Makan Gaji

Nasi Ayam Goreng Ulu Tiram

8:00 PG

Assalamualaikum

Nasi Ayam Goreng Ulu Tiram | Pertama kali saya makan di sini, di bawa oleh rakan sekerja aka driver pada hari itu. Masuk je Malaysia selepas training, terus cari tempat makan. Masing-masing kelaparan.
Ini dia, gerai nasi ayam Ulu Tiram di RnR Tuas. Keluar dari tol Tuas tu, singgahlah RnR situ. Ramai orang beratur tau. Tapi, jangan risau, servis memang cepat.


Pilihan saya mestilah nasi goreng ayam sambal. Semua telah tersedia tinggal dihidang sahaja mengikut permintaan pelanggan. Nasi sedap. Sup sedap. Ayam sedap. Sambal pun sedap. Memang tip top. Harga pula sangat berpatutan. Hidangan ini hanya RM6.


Oleh kerana sedap, saya makan habislah. Sempat juga hirup kuah sup. Sedap.


Suka tengok dia makan, penuh berselera. Abam sado kita ni ialah CP engineer bahagian production. Lebih muda 10 tahun daru saya. Adik-adik la.. Dia order nasi ayam goreng sambal ayam lebih. Ayam adalah 2 hidangan berharga RM9 sahaja.


Selesai makan, saya lihat pemilik gerai menggantung lagi ayam di rak kaca tersebut. Nampak tak betapa lakunya nasi ayam di sini. Sekejap je ayam habis, kemudian ditopup semula.



Johor

Mudahnya Buat Pasport di UTC Johor Bahru

10:00 PG

Assalamualaikum
Mudahnya Buat Pasport di UTC Johor Bahru | 16.05.17 - Saya dipaksa buat pasport. Umur dah masuk 33 takde pasport lagi. Kesian kan? Ikutkan hati, memang tak nak buat. Lagipun petty cash kompeni tak cukup, perlu dahulukan duit sendiri dan kemudian baru claim.

Tiba-tiba HOD hulur duit, suruh buat juga. Krik..krik... Emm memang kena buat jugalah. Banyak kerja kat pejabat ni. Memang tidur opis je kang.

Proses Buat Pasport di UTC Johor Bahru:-
1- Cari parking.
2 - Naik tingkat atas dan cari bahagian buat pasport.
3- Terus ke kaunter utama dan nyatakan kedatangan ke situ.
4- Staff bertugas akan beri nombor.
5- Segera ke kaunter apabila nombor giliran dipanggil.
6- Pemakaian tudung yang bersesuaian iaitu warna gelap.
7- Staff akan meminta kad pengenalan diri.
8- Cop jari kiri dan kanan.
9- Tinggi akan diukur.
10- Ambil gambar pasport hitam putih di situ.
11- Data diambil.
12- Selesai, staff akan beri resit dan terus ke kaunter pembayaran.
13- Selesai pembayaran sebanyak RM200, tunggu pasport siap.
Ini adalah resit selepas membuat pembayaran. Pasport akan siap dalam masa 1 jam.

Sementara menunggu pasport siap, kita isi perut dahulu. Perut pun dah lapar kan. Bersama peneman saya hari itu. Peneman saya ni masih single available, boleh roger-roger.


Pasport siap, sila jangan kecam. Muka tak redha tu.

Maka dapatlah saya buat pasport secara percuma sebab kompeni yang support. Kenapa saya dipaksa untuk buat pasport? Sebab saya kena paksa juga untuk attend training di Singapura.

Trainer from FMC

18.05.17 - Ke seberang tambak bertiga. Sampai di sana jam 10 pagi dan keluar dalam 12.15 tengahari. Sekejap je pun. Dalam kepala ni tengah duk fikir nak re-schedule kerja-kerja saya yang dah tertangguh.



Nota Hati : Redha jelah kalau dah nama kerja kan..





Makan Gaji

Nota Hati #5 : Berbaik Sangka

12:00 PTG

Assalamualaikum

Berbaik sangka itu lebih baik,
Ikhlaskan hati,
Ceriakan wajah serta tersenyumlah,
Dan lihatlah hasilnya..


Pernah tak korang rasa macam dada ni nak pecah memendam rasa. Allahuakbar,, sabar ajelah. Tentang tempat kerja, tak adil rasanya dengan apa yang aku lalui ni. Nak pecah dada rasa.. Tapi, apakan daya, hanya mampu meluahkan di sini.

Satu hari nanti kita akan dihargai bila kita dah takde.



Makan Gaji

Green Tea Jasmine

8:00 PG

Assalamualaikum
Green Tea Jasmine | Sampai-sampai tempat kerja, rakan sekerja bagi teh ni. Sebenarnya, cerita tentang teh ni agak lama dulu, tak sangka pula dapat rezeki sekotak teh ni dari dia.

Dia cakap, dia suka teh ni. Sedap. Aromanya pun harum. Yang saya pula, tertanya-tanya juga, teh apa yang sering dia perkatakan ni.


Green tea with natural jasmine keluaran Dimah. 1 kotak mengandungi 20 beg teh. Rasanya macam mana? Rasa dia, rasa teh lah. Ada bau wangi-wangi jasmin. Rasa dia ok, sedap. Terima kasih sangt-sangat pada yang memberi.




Makan Gaji

Selesaikan Kerja Sebelum MC

8:00 PG

Assalamualaikum


Selesaikan Kerja Sebelum MC | 17.04.2017 - Malam tu badan memang dah rasa lain macam. Mula dedar. Saya duga, kemungkinan berjangkit dengan Cik Aisyah yang demam on off dari hari khamis.

Kuatkan juga diri bangun di pagi hari. Goreng karipap untuk jualan. Tak best rasa bila tak jual sebab ramai yang bertanya karipap saya tu. Kemudian, masuk bekerja seperti biasa setelah menghantar anak-anak.

Banyak kerja perlu diselesaikan. Pagi-pagi perlu check weight record, pantau progress projek besar. Dibuatnya ada under weight, over weight, contract weight tak achived, matilanak! MDR/MDB (manufacturing data record/book) perlu disiapkan untuk final inspection esok dan tulat (18 & 19.04.17). Ha..emmm.. 

Setelah selesai kerja di pejabat, bergegas ambil surat klinik dari receptionist dan pergilah ke klinik panel.



Saya syak sebab saya terlebih minum air Jus Mangga Pran yang sedap tu. Hahaha... Maka, merasalah MC bulan ni dan dengan rasminya terbanglah elaun kedatangan saya. Huhuhu..




Makan Gaji

Latihan Kebakaran Di Seksyen CP

8:00 PG

Assalamualaikum
22.03.2017 - Tarikh yang dipilih untuk seksyen kami menjalani latihan kebakaran. Ketika ini hampir jam 11 pagi. Panas berdenting uiii.. Latihan diadakan bertujuan untuk memastikan semua pekerja tahu di mana check point harus dituju bila berlaku kebakaran.


Sampai check point mesti beratur mengikut department masing-masing. Kemudian, tunggu nama dipanggil oleh person incharge. Tujuannya, untuk mengenalpasti pekerja yang tiada /  tidak turun ke check point.



Latihan berjalan dengan lancar. LULUS kerana masing-masing sampai ke check point kuranga dari masa kecemasan yang ditetapkan. Tahniah buat kami.


Makan Gaji

Sekilo Setiap Hari

8:00 PG

Assalamualaikum


Sekilo Setiap Hari | Meninjak usia 33 ni, lemak-lemak dah mula tepu. Sudah dah nak susut berat ni. Senang je nak timbang berat badan ni. Naik je penimbang kat production. Accurate because calibrate every year.

 ~ Sebelum ~

~ Selepas ~

Apa yang sebelum dan selepas ye?

?

?

?

?


Ni ha, safety shoes je buat berat,. Hehehe..

Sebelum dan selepas buka safety shoes.



Nota Hati : Nak fit please...



Makan Gaji

Makan 3 Bulan Sekali #2

9:00 PG

Assalamualaikum


Makan 3 Bulan Sekali #2 | Seperti biasa, makan-makan percuma setiap 3 bulan sekali. 1 kepala RM10. Ini pun sudah terlajak bulan. Keterlupaan. Oleh kerana agak lambat untuk dapat cash, kami order je terus dengan kedai makan yang selalu ambil tempahan makanan dengan tempat kerja kami, terus masuk invoice diorang.

Menu simple, Nasi jagung, Ayam masak merah, Acar, Pisang dan air kotak. Semua siap bungkus, malas nak mengemas katakan.. Hehehe..


Menu kedai makan ni sentiasa sedap-sedap, jarang mengecewakan.

Lunch Box Nasi Beriani

Makan 3 Bulan Sekali


Kawan

Luncheon Di Cawan Mas Masai

10:58 PG

Assalamualaikum


Luncheon Di Cawan Mas Masai | Sebut Cawan Mas, rata-rata sudah tahu, cafe kopitiam ini memang sudah lama bertapak.

Saya agak jarang ke tempat macam ni sebenarnya, lebih selesa makan makanan melayu. Almaklum, tekak melayu kan. Tapi, tak salah sesekali tukar selera. Bila pergi ke cafe sebegini, apa yang saya tahu kopi dan roti bakar je. Tu je tekak rasa sedap.

Oleh kerana, waktu makan tengahari, mana kenyang setakat makan roti bakar kan? So, follow jelah kawan order apa yang sedap.

Kredit to Google


Ini adalah menu pilihan kami. Saya mahukan makanan yang ringkas untuk dimakan, tak mahu berkuah kerana khuatir lambat sejuk, sekaligus mengambil masa yang lama untuk makan.



Kalau ditanya, menu apakah ini, jawapan saya, tak ingat. Uhh...tidak membantu langsung kan? Air pilihan dia, air kopi 3C, mana kala saya punya lemon wheat grass yang berwarna hijau tu. Serius sedap! Memang recommend.

Makan apa-apa pun sedap bila orang belanja. Tepek sekeping muka kawan seperjuangan, sama umur, sama masuk kerja tapi lain department.



Terima kasih daun keladi, lain kali belanja lagi

Cawan Mas Seri Alam
Lot VII, Today's Market
PTD 111519, Jalan Suria 1,
Bandar Seri Alam,
81750 Masai, Johor

Waktu Operasi : 10 pagi - 10 malam setiap hari





Makan Gaji

Tips Telur Rebus Cantik Mulus

9:00 PG

Assalamualaikum


Kadang kala kita tak perasan akan hal yang kita lakukan meskipun ianya kecil tapi ia boleh buat kita gembira. Macam saya, sangat suka kupas telur rebus. Bukan telur yang orang lain rebus, tapi telur yang saya rebus sendiri.

Tip untuk mendapatkan telur rebus dikupas cantik:

Rebus telur selama 10 minit. Kemudian, terus angkat dari dapur dan buang air panas tersebut. Rendamkan terus dengan air paip. Bilas beberapa kali untuk hilangkan air panas dari telur. Lepas tu.....kopek lah dengan senang hati.


Dengan hanya mengupas telur, aktiviti simple ini boleh buat saya gembira dan bahagia. Bila telur yang dikupas tidak melekat pada isinya, saya berangan dan mengimpikan kulit saya umpama telur yang dikupas. Cantik je,, mulus je telur-telur ni. Geram sangat-sangat. 

Teringin nak dapat kulit gebu cantik mulus bak telur dikupas. Haihhh,,jauhnya berangan. Sedar-sedar tertuang pula air dalam mangkuk santan pekat melekat keluar dari kotak. Haihhhh...dah kenapa tuang air dalam santan pekat tu? Blurr kejap..

Sebenarnya, telur rebus tu untuk nasi lemak saya. Saja masak suka-suka sedekah kat kawan-kawan pada Jumaat lepas, 4 November 2016. Tak banyak pun buat, adalah 12 bungkus. Baki, bekalkan budak-budak dan tinggalkan untuk tuan rumah sikit dalam pengukus. Balik kerja nanti tinggal panaskan pengukus je.

Sebahagian yang belum tutup, baru ingat nak snap gambar..


Harap-harap kenalah dengan tekak diorang. 


Jalan-jalan

Shell Out Sedap dan Murah Hanya di Warong Mak Eton

9:00 PG

Assalamualaikum


Sebut je shellout pasti terbayang makanan laut yang dimasak sedap. Kemudian, dibentang atas hamparan plastik. Woiittt..meleleh air liur!

Dengan harga makanan laut sekarang yang agak mahal. Silap pilih tempat memang ternganga nak membayornya.

Bila bercerita tentang makanan, rata-rata akan memilih makanan yang sedap dan murah. Jadi peniaga ni memang sakit kepala layan tekak pelanggan yang pelbagai. Ada yang sedap tapi harga cekik darah, ada yang murah sedap tapi nak dapatnya pula agak payah. Tapi, zaman sekarang ni, yang tak sedap tu memang bersepah je jual.

Destinasi Shell Out kali ini hanya di Warong Mak Eton di Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang. Warong ini hanyalah warong kampung tapi sedap hingga menjilat jari!

Untuk santapan bajet tapi berbaloi, hanya RM20 untuk 1 set. 1 set untuk dua orang makan. Memang ternyata jimat di situ. 1 kepala hanya  perlu bayar RM10. Nasi putih dan air adalah PERCUMA.

Untuk tempahan pula, mereka masak berdasarkan menu apa yang kita mahu. Mereka akan terangkan makanan laut apa yang mereka masak untuk 1 set tersebut. Nak lebih sayur boleh, tak nak sayur pun boleh. Kiranya, tempahan berdasarkan pilihan kita juga, bergantung pada harga RM20 tersebut.


Kami tempah dahulu sebelum pergi. Bukan apa, takut lambat masuk kerja semula. Sampai-sampai, meja masih kosong dan kami adalah pelanggan pertama. Oleh kerana kami sudah membuat tempahan, hidangan kami sudah siap dimasak dan tunggu untuk dihidangkan je.

Sedap sangat. Rasa berbaloi makan kat sini. Memang kena dengan tekak saya. Udang masak butter dia pun sedap.

Warong mulai dibanjiri pelanggan.


Ini antara menu-menu di Warong Mak Eton. Bolehlah korang planning nak makan apa nanti.


Menu lain kalau nak order.




In sha Allah akan repeat makan kat sini lagi.

Warong Mak Eton
Alamat : Jalan Tenteram, Kg. Pasir Putih, 81700 Pasir Gudang.

Untuk tempahan : 017-8412 331 / 017-7020 979

Makan Gaji

Lunch Box | Nasi Beriani

2:00 PTG

Assalamualaikum


18 Oktober  2016 - Makan-makan 3 bulan sekali. Malas semak otak, nak sediakan meja bagai sebab kami bekerja under manufacturing. Agak sukar sedikit. Bukan duduk di pejabat sahaja dari pagi sampai petang. Kerap keluar ke productiona area.

Makanya, kasi bungkus sudah..

Lunch box Nasi beriani, Ayam masak merah, Acar sayur, Buah pisang 2 biji dan sekotak air kotak pelbagai perisa. RM10. Ok sangat dah ni.