Bahan-bahan :
Tepung gandum + tepung pulut (campur)
Sebatang jagung - diambil isinya
Sagu
Santan
Daun pandan
Gula melaka
Gula pasir
Garam
Air
Cara-cara :
- Uli tepung gandum dan tepung pulut dengan mencampurkan air sedikit demi sedikit.
- Buatkan gentelan bulat-bulat adunan tadi dan campakkan ke dalam air mendidih.
- Apabila gentelan tadi naik terapung bermakna tepung susah masak.
- Angkat dan tapis. Asingkan.
- Masak santan dan air bersama daun pandan. Sentiasa kacau.
- Masukkan gentelan tepung yang sudah masak tadi.
-Masukkan gula dan garam.
- Masukkan jagung.
- Masukkan sagu yang sudah dibasuh dan ditoskan.
- Kacau dan biarkan mendidih. Rasa.
Nota Kaki : Hentam ikut suka hati je nih..
8 Ulasan
alamakkk lapar le pulak petang2 ni
BalasPadamhuwaaaaaaaaaaaaaaa sedih taw haha
sdapnya..:)
BalasPadamBuat makan2 time petang mmg best ni.. :)
BalasPadamsedapnya, saya dah posa arini =)
BalasPadamSaya suka gak bubur tp jagung kureng..suke bubur kacang ijau
BalasPadamSaya.suke bubur jagung yg ad sagu.selalu mkn sagu jer..jagung kurenggg
BalasPadamSuka bubur sagu..tapi jagung kurang sikit suka..
BalasPadamTapi jagung rebus kesukaan..
mudah & nmpk sdp la sis
BalasPadamTerima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.