Tukar Penama Rumah -1

By Mar Mansor - 10:00 PG


Bukan mudah hendak memiliki sebuah rumah sekarang meskipun rumah comel single storey di kawasan bandar. Kalau ikutkan hati, lebih baik rumah di kampung, tidak perlu fikir cukai pintu, itu ini. Seluas mana nak buat pun tidak mengapa.

Rumah yang kami miliki, atas nama en.suami, yang termetrai sejak 2010 adalah sebuah single storey berkeluasan 1300 persegi dengan harga 135K. Sudah nama rumah teres, hanya ada tingkap depan belakang, selebihnya dinding.

Sebelum cuti CNY tempohari kami menerima surat pertukaran penama dan perlu di hantar ke majlis perbandaran johor bahru dalam tempoh 30 hari. Dalam fikiran kami, tidak terlalu rumit kerana hanya memerlukan beberapa senarai salinan dan pada fikiran kami juga semua itu telah tersedia.

Kebetulan, Aisyah demam belum kebah-kebah lebih 3 hari. 3 hari lalu, darahnya telah diambil, tidak sanggup untuk melihat dia meraung lagi. Sebelum ke klinik, en.suami mengajak saya untuk menyelesikan pertukaran penama tersebut.

Kami ke Mah Sing, pejabat jualan untuk mendapatkan kepastian, dan salinan yang kami perlukan. Jawapan mereka, sangat mudah, encik dan puan pergi ke pejabat peguam yang ada tercatat dalam SPA, mereka akan selesaikan semua. Mudah bukan??



Sambung nantilah ye....







  • Share:

You Might Also Like

19 comments

  1. klu urusan dengan lawyer ni nmpk mudah to tak mudah juga sebenarnya..hehe semoga dipermudahkan ye

    BalasPadam
  2. Betullah tu Mar. Kakak pernah beli rumah 2nd hand (sekarang kami dah dijadikan homestay) semua serah pada lawyer. Adalah bayaran tapi dalam tempoh lebih kurang setahun juga baru setel semuanya..

    BalasPadam
  3. tahniah mar da ada rumah sendiri

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih tapi dah 3 tahun duduk, ada pula ceritanya

      Padam
  4. macam ada something ja.. nak tggu next entry

    BalasPadam
  5. Hmmm...blm ada rezeki nak ada rumah sendiri mar..

    BalasPadam
  6. Assalam mar,
    iols konpius sket reason bab tukar nama tu laaaa
    uols beli rumah 2nd hand ka???
    tapi uols beli direct kat pemaju???1st hand new house???

    BalasPadam
  7. Insyallah nak buat umah kat kg ja..rumah kat bndar masyallah mahalnya klau kat cne

    BalasPadam
  8. Aisyah macamana? Dah sihat? Ohh, Mah Sing ni pemaju yg hebat juga kan.

    BalasPadam
  9. gitu la kan klu nk berurusan dgn tempat2 macm tu nk uruskan senang je cara penyelesaian nye huh! >_<

    BalasPadam
  10. betul tu.. nak beli rumah pun semput dada..
    lagi2 kalo kat penang ni.. melayu memang terseksa laa jawabnya..

    BalasPadam
  11. Semoga segalany berjalan lancar dan dipermudahkan... aamiin.

    BalasPadam
  12. mmg mudah.
    itu aje yg disuruhnya ye

    hope aisyah dh baik skrg ye.

    BalasPadam
  13. dengar cite second punya rumah lagi susah
    senag pada mar ye
    alhamdulillah, moga dipermudahkan urusan

    BalasPadam
  14. Kalau dah gitu gaya nasihatnya, memanglah nampak mudah. Kita yang mendengar takdalah susah hati. Rupa-rupanya lain pulak jadinya ya!

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.