Rojak Asma
Bahan-bahannya :
3 keping tahu, digoreng dan dipotong
2 biji timun
1 biji sengkuang
3 biji telur rebus, kupas kulit dan digoreng
4 biji kentang rebus
5 biji jemput-jemput tauge dan bawang
2 ekor sotong kembang, masak sambal
2 keping tempe dicelup, tepung dan goreng
2 keping fish cake, digoreng
300 gram paru, direbus empuk, potong nipis dan goreng
Lada hijau
Bahan kuahnya :
600 gram keledek, direbus empuk dan dikisar
50 gram udang kering
50 gram bijan, disangai
300 gram kacang tanah, digoreng dan dikisar
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering, dikisar halus
Air asam jawa, gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk emnumis
Cara Membuatnya :
1. Potong bahan rojak dan susun dalam pinggan hidang yang besar.
2. Kisar cili kering bersama udang kering, bawang putih dan bawang merah
3. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan keledek, kacang tanah, air asam jawa, garam dan gula. Tambah air secukupnya.
4. Rasakan masam, masin dan manis. Tabuarkan bijan , kacau rata dan tutup api.
5. Hidangkan bersama bahan rojak.
5 Ulasan
awak membuatkan saya lapar..
BalasPadam- Hernee Nazir -
org penang pggil pasembuq kut sbb rojak sini yg berbuah2 haha
BalasPadamassalamualaikum mar...sedapnya tengok rojak ni...
BalasPadam** Mama Maszull
Mak saya memang suka la kalau dapat makan rojak macamni hehe.
BalasPadamsaya kurang sikit.
SESI TERJAH BLOG RAKAN BLOGGER
BalasPadamAmboiiiii sedapnya haih. Petang2 kalau dapat nih memang ummpphhh.
Jom ke Blog Uyul Rosli >>> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan
Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.