Assalamualaikum
Resepi Sambal Tempoyak Sufi Bersama Udang & Petai | Ceritanya, terjadi menu ni last minute sebab pada awalnya saya bercadang masak sambal tumis udang petai seperti biasa memandangkan kami laki bini suka sambal tumis udang. Eh alif pun suka tau sambal tumis udang. Cuma, biasa tambah petai sebab en.suami agak suka menu tu.
Resepi Sambal Tumis Udang Petai
Tapi, baru perasan stok lada kisar dalam peti ais dah habis. Tak sempat nak memotong, merebus, mengisar lada kering dah ni. Makanya, timbullah idea simple ni.
Sambal Tempoyak Sufi Bersama Udang & Petai
Bahan-bahan:-
- Udang - mengikut jumlah korang nak masak
- Bawang merah
- Bawang putih
- Minyak masak
- Mesti kena ada sambal tempoyak sufi ni. Baru menjadi.
Cara-cara:-
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris.
- Kemudian, masukkan sedikit air.
- Masukkan petai, masak sedikit layu.
- Masukkan udang.
- Masukkan 3 sudu besar sambal tempoyak daun kayu keluaran Sufi ni.
Sambal tempoyak Sufi ni saya beli dengan Kak Seri. Dapatlah beli sebab menghadiri jemputan anak mama maszull tempohari. Sebotol ni harganya RM20. Sedap sangat tau. Saya suka sangat.
Sedap betul..tak tipuuu..
7 Ulasan
MasyaAllah...Sedapnya nmpk..Terliur...huhu
BalasPadamalamakkk,,memangg nampakkk sedapp betull.tapii ain xmakan petai..sedih betull..hahahhaa..
BalasPadamPerghh merecikkk uiiii
BalasPadamrugi pada yang belum cuba tau..rugi pulak tak join order hari tu
BalasPadamPerghhhh! Menetes ailio akak, Mar. Akk pnh buat mcm ni tapi tak letak udang. Lain kali boleh try, tq Mar sudi beli sambal tempoyak sama kita
BalasPadamuuuish udang sedapnyaa hehe..
BalasPadammerecikkk.. >.<
BalasPadamTerima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.