Tom Yam Putih, Udang Goreng Butter ~ Penyeri berbuka

By Mar Mansor - 12:00 PTG


Masakan simple sahaja. Mana tidaknya, terkejar-kejar pulang dari tempat kerja, kemudian menjemput Aisyah di rumah pengasuh, pulang ke rumah, jam sudah menunjukkan 6 petang. Buka pintu pagar, masukkan kereta ke parkir, tutup pintu pagar, buka pintu grill, pintu sliding, angkut itu ini, eh dah dekat 10 minit. Dalam kepala asyik memikirkan..nak masak..nak masak..nak masak..


Tom Yam Putih

Bahan-bahan :
- Seafood (udang, sotong)
- Sedikit daging ayam
- Lobak merah ~ potong
- Kobis bunga ~ potong
- 8 cawan air
- 1 labu bawang besar ~ dimayang kasar
- 3 ulas bawang putih ~ diketuk
- 2 batang serai ~ diketuk
- 1 kiub pati ayam
- 7-8 cili padi ~ diketuk
- 1 hiris lengkuas
- 1 hiris halia
- 1 sudu besar sos ikan
- Garam ~ secukup rasa
- 2 biji limau nipis ~ambil airnya
- 3 helai daun limau purut
- 2 tangkai ketembar (akar & batang) ~ digunakan masa menghidang.

Cara-caranya :
1- Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang, serai, halia, bawang putih, lengkuas, cili seketika.
2- Masukkan air.
3- Masukkan kiub ayam dan biarkan mendidih.
4- Masukkan garam dan sos ikan.
5- Apabila menggelegak, masukkan sayur (lobak merah dan kobis bunga).
6- Masukkan seafood.
7- Masukkan air perahan limau.
8- Masukkan daun limau purut. Tutup api.
* Daun ketumbar ibu tidak guna



Udang Goreng Butter

Bahan-bahan ( Sarang telur ):
- 2 biji kuning telur
- 1 senduk butter
- 1 cawan minyak masak

Cara-caranya:
1- Asingkan kuning telur, pukul.
2- Panas kan minyak dan butter. Sambil mencairkan butter, buat putaran menggunakan senduk bulat.
3- Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit (sambil senduk berputar) dan telur dituang dari atas (agak tinggi untuk mendapatkan sarang telur yang halus)
4- Setelah kekuningan, tapis ke dalam penapis besi. Biarkan minyak tos.


Bahan-bahan ( Masak udang):
- 12 ekor udang ~ikut suka
- Garam
- Lada sulah
- Minyak untuk mengoreng
- 3 ulas bawang putih ~dicincnang
- 6-8 tangkai cili padi ~dihiris
- 5 tangkai daun kari
- 1/4 cawan susu cair/ susu segar
- Sedikit butter
- Sedikit serbuk lada hitam/ putih ~ikut suka

Cara-caranya:
1- Goreng uadng seperti biasa tetapi tidak terlalu garing. Toskan udang. Buang minyak bekas gorengan tadi.
2- Panaskan butter hingga cair. Masukkan bawang putih, cili dan daun kari. Goreng hingga naik bau dan tidak hangit.
3- Masukkan susu cair. Kacau. Masukkan lada hitam/putih dan garam (jika suka).
4- Masak hingga agak kering.

hasil tangan ibu
sumber ~ Azie Kitchen


Nota Kaki : Hari-hari pening fikir menu..huhuhu...









  • Share:

You Might Also Like

3 comments

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.