Assalamualaikum
Soto Mudah dan Sedap | Menu seharian di hari cuti umum Deepavali tempoh hari. Malas nak makan berat-berat maka terhasillah soto ringkas tapi sedap ini. Ambil resepi dari Blogger famous Malaysia. Memang sedap. Rugi sapa yang tak cuba.
Celik mata teringat nak makan soto, pagi tu juga baru sibuk cari bahan kecuali ayam dan ketupat segera. Hahaha..mujur en.suami pun cuti, dialah yang ke kedai mencari bahan. Ala, apalah sangat bahannya kan. Itu pun, kalau makan di kedai mau cecah berbelas-belas ringgit juga kan untuk 3 orang makan.
Sambal kicap pula memang sentiasa ada stok. Bila tinggal sikit je, cepat-cepat buat lagi. Simpan dalam peti ais. Mudah je nak buat sambal kicap, cuma cili, bawang putih, kicap, garam dan gula.
Soto Kasih
BAHAN KUAH SOTO :
1.5 kg rangka ayam, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
1 pokok daun sup, kerat kasar2
1 genggam bawang goreng
Air secukupnya (anggaran 5 - 6 liter)
2 camca besar rempah sup "Adabi"
1 1/2 camca besar rempah kurma "Adabi"
1 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1.5 inci halia*
4 biji buah keras* ~lupa letak
1/4 inci kunyit hidup*
1 camca besar lada hitam biji*(*dikisar halus)
BAHAN TUMIS :
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
BAHAN LAIN :
Nasi impit, didadu
Begedel ~tak buat
Taugeh, buang ekor dan celur sekejap
Cili kicap
Soo hoon goreng ~tak buat
Kacang tanah goreng ~tak buat
Daging ayam yang dicarik halus
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng
CARA PENYEDIAAN :
- UNTUK KUAH SOTO :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan serai, lengkuas dan bahan kisar halus, tumis hingga wangi. Rempah sup dan kurma, disatukan dan bancuh dgn sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam peruk tadi, tumis hingga rempah sedikit garing. Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biar kecut sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan bawang goreng dan daun sup, kacau rata dan biar mendidih. Kecilkan api dan renih 1 - 2 jam, tambah garam, secukup rasa..
- UNTUK SOTO AYAM :- Isi nasi impit secukupnya dalam mangkuk, tuang kuah. Letak begedel, dan bahan2 lain. Nikmati soto dengan sambal kicap.
18 Ulasan
sedap kan soto,
BalasPadammy favaourite juga
thanks sharing the recipes :)
Alamak nmpk sdp Sgt ni
BalasPadamDah Lma x pekena soto
BalasPadamWah..
BalasPadamHr ni nk msk apa plk mar?
yum yum..nampak sedap.
BalasPadamSedapnye. Dah lama sgt x mkn soto. Tambah sedap lg dgn cili kicap. Wow marvellousnya!
BalasPadammudah kan.. resepi dihujung jari.. resepi cmg best best belaka..
BalasPadamsedappp nya kita suka mkn sup2 ni rsa segarrr jek
BalasPadamsedapnya.. resipi dari mat gebu memang bole mengundang rasa nak terus buat.. geram.. :)
BalasPadamSaya suka makan soto buat makan mlm.. breakfast pun best juga.. :)
BalasPadamsoto mmg feveret . dah asal johor kan . selalunya klu ada baki sup ayam , saya akan buat mee soto lah ...
BalasPadamsuka juga soto ni
BalasPadamtapi belum penah cuba buat lagi =)
Wahh nanti nak try jugak la resepi ni sebab mudah ..hihi..hari sabtu hari tu aida buat bakso..pon macam tak jadi je..jadi mee hoon sup pulak..hehee
BalasPadamsedapnyaa..lama tak mkn soto..
BalasPadamteringin plak rasa..T_T
Terasa2 kt mulut keenakan soto
BalasPadamTetiba terus nak buat soto pulak huhu....Nasi impit sudah masak.....tengahari masak sup dia....
BalasPadamOkje tak pernah buh rempah kurma dalam sup tu sedap yeh Mar....
Alamak, Mar! Tetiba rasa lapar walaupun dah melahap tengahari tadi. Sedap ni. Dalam fridge tu dah ada sambal kicap dan frozen begedil. Tinggal rajin tak rajin je nak buat soto nih.
BalasPadam@Mummydearie
BalasPadamyeayy rajinkan dirimu MD..sedap tauuu
Terima kasih sudi membaca dan meninggalkan komen.