Ikan Bakar Mudah & Sedap

By Mar Mansor - 9:00 PG


Ikan bakar style saya. 


Bahan-bahan:

A- Bawang merah, bawang putih, lada kering kisar, udang kering ~ kisar

B- Bancuh 1 sudu rempah kari bersama 4 sudu kicap cair, 4 sudu kicap pekat, 2 sudu sos tiram, 3 susu pes tomyam.

Daun kari

Secubit garam.


Cara-cara:

- Tumis daun kari dan bahan A hingga agak garing.

- Masukkan bahan B dan masak hingga betul-betul masak. Masukkan garam. Rasa semua cukup, manis masam masinnya.

- Bila dah agak sejuk, boleh lah lumurkan pada ikan. Perap beberapa jam sebelum dibakar.


Perap sebelum bakar.

- Sebelum dibakar, tuang lebihan kuah tadi ke atas ikan dan bakar hingga masak.






  • Share:

You Might Also Like

12 comments

  1. nampak simple je nak buat =)

    BalasPadam
  2. assalamualaikum..nampak entry ni kat list following terus klik sini...tajuk nye menarik perhatian yaya.. hihi...

    sambil2 tu jom jenguk & join contest dari yaya ni..

    Contest : 'Jemputan ke Majlis Pertunangan Yaya dan Anis'

    http://www.yayacendana.com/2016/04/contest-jemputan-ke-majlis-pertunangan.html

    tq ^_^

    BalasPadam
  3. hadoi, sedapnya mkn dgn nasi panas..

    BalasPadam
  4. Oh.. letak serbuk kari ye Mar
    Kakak nak cubalah cara Mar ini:)

    BalasPadam
  5. tak pernah lagi guna cara nih.. menarik! siap kena guna perencah tom yam..:D

    BalasPadam
  6. Aduh! Terliurlah Mar bila baca resepi ikan bakar mudah dan sedap ni. Tiba-tiba nak 'beli' ikan bakar juga ^_^

    BalasPadam
  7. sedapnya nmpak.. cara buat pon simple.. blh cuba jgk nnti

    BalasPadam
  8. menarik.
    mcm bersambal gitu ekk jadi nyer?

    BalasPadam
  9. assalamualaikum mar...simple tapi sedap...:)

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.