Blog Janji Kita

Salam Aidilfitri 1435H

11:30 PTG



Ramai yang akan bercuti esok kan? Ada yang dah bercuti pun. Ada yang masih sibuk membuat persiapan raya. Ibu le tuww..

Sempena hari jumaat terakhir di bulan Ramadan, ibu menyusun 10 jari memohon ampun andai selama ibu berblog ada melukakan hati sesiapa secara sengaja atau tidak.

Dikesempatan ini, ibu sekeluarga mengucapka Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir dan batin. Semoga ukhwah antara kita berkekalan. Blogger yang berdekatan dengan rumah ibu bolehlah roger-roger kalau nak datang beraya. Takde salah pun.

Blog ini akan tutup selama seminggu. Kami sibuk beraya. Maaf ye..








Jobdirumah

Kempen Promosi Job di Rumah Dan Menang RM1000

11:30 PTG


.: Sticky Post :.
Sila Scroll ke bawah untuk baca entri terbaru




Seramai 8 pemenang akan terpilih untuk mendapatkah hadiah yang ditawarkan. Review hadiah dahulu ye.

Hadiah Utama :
Pertama : 1 x RM1000
Kedua : 1 x RM800
Ketiga : 1 x RM500

Hadiah saguhati :
5 x RM100


Macamana nak menang?

Jom kita sertai dengan:
1- Login ke akaun affiliate Jobdirumah.com anda di ( http://agenaffiliate.net/members/login.php)
2- Atau direct je klik link ini ( http://www.jobdirumah.com/humaira12 ) - iklan di atas blog ibu ni..please100x



Ok dah daftar? Langkah seterusnya ialah mempromsikan iklan. Promote..promote..
1 - Emelkan link affiate anda kepada mailinglist atau kenalan anda di emel - Anda boleh dapatkan emel template di dalam dashboard affiate, cuma copy template untuk marketing group "JDR - Jobdirumah.com" dan emelkan kepada mailinglist dan senarai kenalan anda.
2 - Tak ada kenalan atau mailinglist? Promote guna blog dan lama sosial.

Apakah produk yang boleh dipromote?
Panduan JDR _ Jobdirumah.com

Syarat kelayakan :
Semua affiliate yang berjaya menghasilkan sebanyak minima 20 jualan untuk produk "Panduan JDR" sehingga 12.00 malam 31 Julai 2014 adalah layak.

Pemilihan pemenang :
Pemenang hadiah utama akan dikira melalui jualan terbanyak untuk tempat pertama, kedua dan ketiga.
Hadiah saguhati pula akan dibuat melalui cabutan bertuah.

Bayaran kepada pemenang :
Para pemenang akan menerima bayaran terus ke akaun masing-masing 2 minggu selepas tarikh tutup peraduan.


Tunggu apa lagi? Mudah bukan? Jom kawan-kawan, kita sertai peraduan mudah ni sebelum ianya berakhir pada 31 Julai 2014 jam 12.00 tengah malam.



Kisah Teladan

Baju Melayu Zizan

2:00 PTG



Bila baca entri blog senyum-senyum si Diana Rashid mengenai baju melayu zizan, aku pula tersenyum-senyum sendiri. Sebab aku tidak pernah beli baju harga beratus-ratus. Kalau seratus dapat 2 helai tu ada jugalah beli. Baju en.suami pun tak sebab en.suami cuma pakai baju melayu hari pertama raya sahaja. Lepas tu gantung buat perhiasan. Makanya, tahun ni recycle baju melayu dia.

Berbalik mengenai Jak yang terkenal hingga berjaya membuka cawangan-cawangannya di seluruh malaysia. Yeke? Asal usulnya di Segamat (berdekatan kampung halamanku). Sejak kecil, emak mesti belikan kami anak beranak kain dari Jak. Kemudian, emak yang menjahit baju raya kami.

Bukan emak saja, malah satu kampung pun. Kalau beli kain, mesti ke Jak. Kalau hantar kain tempahan ke rumah kami (mak tukang jahit) pun penuh dengan plastik Jak. Baju raya, baju pengantin, baju nak nikah.. Macam-macam pujian yang aku dengar.

Beli kat Jak ni..murah..

Jak tengah offer..baik pergi cepat nanti habis..


Tapi, itu semua, dulu. Kali terakhir aku ke Jak tahun lepas. Beli kain pasang untuk raya. Mahu sedondon dengan Aisyah. Belek punya belek, kain yang murah-murah tu cam tak best je. Dan perlu pandai memilih kerana kain yang tidak berapa bagus juga diletakkan di tempat yang sama. Aku ambil kain yang mahal sikit harganya. Memang sedap pakai.

Baju kurung dan baju melayu yang sudah siap juga banyak tergantung. Harga ada yang murah ada yang mahal juga. Tetapi, perlu bijak memilih kerana baju tersebut corak yang sudah basi.

Kain pasang en.suami aku beli di kedai kain lain. Bila masuk kedai tu, harga kain yang ada jauh lebih murah dan cantik-cantik dari Jak. Rugi pula rasanya.

============================================


Aku nak cerita kisah beberapa tahun lepas. Seingat aku, aku masih bergelar anak dara. Aku bersama kakakku ke Jak dengan hanya memakai t-shirt, bertrack suit dan berselipar jepun. Tujuan asal, bukan mahu jalan-jalan ke Jak pun. Aku sekadar menemaninya untuk membeli peralatan sekolahnya di kedai alatan tulis berdekatan Jak. Penampilan aku memang seolah budak sekolah yang tidak berduit. Awet muda maa walaupun umur masa tu sudah 26 tahun. Masa ni pun aku dah bekerja, dah ada duit sendiri dan ada kereta sendiri (perlu ke bagitau).

Melangkah masuk ke dalam Jak sambil membelek-belek kain yang ada. Haruslah belek-belek kemain sebelum membeli kan. Corak yang cantik, jenis kain, harga yang berpatutan barulah akan pilih, beli dan bayar. Ketika kami masuk, pelanggan yang ada hanya beberapa orang tapi kami tahu pekerja dia ramai. Siap pakai jaket kan (masa tulah). Tiada seorang pun datang melayan kami. Mungkin cara kami berpakaian yang simple begitu, mereka tidak mahu melayan kami. Bila kami panggil, baru salah seorang pekerjanya datang. Kami kan pelanggan, datang membawa rezeki. Berilah layanan sewajarnya. Rezeki pekerja yang melayan kami, 4 pasang kain kami sambar. Walaupun hanya 4 pasang, ada juga untungnya kan..

Tahun yang sama, kami ke Jak lagi untuk membeli kain pasang untuk hari raya. Oleh kerana niat kami memang berjalan-jalan, pemakaian kami juga agak cun (blouse dan heel je pon) layanan yang mereka berikan, seriously first class. Bukan aku seorang yang perasan, kakak aku pun perasan. Pilih bulu bila memlilih pelanggan. Kalau stok-stok mak datin yang masuk, confirm menyerbu pekerja mereka mahu melayan.

===============================================

Sewaktu membuat persiapan perkahwinan, juga ke Jak JB, mencari kain pasang untuk baju nikah. Nama gah kan. Ramai pula orang yang menempah baju dengan emak, asyik sebut Jak memanjang. Kami mahukan warna putih + biru tetapi pekerja mereka mencadangkan kain itu kain ini yang harga jauh lebih mahal. Malah menawarkan pakej pengantin kepada kami. Dia kata lebih jimat. Jimat tengkorak hang. Bila dikira-kira semula, mereka yang untung. Malah kami diperli pula.

"Sekarang ni mana ada orang pakai putih + biru dik. Putih + kelabu la. Trend sekarang."

Eh..suka hati kamilah mahu warna apa. Yang mahu beli kan kami. Akhirnya, kami meninggalkan Jakel dengan perasaan menyampah. Sewaktu melangkah meniggalkan mereka, aku dengar ayat pekerja tersebut yang masih memerli-merli kami. Sangat memandang rendah pada orang. Mentaliti yang sangat tidak sihat.

====================================================

Pengalaman sebenar seorang rakan baik ibu yang pernah bekerja di Jak Shah Alam. Dia bekerja di situ sejak ia baru dibuka hingga selepas 2 tahun kemudiannya berhenti kerana berkahwin (kini menetap di rawang bersama suami dan anak kecilnya).

Semua pekerja yang menetap di hostel, tetapi hostel itu sekadar rumah kedai yang menempatkan pekerja lain seramai-ramainya. Katil double decker. Rakan ibu itu tiada pilihan lain kerana dia tidak memperolehi pekerjaan lain. Maka, dia bekerjalah antara terpaksa dan rela. Dia sendiri menceritakan bagaimana mereka dilatih untuk target pada pelanggan yang bagaimana.

Ok, bab itu biarlah. Malas cerita. Cuma nak cerita pasal Jak yang kadang kala melayan pelanggan macam eksyen.


Budak jakun pantang ibu bentang kain..acane??



Nota Kaki : Beli kat mana-mana pun dah tak kisah dah..

Makan-makan

Valley Garden Steamboat & Grill Seri Alam

8:30 PG


Ramadan ke-24, kami berbuka puasa di Valley Garden. Tekak terasa teringin makan steamboat. Berbuka puasalah kami 3 beranak di sini.

Pemiliknya adalah orang melayu. Tidak ramai pengunjung ketika kami berbuka tetapi boleh tahan stok frozen yang tersedia. Kalaulah bukan bulan puasa, confirm memang lamalah kami di sini. Isi perut hingga kenyang.



Kami tidak order air lain, ambil air free yang disediakan. Jimat belanja. Oleh kerana bulan puasa, tidaklah banyak mana yang ibu ambil. Sekadarnya. Takut tak habis, membazir. Ayah, malu-malu nak masuk walaupun ibu dah paksa dia tengok stok yang ada. Kang kempunan pulak. Penyudahnya, ibulah yang berulang alik masuk ke dalam kedai.



Kuah yang disediakan ada 2 bahagian. Satu bahagian, sup. Satu bahagian pula tomyam. Kuah tomyam boleh tahan pedas. Ibu celop-celop je, almaklum tak tahan pedas.

Ibu suka gile yang bulat-bulat macam pou tu. Apa ntah namanya. Sedap. First time makan. Bila masuk mulut je rasa cam meletop. Rasa cheese. Apa lagi, second round ambil banyak-banyak.


Tapi, second round makan dengan tak berapa feel sebab Aisyah dah kenyang dan dia mahu turun untuk bermain. Kebetulan anak-anak tuan kedai ramai pula bermain di hadapan kedai mereka. Kecil-kecil lagi. Ibu sudah tidak keruan. Aisyah siap berebut, nak naik basikal anak pemilik kedai.


T____T    Malu!!!


Selamba pula dia mengekor budak-budak tersebut hingga ke dapur. Ibu biarkan dahulu menenangkan hati. Kemudian, ibu menyusurnya hingga ke dapur dengan muka tebal. Aisyah seolah tidak puas hati tidak dapat apa yang dia mahukan. Malah, Aisyah membebel dengan bahasa tidak nyatanya kerana budak-budak tu semua tidak mahu bermain dengannya.

Kesian anak ibu. Macam tulah dia. Ke mana-mana cari kawan. Tapi, siapa mahu berkawan dengannya. Tidak kenal kan.

Akhirnya, upah lagi sekali dengan aiskrim. Kali ni, ceduk aiskrim kon pula. Aiskrim tu boleh ambil sesuka hati. Ambil je sampai habis kalau tak malu. Free je untuk semua pelanggan yang makan di situ. Bila Aisyah dah senyap, ibu pun segera makan laju-laju baki yang ada. Nak kejar waktu maghrib kan.



Bukan hanya steamboat ok. Di sini juga boleh order makanan goreng-goreng, makanan panas-panas berlauk. Sepinggan memang banyak isinya. Ramai juga budak-budak muda makan di sini. Student rasanya sebab UiTM Pasir Gudang sudah dibuka di sekitar situ. Kolej Masterskill juga berdekatan.

Sesiapa yang nak cuba makan kat sini, meh skodeng lokasinya.


Lokasi :
Valley Garden Steamboat & Grill
Jalan Lembah Seri Alam,
Berhadapan Apartment Sri Mutiara

RM21/ person (dewasa)
RM10/ person (kanak-kanak)
Untuk kanak-kanak bawah 5 tahun tiada cas dikenakan


Kalau perasan, hujung kiri sekali ada kedai mamak Afrin dan hujung kanan pula office UM Builder Sdn Bhd.



Nota Kaki : Pray for Gaza




Hobi

wW #28 : Mesin Jahit

2:00 PTG


Mesin jahit dari emak. Emak dah beli mesin jahit baru. Korang ada nampak lagi tak mesin jahit ni?

Kisah Teladan

Misteri Rumah Berbingkai Emas

8:30 PG


.:: Terima email ini dari iMuslim ::.

Kisah yang penuh rahsia. Jadikan pengajaran dan pedoman. Semoga kita mengharungi sisa-sisa hidup dengan lebih bermanfaat.

Pada suatu hari, seorang bayi perempuan telah dilahirkan di sebuah rumah yang cukup damai di atas bukit. Sejuk. Nyaman. Ceria, begitulah jua hidup bayi ini. Bertemankan taman menghijau, diselangi buah dan sayuran segar, anak tunggal ini membesar dengan layanan tertinggi.

Tahun demi tahun, usianya menjangkau dari bayi ke kanak-kanak. Dia sudah pandai berlari. Sudah pandai memanjat. Dia cukup teruja dengan pagar kayu rumah buatan ayahnya. Ada sesustu yang istimewa di sana. Setiap petang, di sinilah tempatnya dia menunggu, merenung dari kejauhan di balik pagar kayu itu.

Kerana hairan dengan telatah anaknya, si ibu bertanya, "Anakku, apa yang menarik kau lihat di sana?"

Anak perempuan itu mengunjuk tangannya nun ke hujung bukit sana. Tersergam sebuah rumah agam. Hijau dindingnya. Namun, bersilau-silau bingkai tingkapnya, bagai bertatah emas. Si ibu pun seperti pertama kali melihatnya, terpesona dengan kecantikan rumah tersebut. Diusap-usap kepala anak comel itu, "Anakku, kelak kau akan dapat jua ke sana. Belum masanya lagi."

Tahun bersilih ganti. Kini, si kecil sudah menjadi gadis yang manis. Hari ulang tahun di usia remajanya, dia mendapat hadiah sebuah basikal dari ayahnya. Betapa gembiranya dia.

Saat ibunya menghulurkan basikal baru, "Manisku, sudah sampai saatnya kau meneroka cantiknya alam ini."

"Saya boleh ke rumah bingkas emas, ya?" Ibunya mengangguk. Dia melompat dengan girang. Dikayuhnya dengan laju tetapi cermat menuruni lurah dan anak jalan. Gadis itu tidak sabar untuk melihat sendiri bingkai-bingkai emas yang diidamkan. Menyentuh dengan tangannya.

Sampai saja di sana, dia terpaku dan menggigil. Di depannya amat berlainan sekali. Rumah yang di depan matanya ini  jauh berbeza dari apa yang dia sangkakan. Rumah itu sangat buruk. Kulit dindingnya mengelupas.

Bingkai yang disangka emas ternyata hanya pantulan sinar matahari semata-mata. Airmatanya menitis kerana kecewa. Menggeletar tubuhnya menahan sendu lalu dia terjelepok ke tanah. Dia menoleh ke sisinya dan kelihatan dari situ, sebuah rumah di atas bukit yang cukup mengagumkan. Pantulan mentari senja membuatkan bingkai jendela menjadi keemasan.

Baru dia perasan. Itulah rumahnya yang selama ini dia diami. Di mana hidupnya jarang kecewa, sering digembirakan. Tiada nikmat yang dapat dinafikan. Remuk hatinya telah terubat. Dia tidak sabar-sabar pulang ke rumah asalnya. Bagai ingin hidup semula, menjadi penghuni yang baru.


==================================


Wahai muslimah, gadis ataupun wanita.
Begitulah seadanya dirimu yang telah diciptakan Sang Pencipta.
Ketika dirimu tercari-cari ikutan, ingin menjadi seorang yang  cukup terhormat atau ingin menjadi perhatian.
Ada kalanya dikau sanggup menukar jalan, mengikut trend terkini dari segi pemakaian.
Paling kasihan, cara pemikiran dan pandangan hingga menjadi insan yang berlaianan.

Hingga tidak perasan, fitranya kau terbaik ciptaan Tuhan.
Dikau sebenarnya lebih cantik luaran dan dalaman.
Unik dan terkehadapan.
Dikau adalah sebaik-baik insan.
Itulah dirimu. Cantik. Indah. Damai. Sejak dilahirkan.
Berterima kasihlah kepada Ar Rahman.
Kembalikan ke mode fitrah. Renungilah semua jejak-jejak silam yang ditinggalkan.
Bidadari jua kau diangkat di hujungnya oleh Tuhan.

                                           ==================================





Sila layari www.thebidadari.com untuk maklumat lanjut.


Makan Gaji

Blog Sepi

1:36 PTG


Buat pengetahuan semua, ibu sudah tidak boleh menggunakan internet sekerap dulu ketika waktu bekerja. Agak limit kerana memo sudah dikeluarkan. Bosan tu 8 jam di hadapan PC. Tapi, cilok juga bila line clear. Ah, persetan dengan itu semua. Tak kan mahu bekerja seperti robot tanpa bersosial? Aiceh.. Handphone kan ada...

Memo begitu gara-gara ada staff yang mendownload movie sebanyak-banyaknya hingga server sering menjadi seperti siput. Server pula digunakan 3 kilang yang berada di 3 tempat berbeza walaupun berdekatan.

Ada pula yang kata, staff lelaki suka tengok porno. Staff perempuan pula, rajin sangat menyopping. Haihh..

Internet di rumah pula kadang kala ok, kadang kala tidak. Mungkin modem broadband tu problem, gara-gara dicelup air oleh Aisyah. Minggu lepas, google chrome pula ada masalah. Nak cerita lebih pun, tak tahu. Yang tau, susah nak buka internet menggunakan google chrome. Ah sudah. Penyudahnya, bulan puasa ni diamkan diri dari internet. Blog pun sekadar berupdate 1 entri sehari.

Itu tandanya Allah sayang kepada hambanya yang sering culas ini. Dia beri peluang untuk mengimarahkan malam-malam ramadan sebelum ramadan pergi. Itu pun ibu tidak sedar lagi. PC tidak boleh beronline, televisyen pula sudah menjadi hak milik kekal Aisyah dengan disney jr.nya. Bukankah itu sangat bagus? Tidaklah terleka dengan duniawi semata.

Patutnya dengan keadaan sebegini sudah berjaya mengkhatamkan Al-Quran. Lihatlah teguran Dia. Tapi, semakin hampir ramadan meninggalkan kita, semakin rancak pula ibu mengajak ayah berwindow shopping. Ada je yang tak cukup lagi. Ada saja benda yang mahu dibandingkan harga. Beli tu tolak tepi dulu. Persiapan tidaklah semegah mana. Sangat-sangat sederhana. Cuma lebih kepada cuci mata. Hahahah..

Beberapa hari lagi je sebelum cuti bermula. Kain langsir pun tak terbeli lagi. Mahu menggantikan langsir sliding door je. Harap-harap sempatlah. Jahit sendiri je, bukan banyak mana. Baju jalan-jalan untuk Aisyah pun belum beli. Cuma yang dah beli baju kurung di pagi raya untuknya.

Giler ko nak jahit camni dengan skill menjahit suam-suam kuku? Paling kuat, cuma jahit lurus je.
Ahakss..sila jangan gelak. Janji rumah kecil kami berlangsir.




Nota Kaki : Bila mood dah terbang..



Islam Agamaku

Mood Balik Kampung

8:30 PG


Syawal kali ini, kami beraya bersama keluarga sebelah ibu. 1 Syawal berkumpul di Mersing, rumah nenek. Mak, abah dan 2 orang adik bujang ibu akan pulang ke Mersing pada hari terakhir ramadan. Berbuka bersama nenek yang tinggal seoranga diri. Cuma kakak saja yang takde, beraya bersama keluarga suaminya di Subang.

Ayah akan pulang sendirian di hari raya ke-2. Cuti hari rayanya hanya 2 hari. Redhalah sudah suami bekerja bahagian maintenance. Setiap tahun pun begitu. Tapi, kali ini, ibu cuti lama dan tidak ikut cuti ayah. Ibu akan ikut abah ibu pulang ke kampung halaman di Maokil. Sambung cuti hingga seminggu. Lama kan. Bahagia rasanya jauh dari kilang yang selalu sibuk memanjang tapi sudah tidak sibuk dah. Dapat offer lain, memang bye-bye lah. Berbanding kerancakan tahun lepas, bulan puasa pun terpaksa pulang lewat kerana kerja sangat banyak sebelum masing-masing bercuti hari raya. Selepas raya pula, sambung lagi kesibukan berganda hingga tidak dapat join staff-staff lain buat open house. Siyess busy giler babas. Ini cerita tahun lepas.

Tahun ini, sangat berbeza, buat kerja santai-santai dan adakalanya laju-laju dan tidak perlu ot. Cuma kasihan kepada pekerja lain yang sudah biasa mendapat pendapatan lebih dengan ot, tiba-tiba sudah tidak ada.

Minggu terakhir bekerja, jangan ditanya ke mana mood menghilang. Tetap mengadap pc seperti biasa tetapi biasanya menghabiskan masa melawat rumah-rumah rakan. Kerja yang ada banyak yang sudah selesai, memang jenis ibu tidak suka menangguh kerja. Biar siap awal, tinggalkan mana yang outstanding sahaja untuk dislot in. Manalah tahu emergency leave, at least kerja kita tidaklah membebankan orang lain.

Hati seolah sudah berada di kampung halaman. Cuma yang ibu risau adalah Aisyah. Sejak 2, 3 bulan kebelakangan ini, dia sangat rapat dengan ayah. Sikit-sikit, ayah. Nak main, ayah. Nak tengok kartun, ayah. Nak susu, ayah. Masa tidur pun sebut ayah. Aduhaii...

Sejak ayah bekerja ditempat baru, dia tidak perlu ot. Setiap hari pulang jam 5.30 petang dan dia sudah ada dirumah apabila ibu dan Aisyah sampai. Kemudian, ibu sibuk memasak, mengemas dia pula seronok bermain dengan ayah.

Sebelum-sebelum ini, ayah perlu ot di tempat lama. Ibu juga tidak kisah ayah ot sebab bertambah pendapatan bulanan dan ibu faham situasi seorang chargeman dan maintenance. Masa Aisyah bersama ayah sangat limit. Kadang kala Aisyah sudah tertidur dahulu sebelum ayah pulang. Tetapi, sejak ayah bekerja di tempat baru, masanya banyak terluang untuk Aisyah.

Risau juga cuti lama di kampung nanti tanpa ayah. Bagaimanalah Aisyah nanti, mesti dia mencari ayah. Menangis teruk ke dia? Asyik panggil ayah je ke? Jangan samapi demam rindu sudahlah Aisyah.. Paling ibu risaukan, nangis-nangis ajak ibu balik! Aduhh..ibu kau ni dah lama nak bercuti panjang nak oi.. Nak raya puas-puas tahun ni. Harap-harap pakcik bujang Aisyah yang dua orang tu cuti lama, dapatlah Aisyah bermain dengan mereka. Pakcik Aidil kan rajin melayan budak-budak.

Ayah, confirm rindu kat anak dia yang sorang ni juga. Jangan dua-dua deman rindu sudah lah. Selalu macam tu tau, anak demam, ayah pun demam. Ayah demam, anak pun demam. Haihhh...padahal ibu yang bersengkak mata menjaga anak. Bila dua-dua demam, terkontang kanting lah ibu menjaga 2 orang bayi di rumah. Ahakss..


Gambar raya 2 tahun lepas (tahun ini akan beraya di sini lagi)


==================================================

Sumber Facebook




Nota Kaki : Maaf andai ibu tidak meninggalkan jejak.. Bulan puasa kurang menaip entri dan menerjah rumah rakan sekalian..




Join Segmen

Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com

11:34 PG


Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com bermula pada hari ini sahaja, 19 Julai 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

20 blogger yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan akan menerima kad raya dari Mia Liana. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Julai 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Blog Janji Kita

Apa Pendapat Korang?

10:30 PG


Bila baca semula entri-entri lama yang agak sendu tanpa ada komen sesiapa, baru ibu perasan, dulu ibu menggunakan ganti diri yang berbeza. 'Aku' berbanding sekarang, 'Ibu'. Eh, baru perasan. Malu ai..

Pada padangan kawan-kawan sekalian yang baik hati, dengan tulus ikhlas hati korang, ganti diri mana yang best ye untuk ibu taipkan entri? Kena jujur, bulan puasa ni.

Aku atau Ibu?

Sila berikan pendapat anda. Sila..sila..sila..


Malu aiii..
Credit to Google




Doa

Nahas MH17 & Berita Sedih

11:04 PG


Kita dikejutkan lagi dengan berita kehilangan. Kali ini kehilangannya tidak susah dicari, jatuh terhempas dan meninggalkan bangkainya yang sudah tinggal serpihan. Melihat gambar serpihan itu, hati ini terkedu, speechless, tidak sampai hati untuk melihatnya. Allahuakbar, Allah Maha Besar.

Jatuh di darat, tinggalkan serpihan, terjunam ke laut juga akan ada serpihan. Allah Maha Mengetahui.

Malaysia Airline Boeing 777-200, bernombor pendaftaran 9M-MRD melakukan penerbangan dari Amsterdam (Belanda) ke Kuala Lumpur (Malaysia) dengan membawa 280 penumpang dan 15 orang anak kapal. Perjalanan di FL330 mengenai 50nm barat laut Donetsk (Ukraine) apabila tansponder isyarat hilang di FL330 pada kedudukanN48.56 E37.21 di 13:43 Z.

Carian Google

MH17 telah ditembak jatuh dan telah terhempas berhampiran sempadan Ukraine/ Rusia.

Carian Google

Semoga semua sanak saudara mangsa tabah menghadapi ujian ini. Bagaimana sayu hati ibu, ayah yang menunggu kepulangan anak mereka tetapi penantian berakhir dengan perkhabaran pemergian mereka. Seminggu lagi kita akan menyambut Hari Lebaran dan berita kesedihan ini sedikit sebanyak mengingatkan kita agar sentiasa bersedia. Maut tidak akan menunggu walau sesaat.


============================================

Perkhabaran sedih lain hinggap ke halwa telinga. Anak kepada seorang rakan sekerja yang ditahan wad semalam semakin teruk dengarnya. Belum ada tanda akan kebah dalam masa terdekat.

Anaknya baru berusia 8 bulan. Masih kecil. Sejak demam, telah dibawa ke KK Pasir Gudang dan mendapatkan rawatan di situ. Hasil ujian darah menunjukkan platlet darah putih anaknya rendah dan disyaki denggi. Maka, saban hari si ibu dan ayah membawa anak kecil mereka ke KK PG untuk diambil darahnya dan menjalankan ujian. 

Hinggalah semalam, hari ke-4, sewaktu darah anaknya diambil, anaknya berak berdarah dengan tidak semena, maka serta merta di hantar terus ke hospital. Sedih dan kasihan.

Hari ini, HOD memberitahu kami keadaan ankanya yang bertambah teruk. Ruam merah sudah mula keluar dari badannya dan doktor tidak dapat memasukkan air ke dalam badannya kerana tangannya sudah bengkak. Bengkak kerana banyak kali dicucuk untuk ambil darah mungkin.

Doakan kesihatan anak rakan saya ini ye.

Semoga anaknya kebah dan dapat keluar dari hospital sebelum hari raya menjelang. Berat ujian mereka. Hanya doa yang mampu dikirimkan sekarang.


Carian Google




Nota Kaki : Mood Sedih..





Makan Gaji

Saja Bercerita

3:00 PTG


Sudah perasan sejak awal masuk kerja di sini. Sektor yang dianaktirikan. Redha dan sabar dalam menyampah.

Mood raya memang sudah ada meskipun persiapan raya ke laut. Kuih raya memang 10 % je. Buat kerja pun jadi malas-malas meskipun report berlambak perlu diselesaikan. Mungkin ini pengakhiran busy kot. CP Section sudah slow, reduce manpower hingga separuh. Transfer department sama ada suka atau tidak. Ibu? Takde effect tapi memang sudah malas sejak dua menjak ini.

Bertambah bosan tu tak boleh bersosial sangat. Facebook memang sudah lama diblock. Kalau nak buka facebook, sila gunakan handphone canggih masing-masing. Beberapa minggu yang lalu, youtube, radio online juga diblock. Ohh..stress tak dapat dengar lagu raya. Penyudahnya, guna radio handphone cabuk ni. Sekurang-kurangnya ada juga jasanya.

Sekarang ni bukan main rancak lagi mereka menjalankan misi cut cost. Walaupun setiap bulan gaji tetap masuk tapi kebajikan lain tetap dipandang remeh. Sabar sajalah..

Amin Ya Rabbal Alamin






Aisyah Humaira

Blogger Hebaq

8:45 PG


Mesti korang tahu dan kenal muka-muka blogger hebat kat Malaysia ni kan. Tidak perlu disebut satu persatu. Suka baca setiap entri mereka. Blogger yang fames amos yang follower mencecah puluhan ribu. Tabik spring. Biasanya, sekadar menjadi silent reader. Nak drop komen pun malu. Alahai mana tidaknya, blog ni 400 follower je. Ahaiii

Dari pembacaan blog mereka, dapat juga tambah pengetahuan semasa, dan pastilah sentiasa mengikuti perkembangan mereka. Apa yang mereka lakukan di rumah, berbuka di hotel mana. Bertunang, berkahwin. Honeymoon kat mana. Jalan-jalan cari makan di mana. Macam-macam info lain juga, almaklum blogger hebaq.

Yang best tu, apa juga yang diorang tulis, panjang berjela macam mana pun tetap suka baca. Memang jenis orang suka membaca. Kalau kat blog tu cuma tepek gambar dan sekadar pencerahan sebaris dua ayat, macam mood membaca tu terbang. Kalau sesekali up entri macam tu ok lah. Kalau selalu, cam bosan pula. Eh..eh..jangan marah dengan statement ni. Jangan tak sudi singgah blog ni pula. Masing-masing ada kesukaan dan pendapat masing-masing kan. Peace yo..

Bila terjah blog blogger-blogger hebaq, sanggup pula baca setiap komen yang bloger lain drop. Sampai beratus komen mereka dapat. Memang giler hebaq. Sampai tak tahu nak komen apa dah (padahal malu pun nak drop komen). Dan senyum sengih seorang diri bila ada komen yang menggeletek pangkal jantung dan ketiak dan buat gelak cover-cover tutup mulut. Gelak kuat-kuat nanti orang cakap mereng. 44 kali sebut mereng, mereng betul nanti, senyap pula blog Janji Kita ni.

Kena pula blogger tu memang cun melecun, comel loteh. Tapi, hakikatnya blogger hebaq memang comel-comel belaka dan muda mudi. Makanya, stok mak-mak seperti ibu Aisyah ini sekadar singgah membaca dan senyum seorang diri cover-cover mulut. Malu ai nak komen blog hebaq mereka tu. Hanya mampu cakap seorang diri, ish best nyer dia...ish meriahnye party anak dia..gitulah.

==========================================================


Kitew lagi chumel lew ibuw..~ baru belajar bahasa alien..
terpintal-pintal lidah, jangan buat pasal..



Nota Kaki : Bahasa melambangkan bangsa...


Aisyah Humaira

Cubaan Pertama Meal Shakes Shaklee

2:00 PTG



Sudah lama mahu mencuba produk ni tetapi sering tangguhkan kerana Aisyah minum susu yang agak mahal sebelum ini. Keserasian dia bersama Mamil menyebabkan kami tidak berani untuk menukar ke jenama lain. 

Setelah 2 tahun, Aisyah mula mengalami sembelit dan ibu tukar susunya kepada Dugro. Botol pertama, OK. Botol ke 2 dan seterusnya dia muntah selepas beberapa minit sebotol susu tersebut dihabiskan. Muntah-muntah hingga dia demam. 

Penyudahnya, ibu menjadi pembeli tegar Pediasure Complete. 2 bulan Aisyah minum susu pediasure tetapi selera makannya tetap tidak ada meskipun sebelum ini ibu ada juga beri susu pediasure ini untuk menambahkan selera makannya dan berhasil. 2 bulan ini langsung tidak berhasil. Bab makan sangat memilih. Kejap mahu nasi, kejap mahu mi, kejap mahu bubur. Lastly, nak mi maggie!! Tapi perencah tetap ibu masak lain dan letak sedikit perencah mi maggie buat rasa-rasa.

Sabtu lepas, tekad whatAp Fai Cerita Cinta dan petang itu juga Meal Shake sampai di pintu pagar kerana rumah Fai dekat je dengan rumah ibu. Dapat pula harga ahli, RM91. Sayang Fai ketat-ketat. Raya nanti jemput datang rumah ye.

Aisyah yang baru berusia 2 tahun 2 bulan, hanya perlu mencampurkan satu sudu teh sehari ke dalam bancuhan susunya atau jus buah atau ke dalam makanan. Sebekas Meal Shakes itu mampu bertahan selama 3 atau 4 bulan. Menjimatkan. Buat masa ini, nampak yang dia mula tertarik dengan makanan meskipun belum lagi makan dengan kuantiti yang banyak.

Oleh kerana Meal Shake sudah diberikan kepada Aisyah, tidak perlu minum Pediasure lagi. Lagi pula Aisyah sudah besar. Beberapa hari ini, kuat betul Aisyah minum susu tersebut. Berselera sungguh. Ibu hanya beli pek kecil untuk percubaan = 350gm. Hari ni kenalah beli susu tu lagi, beli pek yang 650gm pula. Kita tengok jauh mana perginya. Ahaksss..


Susu baru Aisyah adalah.....








 jeng






jeng







jeng










Nota Kaki : Gendang gendut tali kecapi, Gendang perut senang hati..

*opss salah :  Gendang gendut tali kecapi, Kenyang perut senang hati..wakakaka






Aisyah Humaira

wW #27 : Bersolek

8:45 PG




Dah pandai cari bedak compact dan lipstik..

=============================================


Sedih sangat setiap kali menatap gambar ini
Sumber facebook

===========================================

Sumber facebook








Nuffnang

Keywords #7

4:00 PTG


Autopublish ~ Keywords setakat jam 12 tengahari

Bulan puasa ni memang ramai yang cari resepi untuk berbuka. Ibu juga tidak terkecuali. Wajib menggugel resepi yang mudah dan terbaik. Bulan puasa ni bukan makan banyak. Macam ibu, sekali makan je, itu pun ciput je. Banyak minum air.



Info

Nuzul Al-Quran 1435H

12:29 PTG




Nuzul A-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat Al-Quran yang pertama hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi Al-Quran yang lengkap dan merupakan mukjizat terbesar Rasulullah SAW. Peristiwa ini berlaku pada 17 Ramadan.

==============================================

Sama-samalah kita luangkan sedikit masa untuk menunaikan zakat bagi yang layak. PPZ-MP menyediakan perlbagai medium pembayaran zakat antaranya pembayaran di kaunter zakan yang dibuka 7 hari seminggu pada bulan Ramadan dan boleh juga melalui portal PPZ-WAIMP di www.zakat.com.my.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi talian 1-300-88-5757



Nota Kaki : Cepat benar masa berlalu..


Join Segmen

Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah

1:47 PTG



Pada zaman era moden ini, amalan kirim-mengirim kad raya tidak dilupakan. Walaupun zaman sekarang orang ramai lebih gemar mengirim balas ucapan Hari Raya menggunaan pesanan ringkas SMS, WhatsApp dan sebagainya, kad raya masih antara yang the best. Hehe

Oleh itu, satu Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah diadakan. Bermula hari ini 13hb July dan berakhir pada 20hb July jam 12 tengah hari. Sesiapa yang nak kad raya, dijemput untuk sertai.

Syarat-syarat:
1. Follow blog Bila Jari Mula Menaip, add to circle G+ EkaTikah.
2. KLIK   .
3. Buat entri bertajuk Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah.
4. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT/KLIK semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Credit to MiaLiana.Com

5. Tinggalkan URL entri di ruangan komen entri ini.

Pilihan Pemenang:
1. 20 orang pemenang akan dipilih menggunakan Ramdom.org.
2. Pemenang akan diumumkan sama tarikh tamat penyertaan.

 Selamat menjoinkan diri  

Join Segmen

Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas...

1:14 PTG


http://www.bubblynotes.com/2014/07/segmen-raya-2014-bubblynotes-dengan.html
Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas ini dibawakan khas untuk uolss bersempena dengan Syawal yang bakal menjelma beberapa minggu jer lagi ni. ^_^... Dalam masa yang sama kira2 macam Blog E-Card dari Bubblynotes.Com kepada uolss jugaklah... Tak dapat or tak sempat nak hantar Kad Raya pakai pos, pakai Blog E-Card pun boleh juga ye tak??? Janji ucapan sampai... Sebab kalau nak diikut2kan iolss nak ajer hantar Kad Raya pada semua readers Bubblynotes yang selama ini sudi datang menjenguk dan membaca entri2 Bubblynotes.Com selama ini... Dalam masa yang sama segmen ini bertujuan nak rapatkan lagi silaturahim sesama weolss semua, follow memfollow serta blogwalking. Semua blogger tak kira baru atau lama, famous atau tak, retis atau tak, glam atau tak adalah dijemput untuk memeriahkan segmen ini. 10 pemenang akan dipilih oleh Pakcik Random.Org dan kesemua pemenang yang terpilih akan disenaraikan di dalam Bloglist Segmen Bubblynotes.Com bagi menggantikan Bloglist Segmen yang terdahulu. 

"Tarikh Segmen: 12/7/2014 sehingga 19/7/2014"

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com dan ADD TO CIRCLE G+ Farah Waheda Wahid
2. Buat entri bertajuk Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas... 
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT/KLIK semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.
Credit to MiaLiana.Com
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen entri ini. 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Random.Org. 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/7/2014 yang mana kemudiannya akan dimasukkan terus ke dalam senarai bloglist pemenang segmen. 

Aisyah Humaira

Persiapan Raya Yang Tertangguh

9:00 PG


Alamak card reader tertinggal kat rumah!!! ~ Situasi sunyi sepi di pejabat seorang diri. Musykil sebentar.

Semalam berbuka di rumah bapa mertua. Dia masak kuew tiaw hongkong. Memang mabeles. Sedap hingga menjilat sudu.. Ibu tanpa segan silu tapau bawak balik. Niat di hati boleh la isi perut sambil menonton perlawanan akhir piala dunia. Niat je tapi dah habis pun bedal depan tibi dengan Aisyah yang tak habis-habis tonton kartun di channel Disney Jr.

Datang bertandang ke rumah mertua tak kan datang berlenggang je pula kan? Masaklah nasi ayam dan ayam panggang bersos black pepper. Laju je tengok diorang meratah ayam yang hanya beberapa ketul. Hihihi..

Usai Isyak, kami bergegas ke The Store pandan meskipun Aisyah seolah-olah tidak mahu pulang dan seronok sakan bermain belon bersama Pak Ngah dan Pak Udanya. Ada orang melayan, memang tak hairan dia dengan ibunya.

Sampai The Store, terus serbu kawasan sales baju bajan. Dapat kemeja dan t-shirt selai dua untuk ayah, ok lah. Tapi, ayah tidak dapat memilih baju dengan tenang kerana dia tidak sampai hati melihat ibu berkejaran dengan Aisyah. Pantang lepa, zussss laju dia lari tawaf kawasan sekitar. Garu kepala yang tak gatal.

Lastly, balik dengan tangan kosong. Malas nak kejar-kejar anak dara hyperaktif sorang ni. Malu. Takpe ayah, esok-esok kita pergi lagi ye. Kita tinggal Aisyah dengan mak dia kejap (pengasuh).

==========================================

sangat berguna di bulan puasa..alhamdulillah..





Nota Kaki : Cam tak best pulak takde gambo...




Info

Pos Laju Jammed

8:58 PG

Credit to Google

Lambakan barang jual beli online mengakibatkan pos laju yang laju menjadi lembab seperti siput. Atau istilah lain jammed. Samalah seperti kita yang mengharungi jammed ketika pergi dan pulang dari tempat kerja saban hari.

Kerana terlalu banyak yang hendak dihantar, mengakibatkan pos laju di seluruh malaysia jammed. Perkhidmatan mereka yang cukup pantas sebelum ini menjadi lambat.

Bersabarlah menanti barang anda, jangan marah kepada pihak mereka. Mereka sudah melaksanakan tugas dengan sebaik mungkin. Ditambah pula bulan Ramadan, waktu kerja menjadi singkat dan masing-masing mengejar masa untuk pulang dan berbuka.

Bisnes online sangat hot di bulan puasa ni kan, masing-masing buat persiapan raya. Kemudahan internet di telefon pintar, membeli barang menjadi semudah ABC. Klik-klik, bayar, tunggu sahaja barang sampai, maka tidak hairanlah lambakan barang yang menggunung di pejabat pos. Glurppp..

Ibu juga tidak terkecuali menggunakan perkhidmatan pos laju. Shopping online ni memang mudah tapi perlu hati-hati. Kalau tidak jumlah dalam akaun tu cepat je susut. Mata memang pantang nampak barang yang murah, cantik dan berkualiti. Haihh..

Hari selasa (8 Julai 2014), ibu ada order barang. Sampai hari ini parcel belum sampai-sampai lagi. Oh..kecewanya. Tetapi tetap berusaha memahami situasi sekarang ni. Salah satu barang adalah produk AH Beauty. Hari-hari jugalah check tracking number, nak pastikan barang akan sampai dengan selamat.


Kredit to Google
 


Nota Kaki : Harap-harap sampailah barang tu hari ni..



Luahan Hati

Entah Kenapa

5:13 PTG


Jam berbunyi tepat jam 4 pagi tetapi badan seolah tiada daya untuk bangun. Badan terasa lenguh sana sini. Perit. Jam berbunyi menandakan harus bangun dan masak lauk bersahur. Nasi perlu ditanak tetapi mata masih pejam dan akhirnya terus hanyut dibuai mimpi.

Badan yang kerap sakit-sakit, susah mahu bangun pagi, penyudahnya terpaksa ke klinik dan dapat cuti sakit. Dulu tidak begini. Sudah dua hari tidak masak lauk bersahur. Hanya makan biskut dan air milo panas. Dua hari juga membeli juadah di bazar. Mana boleh selalu begini, air tangan harus diutamakan. Memasak untuk suami dan anak adalah satu keseronokan. Itulah cara untuk meraih pahala lebih.

Semalam MC, kami 3 beranak seronok tidur. Aisyah, lena bukan main hingga dikejut tidak mahu bangun. 4 jam juga dia tidur. Lama giler...sampai ayah paksa dia bangun dengan cara membunyikan alarm kereta. Dia terus bangun dan cakap nak ikut. Semalam juga, Aisyah ambil darah lagi dan darahnya ok, tiada masalah. Alhamdulillah.

Ayah pun tidak sihat malam tadi. Tetapi masih mampu bekerja hari ini.

Sejak tidak mengambil apa-apa supplement, ditambah pula bulan puasa, badan cepat terasa letih. Kalau sudah tidur, memang payah mahu bangun. Mana tidaknya, selagi tidak tutup mata, ada sahaja kerja yang perlu dilakukan. Duduk, tengok televisyen pun penat juga. Penat bermain emosi apabila menonton drama. Tengok berita pun kadang kala buat rasa sakit hati.

=========================================



Nota Kaki : Semoga terus diberikan kesihatan yang baik..amin..



Aisyah Humaira

wW #26 : Penyokong Tegar

9:00 PG


Orang dok sibuk denga piala dunia, dia yang cuma tahu sebut bola bukan tahu apa erti piala dunia. Dia tahu BOLA!!



Bila dah pakai baju ni jangan harap dia nak tanggalkan dah..








Join Segmen

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

1:30 PTG


 Nilecontestraya

Contest yang cukup menarik kerana hadiahnya sangat lumayan. Apa lagi, laju-laju taip entri, mana tahu ada rezeki di bulan Ramadan yang penuh barokah ini.

2 x Pemenang bertuah akan mendapat RM300 tunai
4 x Pemenang bertuah akan mendapat RM100 tunai

Best kan??

Menarik betul contest yang Lyssa war-warkan ni. Cara untuk sertai juga mudah. Suka suka suka. Cuci mata sebentar di www.nile.com.my. Nak tahu website tu ada jual apa,silalah terjah hokeyy. Banyak betul pilihan yang sememangnya cantik-cantik belaka. Bukan hanya baju tetapi lebih dari tu.


Berkenan betul ibu dengan awek ni.. Nak grap selai lah


Handbag pun ada. Mata memang cepat sensitif dengan warna pink. Cantik juga ni.


Terbayang andai arjuna beta aka ayah memakai kemeja ni. Ohhh...


Kalaulah menang RM300 tu, mestilah ibu akan gunakan untuk keperluan hari raya yang bakal menjelang nanti. Lagi 2, 3 hari raya pun masih sempat untuk cari baju raya, kuih raya bagai. Bazar bersepah-sepah. Tapi yang utama, ibu akan gunakan untuk menggembirakan hati kedua hati mak dan abah ibu. Bagi duit raya lebih sikit kepada mereka. Mak abah sendiri, bukan siapa-siapa. Eh eh..boleh beli daging lebih sikit boleh lah 'mengunjung' rumah jiran-jiran. Ye dak?


Jom sertai sebelum ianya tamat yoww