Resepi Sambal Tumis Udang Petai

By Mar Mansor - 2:21 PTG

Assalamualaikum

Resepi Sambal Tumis Udang Petai | Seminggu sekali en.suami akan beli stock lauk basah sebab dia bawa pak mertua sekali berbelanja. Kadang kala apa yang saya kirim tak ada, maka en.suami akan beli apa yang dia rasa sedap.


Tiba-tiba dia bawa balik berpapan-papan petai. Udang pun ada. Memang fahan sangat maksudnya tu.


Resepi Sambal Tumis Udang Petai

Bahan-bahan:
- Bawang merah - Sebiji y besar gedabak
- Bawang putih - 2 ulas
- Lada kisar - sesenduk
- Ikan bilis - setengah genggam
- Belacan - setengah ibi jari
- Sos tiram
- Gula
- Garam
- Air asam jawa
- Minyak untuk menumis

Cara-cara :
- Hiris bawang besar (bulat-bulat).
- Kisar bawang merah, bawang putih, ikan bilis, belacan.
- Goreng udang dahulu. Angkat dan toskan. Asingkan.
- Panaskan minyak. Masukkan bawang hiris. Masukkan bahan kisar dan lada kisar. Masak hingga naik minyak dan garing.
- Masukkan sos tiram, gula.
- Masukkan air asam jawa.
- Biarkan sambal tumis agak kering sedikit.
- Masukkan udang dan petai. Gaul.
- Bila petai sudah masak, boleh tutup api.




  • Share:

You Might Also Like

6 comments

  1. Sedap ni sambal tumis petaii .. teringin la plak

    BalasPadam
  2. my fav ni..lama tak makan..kalau tak hari2 makan sambal petai udang ni.nak kena beli petai byk ni

    BalasPadam
  3. Terima kasih resepnya,tak coba dirumah.
    Bisa menjadi menu baru.

    BalasPadam
  4. dya tak makan udang tapi petai tu..kalau masak udang bagi orang lain mkn petai dya habiskan..hehe

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.