Ad Code

Ticker

6/recent/ticker-posts

Tradisi : Kacau Dodol

Assalamualaikum


Dodol? Apa tu? Siapa tak tahu, memang aku sepak. Dodol ni makanan tradisi setiap kali tiba hari raya. Dodol ni kira satu manisan dan pemanis mulut. Ia kenyal-kenyal macam chewing gum tapi boleh ditelan. Sedap uiii..

Penyediaannya agak rumit. Perlu dikacau selalu dan sebaik mungkin agar ia tidak hangit.

Kacau dodol ~ pinjam dari Google


Apa yang perlu disediakan untuk buat dodol?

Nak buat dodol, perlu ada kuali kawah besar dan pengacau kayu cam gambar tu.
Kemudian, bahan utamanya adalah gula melaka, tepung pulut dan santan segar.

Nak baca lebih details, boleh baca di SINI


Kami tak pernah buat dodol. Makanya, saya memang takde pengalaman dalam mengacau dodol. Tak pernah lagi keluar muscle sebab kacau dodol di malam raya.

Biasanya, kalau tak dapat free dari jiran-jiran, mesti ada di antara ramai-ramai makcik saya yang bagi.
 
Dodol ni sedap. Lebih sedap kalau ianya dalam kuantiti sedikit. Berebut-rebut masing-masing nak makan.




Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. Ponat bebeno kacau dodol ni kalo buat 2 gantang pulut..Memang boleh melecet tangan kalo xde ramai yg menolong..Dah lama family sy x buat...huhu

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.

Ad Code