Tiba-tiba dia bawa balik berpapan-papan petai. Udang pun ada. Memang fahan sangat maksudnya tu.
Resepi Sambal Tumis Udang Petai
Bahan-bahan:
- Bawang merah - Sebiji y besar gedabak
- Bawang putih - 2 ulas
- Lada kisar - sesenduk
- Ikan bilis - setengah genggam
- Belacan - setengah ibi jari
- Sos tiram
- Gula
- Garam
- Air asam jawa
- Minyak untuk menumis
Cara-cara :
- Hiris bawang besar (bulat-bulat).
- Kisar bawang merah, bawang putih, ikan bilis, belacan.
- Goreng udang dahulu. Angkat dan toskan. Asingkan.
- Panaskan minyak. Masukkan bawang hiris. Masukkan bahan kisar dan lada kisar. Masak hingga naik minyak dan garing.
- Masukkan sos tiram, gula.
- Masukkan air asam jawa.
- Biarkan sambal tumis agak kering sedikit.
- Masukkan udang dan petai. Gaul.
- Bila petai sudah masak, boleh tutup api.
6 Ulasan
Sedap ni sambal tumis petaii .. teringin la plak
BalasPadammemang sedap.petai sekarang mahal.
Padammy fav ni..lama tak makan..kalau tak hari2 makan sambal petai udang ni.nak kena beli petai byk ni
BalasPadambelilah sis hilangkan keinginan
PadamTerima kasih resepnya,tak coba dirumah.
BalasPadamBisa menjadi menu baru.
dya tak makan udang tapi petai tu..kalau masak udang bagi orang lain mkn petai dya habiskan..hehe
BalasPadamTerima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.