Ad Code

Ticker

6/recent/ticker-posts

Tradisi : Bakar Lemang

Assalamualaikum


Seumur hidup saya belum pernah lagi buat lemang sendiri. Pernah sekali rasanya tengok Uchu saya buat lemang. Itupun setelah dia berkahwin dengan Mak Usu, dan keluarga Mak Usu memang buat lemang tiap tahun.

Pembikinan lemang agak leceh pada saya. Masak dalam buluh pula tu. Unik sangat kan?

Bakar lemang ~ Gambar pinjam dari Google


Apa yang perlu ada untuk buat lemang?

Untuk membuat lemang, perlu ada buluh lemang yang ruas dia panjang-panjang gitu. Buluh pula bukan boleh main taram je. Jangan pilih buluh yang terlalu muda sebab buluh muda ni agak basah. Buluh dipotong dalam anggaran 5-6 inci dari ruas.

Pastu, perlulah ada beras pulut dan santan. Daun lerek (biasanya ada di ladang getah) dilapik di dalam buluh sebelum beras dimasukkan.

Dah isi beras dan santan, boleh la bakar. Bakar pun ada caranya. Kalau nak cerita cara-caranya, agak details. Ishh...panjang pula nak cerita.

Baca ajelah kat SINI

Untuk pengetahuan semua, kami memang tak pernah bakar lemang, makanya beli saje. Jiran mak abah kat kampung memang berniaga lemang. So, beli jelah dengan pakcik jiran tu.






Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. Hi kak Mar ... Nia pun tak pernah ada pengalaman bakar lemang atau buat lemang . Nway , selamat hari raya kak Mar =)

    BalasPadam
  2. bestnya bakar lemang. tapi selalu kita beli je. hm,
    happy eid fitr!

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.

Ad Code