Ad Code

Ticker

6/recent/ticker-posts

Penama Rumah - 4


2 minggu yang lalu, saya menerima panggilan dari pejabat guaman perumahan kami yang en.suami boleh datang ke pejabat mereka untuk sign agreement potong nama. Mereka telefon saya pun sebab en.suami tidak sempat jawab panggilan mereka.

Oleh kerana geran rumah kami jenis geran berkelompok, masih tertera nama pemaju di atas geran, kami diminta untuk potong nama pemaju tersebut.

Hanya perlu bawa copy pembayaran cukai harta, copy surat SUK, SPA, resit deposit dan baki bayaran.

Tapi, selepas sign agreement ni, copy geran belum dapat lagi. Mereka akan telefon sekali lagi nanti.




Deposit : RM1000
Baki : RM1380 + GST
Jumlah : RM2380 


Lega sangat-sangat sebab sebelum ini estimated cost dalam RM3500. Seribu lebih juga bezanya. Lepas ni cuma tunggu mereka telefon untuk ambil copy geran. Dan kemudian dapat selesaikan proses seterusnya di MPJB.


Penama Rumah - 3
Penama Rumah - 2
Penama Rumah - 1





Catat Ulasan

15 Ulasan

  1. alhamdulillah..lepas satu masalah..susah jugak kan nak tukar penama..harap lepas ni lebih dipermudahkan kan mar..dah jadi hak kita rasa lega la sikit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah kak ida..kawan-kawan yang beli kat tanjung puteri dah setel masa beli awal-awal..keluar duit lebih sikit la..dah tak payah fikir..macam ni..tiba-tiba je minta..

      Padam
  2. Kalau dah buat kita pun senang Mar.

    BalasPadam
  3. lega rasa biila belanja kurang dari bajet,kan..

    BalasPadam
  4. saya pun beli rumah under pemaju tapi rumah lama yg dah siap. rumah pun under resolvensi. sbb pemaju lama bankrap.. awal bulan 2 hari tu dah bayar cost tukar nama dan sebagainya total rm4225.00. Peguam suruh bayar lumpsum. Sbb banyak proses yg kene buat. dari tukar nama sampailah ke pejabat tanah. Tapi masih belum dpt apa2 feedback lagi... selang seminggu call dah ni. tapi masih belum ada jawapan.. katanya banyak proses kene buat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy pun mempunyai masalah yang sama..bleh saya tahu kes puan dah settel ke belum?

      Padam
  5. lega bila budget kurang..kami belum setel lagi ni.entah berapa lawyer charge..gst lagi ekk..buat kerjanya tak pun..semuanya kita urus sendiri je!

    BalasPadam
  6. mesti lega kan satu masalah dh selesai..

    BalasPadam
  7. lega dah
    ringan skit beban kan
    lau x mmg menghantui kita je

    BalasPadam
  8. Alhamdulillah Mar selesai dah urusan penamaan tu..
    Akak pun dah dapat geran rumah tu atas nama akak dan en suami.. itu pun mengambil masa 2tahun..

    BalasPadam
  9. Ok la tu..Boleh smpn utk adik aisyah nnt...Semoga smuanya brjalan lancar..Amin

    BalasPadam
  10. X lma lgi selesai ni kan sis

    BalasPadam

Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.

Ad Code