Bahan-bahan:
- 5 potong ayam (ikut kuantiti masing-masing)
- Bawang merah - ditumbuk lumat
- Bawang putih - ditumbuk lumat
- 1/2 inci halia - ditumbuk lumat
- Lada kisar/ lada boh
- 1 sudu besar ketumbar - disangai & dikisar kering
- 1 sudu kecil jintan manis - disangai & dikisar kering
- Garam.
- Gula
- Asam keping
Cara-cara:
- Ayam yang susah dibersihkan, lumurkan kunyit, garam & kemudian goreng. Angkat & toskan.
- Minyak bekas gorengan ayam (agak-agak), tumiskan bahan yang sudah ditumbuk lumat hingga naik bau.
- Masukkan lada kisar/ lada boh hingga pecah minyak
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan ayam yang sudah digoreng, kacau hingga sebati.
- Tambah air jika kuah pekat.
- Masukkan ketumbar dan jintan manis, kacau.
- Masukkan asam keping, kacau.
- Tutup api.
Nota Kaki : Lama tak up resepi.
7 Ulasan
td lunch iols mkn nasi ngan lauk ayam ni lah tp mil yg masak..tp dia letak kicap skit nyum3x
BalasPadamNampak menyelerakan ayam masak lada ketumbar ni yer Mar... Elok merah ladanya tu.. boleh dicuba ni :)
BalasPadamnmpk menyelerakan nie sis..lapar plak ptg2 mcm nie
BalasPadamwah nampak betol2 mnyelerakan..
BalasPadamIdea baru..sebba aida aasyik tak tau je nak masak ape kalau bab ayam ni..sebab asyik masak benda sama je..thank u dear bagi resepi ni..hehee
BalasPadammkn dgn nasi panas panas kan.
BalasPadampasti clean n clear..
kak, lada tu cili la kan?
mesti akak org johorkan.. hihi
sedapnya... :) harus cuba resepi ni..
BalasPadamTerima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.