Cara-cara:
- Kisar yang bertanda*
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.
- Bila lada sudah garing, masukkan rempah kari, sos tiram, kicap dan pes tomyam.
- Masak seperti masak sambal.
- Agak-agak hampir kering, perasakan dengan garam dan gula.
- Bila pes sudah suam-suam/ sejuk bolehlah lumur pada ikan dan bakar.
Boleh juga cuba resepi Ikan Bakar Mudah & Sedap ni. Pun sedap.
Kenapa saya suka tambah pes tomyam? Sebab rasa masam-masam dia tu membangkitkan selera. Tidak perlu perah limau kasturi dah.
4 Ulasan
Sedapnya Mar..
BalasPadamBoleh akak cuba resepi Mar ni..
Dapat ikan fresh lagi sedap manis kan..
Seriuosly pakai pes tomyam?Wahhh..Boleh cuba weekend ni kalo sempat..huhu
BalasPadamwow pakai pes tomyam. Nak try la nanti sebab sebelum ni guna cili, halia, serai dengan bawang je
BalasPadamSelamat pagi isnin dari Mama
BalasPadamSalam blog walking sis Mar
Apa khabar pagi ni
Jemput singgah ya
Serba merah pes ikan bakar ni
Nampak sedap
Mesti pedas ni
Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.