokasi :
LOJI RAWATAN AIR SULTAN ISKANDAR ( SG LAYANG, PASIR GUDANG )
Tarikh Dan Masa Gangguan  :
08/04/2017  SABTU (10:00 PAGI) hingga 09/04/2017  AHAD (9:00 PAGI)
Jangkamasa Gangguan :
23 Jam
Kawasan Terlibat :   
SELURUH KAWASAN INDUSTRI PASIR GUDANG TERMASUK KILANG LOTTE TITAN, IDEMITSU, WESTERN DIGITAL, SELURUH JOHOR PORT, INDUSTRI TANJUNG LANGSAT, INDUSTRI KOTA PUTERI, INDUSTRI DESA PLENTONG, INDUSTRI SRI PLENTONG, INDUSTRI JALAN MASAI LAMA, INDUSTRI PLENTONG, KILANG SUPER FOOD, INDUSTRI MOUNT AUSTIN, INDUSTRI TEBRAU 1, INDUSTRI TEBRAU 2, INDUSTRI TEBRAU 3 & INDUSTRI TEBRAU 4, PUSAT BANDAR PASIR GUDANG, PUSAT PERDAGANGAN 1 & 2 PASIR GUDANG, TAMAN CENDANA, TAMAN MAWAR, TAMAN AIR BIRU, KG PASIR GUDANG BARU, KG CAHAYA BARU, JALAN KONG KONG, TAMAN NUSA DAMAI, TAMAN CAHAYA MASAI, POLITEKNIK IBRAHIM SULTAN, TAMAN MEGAH RIA, BANDAR SERI ALAM, TAMAN BUKIT RINTING, TAMAN RIA PLENTONG, KUARTERS LOJI SULTAN ISKANDAR, PUSAT LATIHAN SAJ, KG PLENTONG BARU, TAMAN CAHAYA KOTA PUTERI, KG KUALA MASAI, TAMAN PASIR PUTIH, TAMAN TANJUNG PUTERI RESORT, KG PASIR PUTIH, TAMAN BUKIT DAHLIA, TAMAN KOTA MASAI, TAMAN BESTARI PERDANA, ECOTROPICS, DESA RAKYAT PERDANA, TAMAN SCIENTEX, BANDAR MASAI, TAMAN RINTING, TAMAN SIERRA PERDANA, TAMAN FLORA HEIGHT, KG TONG SAN, TAMAN PLENTONG BARU, TAMAN SRI PLENTONG, BANDAR PERMAS JAYA, KG TANJUNG LANGSAT, KG PERIGI ACHEH, BANDAR LAYANGKASA, UITM, SEKOLAH ANTARABANGSA EXCELSIOR, KG TELUK JAWA & SG REKOH, TAMAN DELIMA 1 KANGKAR TEBRAU, APARTMENT SERI PALMA, STESYEN PETRONAS, LACE MOTOR, STESYEN PETRON & MAN TRUCK

Nota   :
Harap dapat maklumkan hebahan ini kepada jiran terdekat anda. Terima kasih.
Sebarang masalah hubungi Talian Aduan Bebas Tol : 1 800 88 7474 untuk bantuan atau layari laman web  www.saj.com.my
 

'Sila gunakan air secara berhemah. Elakkan dari pembaziran'