Pinjam dari SINI
Masa saya masih kecil, setiap kali hampir tiba hari raya, nenek sudah mula buat kuih bahulu. Dari memukul telur hingga sekembangnya di dalam tempayan kecil. Pukul pakai tangan tu. Gigih sungguh.
Kemudian, dibakar di atas bara api. Dan atas penutup acuan diletakkan sabut kelapa yang dibakar pula. Acuan pula jenis tembaga, yang tahan lama tu. Memang rare.
Tapi, sejak nenek sudah semakin tua, dia dah malas nak buat kuih bahulu ni. Penat kan. Makanya, kami beli ajelah.
7 Ulasan
xjumpa pun bahulu raya kali ni..hehehe
BalasPadamWa...Arwah opah sebelah abah sy dulu pun suka buat kuih bahulu ni..igt lg dulu2 duk bwk pokok mempelam tepi rumah tolong arwah buat kuih ni..
BalasPadamKuih bahulu bakar bara sabut memang sedap mar..
BalasPadamRaya ni belum jumpa org hidang bahulu..
Assalamualaikum
BalasPadamSalam Idilfitri
Semasa mamawana kecil2 dulu selalu tolong Opah pukul telur utk buat bauhulu.
Masa sy kecik2 dulu tok (org utara pggil nenek sebagai tok) pun buat bahulu secara tradisonal bakar pkai bara api.selalu juga tolong kacau telur bg kembang..sejak tok dh takda..aruah mak pun dh tak buat.sekarang ni nk mkn memang beli ajelah..
BalasPadamSinggah baca! Selamat Hari Raya
BalasPadamJemput singgah blog :)
Latest post: Ulang cerita raya 2016 - raya tanpa lemang http://shasafiez.blogspot.my/2016/07/ulang-cerita-raya-2016.html
Kuih yang paling legend time raya..
BalasPadamCicah dgn teh o pun best..
Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.