Info

Punca Sembelit Ketika Hamil

8:30 PG


Sembelit agak sinonim dengan ibu hamil. Keadaan ini agak merisaukan dan membuatkan ibu hamil tidak selesa. Saya, alhamdulillah, sepanjang hamil tidak mengalami situasi ini. Kalau rasa nak melabur, pergi toilet terus buang.


Kenapa Ibu Hamil Mudah Sembelit?

Ibu hamil biasanya mempunyai hormon progestron yang banyak di mana usus ibu memproses makanan lebih perlahan dan sukar hadam. Makanan yang tidak dapat dihadam dengan baik akan menyebabkan sembelit.

Bagi ibu yang sarat hamil, rahim yang semakin membesar menyebabkan tekanan pada usus sehingga boleh menghalang laluan najis ke usus besar dan rektum.

Ibu hamil memerlukan zat besi yang tinggi untuk mendapatkan bacaan hemoglobin atau HB yang baik sepanjang kehamilan, maka pengambilan sesetengah pil zat besi yang banyak boleh menyebabkan ibu-ibu mudah terkena sembelit.


Bagaimana Untuk Mengatasi Sembelit?
  • Minum air masak sebaiknya 3 liter sehari.
  • Makan lebih banyak makanan yang berserat, sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Melakukan senaman untuk merangsang pergerakan usus. Contoh, senaman berjalan kaki, berbasikal atau berbaring sambil melakukan pergerakan seperti mengayuh basikal untuk merangsang pergerakan najis di usus.
Rakan baik saya ~ Redha kerap turun naik tangga untuk ke toilet..





Celoteh Je

Agenda Marhaban

8:30 PG


Cepatnya masa berlalu, tup-tup dah khamis. Cuti raya kali ini tak boleh lama-lama, banyak kerja. Dan oleh sebab itu juga terasa masa pantas berlalu.

Jiran-jiran di lorong kami mula memasang agenda untuk marhaban. Cuma tarikh macam ting tong lagi. Kena ada persetujuan semualah. Ada yang cadang malam jumaat, ada yang cadang malam sabtu pula. Kami, ikut saja. Cepat lebih baik, sementara mak yong masih bertenaga. Kot lah nak buat potluck ke hapa, mak yong masih kuat untuk memasak.





Nota Kaki : Takde idea melanda..










Pengalamanku

Perjalanan : 33 Minggu

12:04 PTG


Semalam ke KK Masai lagi, menjalani sesi pemeriksaan berjadual. Tidaklah begitu lama. Bab yang tidak best, saya perlu pam darah hari-hari gara-gara berat badan saya naik mendadak selepas raya. Penangan kuih raya kot. Tapi, tidaklah mendadak sangat.

Sebab bila saya buka kembali buku pink saya tu, saya dapati nurse salah rekod berat badan saya pada 13 Julai lalu. Penyudahnya, merahlah rekod.

16 Jun 2015 (27 minggu) - 51.5kg

13 Julai 2015 (31 minggu) - 50.5kg

28 Julai 2015 (33 minggu) - 52.3kg

Ala nurse, ok apa. Takdelah teruk sangat. Bab yang teruk pula bagi saya, takkan saya nak hadap KK tu hari-hari semata-mata untuk ambil tekanan darah. 6 hari berturut-turut tau.

Cantiklah buku pink saya kali ni.


Tapi, oleh kerana nurse dah cakap saya boleh pam darah di farmasi atau Klinik 1 Malaysia, makanya, tidaklah perlu saya berkejar ke KK Masai hari-hari. Saya ni bekerja. Mahu keluar 2 jam untuk check-up pun rasa serba salah, takut membebankan rakan sepasukan. Kalau tidak bekerja sekalipun, banyak kerja perlu dibereskan kan..

Sempat pula buka buku pink sewaktu mengandungkan Cik Aisyah dahulu, eh berat badan saya ketika 32 minggu sudah 52.7kg. Ok la tu kan. Entahlah, mungkin KK agak strict kot. Redha sajalah.

Mengandung kali ini, tidaklah saya terlalu kerap makan. Makan macam biasa, berjadual. Sarapan, makan tengahari dan makan malam. Tapi, saya suka makan makanan yang saya masak sendiri. Rasa air tangan sendiri sedap sesangat sampai makan bertambah-tambah. Mungkin juga ini salah satu faktor saya membesar dengan jaya. Dahlah masak untuk makan malam je.

Target hari ini, mulakan diet seimbang. Kena banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan.




Nota Kaki : Next checkup (35 weeks), jumpa doktor pada 11 Ogos 2015..







Birthday

Selamat Hari Ulang Tahun, Sayang

1:00 PTG


27 Julai 2015 - Genap umur suami saya yang ke-32 tahun. Semakin bertambah usianya dan moga semakin bertambah rezeki untuk kami juga.

Umur dah 32 tahun, anak baru umur 3 tahun lebih. Hehe. Gitulah. Rezeki masing-masing kan. Tidak ada apa yang saya ingin luahkan di sini sekadar berkongsi tarikh bahagia en.suami.

Nak mengarang panjang lebar, malaslah. Baik saya cakap depan dia je sebab saya tahu suami saya tu tak baca blog saya ni. Keh..keh...tu yang boleh mengarut dalam blog. I lap you, sayang..




Nota Kaki : Mood kebizian..

Aisyah Humaira

Mengenal Erti Raya

8:30 PG


Raya kali ini, dia sudah mulai mengerti apa itu raya. Tapi, mungkin erti raya baginya erti bagi seorang kanak-kanak. Penuh keseronokan. Yang dia tahu, bila hari raya, pakai baju cantik-cantik. Berjalan-jalan ke sana sini. Berjumpa ramai orang. Bersalaman dan dapat duit raya.


Aisyah : Ibu buat apa tu?

Ibu : Ibu tengah isi duit raya. Nak bagi Kak Nabila, Adik dan Qaseh.

Aisyah : Saya pun nak jugak.

Ibu : Mana boleh. Aisyah kan dah dapat duit raya banyak.

Aisyah : Ala...


Dia duduk diam memerhati helaian duit kertas di atas tilam. Sebelum tangan kecil itu menyambar duit tersebut, aku sudah kaut dahulu. Muka comel itu kelihatan mencuka.


Aisyah : Ibu nak bagi siapa tu?


Dia bertanya lagi. Ingin tahu. Meskipun soalan itu telah diajukan tadi.


Ibu : Esok Aisyah bagi Kak Nabila, Adik dan Qaseh eh.


Dia turun dari katil sambil berkata, "Ibu, cepat pakai baju. Cepatlah." Tangannya laju membuka almari pakaianku. Luas.


Aisyah : Ibu, cepatlah. Pakai baju ni. Cepatlah.

Ibu : Eh kan ibu dah pakai baju ni.

Aisyah : Tak mau baju tu. Pakailah baju ni. Jomlah gi mak (pergi rumah emak).

Ibu : Eh..dah malam sayang. Dah pukul 10. Tak payah eh. Kita duduk rumah aja.

Aisyah : Ala..


Gelihati melihat telatahnya. Sejak aku mula bekerja selepas cuti Hari Raya, dan setiap kali aku menjemputnya, dia tidak penat bertanya, "Ibu nak pergi raya ke?"

Dan jawapan aku, "taklah..". Mana tidaknya, tengok kelapangan nak beraya ni kan.








Kehidupan

Pak Cik Yang Rogol Dia

8:30 PG


"Pak Cik yang rogol dia!"

Berdesing telinga mendengar ayat puaka itu. Ibarat melepaskan anjing yang tersepit. Itulah hakikatnya. Insan yang tidak mengenang budi. Setelah dikutip, dibantu, tuba pula dibalasnya.

============================

Sudah beberapa hari dia di situ. Keluar masuk rumah orang tua itu sesuka hati. Awal pagi sudah hilang, tengah malam tika embun turun baru dia pulang. Dia tidak mahu orang syak akan kewujudannya.

Dari mana dia datang? Entah. Katanya emak bapanya telah meninggalkan dia pulang ke sarawak untuk menyambut raya. Entah benar atau tidak. Tidak logik dek akal. Sudah tau mahu pulang ke kampung halaman, buat apa merayap tidak tentu hala. Telefon takde? Lagilah tidak logik.

Orang tua itu baik hati mempelawanya menumpang di rumahnya. Kasihan katanya. Diberi makan, diberi tempat berteduh. Niatnya membantu. Membantu seorang remaja perempuan yang tidak tentu hala arah tujunya dari dirogol orang.

Nah...susu yang diberi, dibalas tuba.

=============================

Titik.



Nota Kaki : Complicated..



Our Life

Kesan Gula Tinggi Dalam Darah

8:30 PG


Perjalanan mengandungkan anak ke-2 ini penuh cabaran. Bukan cabaran apa, cabaran pembawakan saja. Dari saya disuspek sakit jantung, ke HSA untuk membuat pemeriksaan. Kemudian, bleeding tiba-tiba hingga saya ke HSI pula.

Sewaktu usia menginjak 7 bulan, nurse perlu mengambil ujian darah untuk air gula dan kandungan gula dalam darah paras-paras hidung katanya. Saya perlu minum air gula (MGTT). Pada saya tidaklah teruk sangat minum air gula ni, atau sebab terpaksa maka saya jadi kuat. Keputusan selepas minum air gula memang tidak terduga. Sebelum minum, bacaan hanya 4.9 dan selepas minum air gula, emmm 9.1. Perghhh..tinggi amat.

Oleh kerana itu, saya disarankan menjalani BSP pula, ambil darah 4 kali sehari. Pilihan saya mestilah hari ahad. Letih berulang alik 4 kali ke KK tau.


Ini adalah bacaan hari pertama menjalani BSP.


12 Julai 2015 - Pengambilan darah sewaktu berpuasa. Nurse tak kisah saya berpuasa. Demi anak dalam kandungan, saya tahankan segala macam makanan, lebih-lebih lagi nasi. Saya bukanlah jenis makan makanan manis, air manis minum juga tapi seawaktu berbuka sahaja.

Lihatlah perbezaan jam 5 petang (bacaan 4.8), selepas berbuka, bacaan naik kepada 6.1. Itupun saya hanya teguk secawan air kelapa pandan asli, tanpa gula.

13 Julai 2015 - Saya perlu ke KK bagi sesi checkup dan berjumpa doktor. Doktor cakap, berkemungkinan diabetes ketika hamil sahaja tetapi perlu menjalani pemantauan dan jangan miss checkup. Baiklah doktor.

14 Julai 2015 - Ke KK lagi untuk ambil darah untuk dihantar ke HSA pula. Sebenarnya, saya tidak perlu mengambil masa yang lama. Tapi, oleh kerana ramai yang menjalani pemeriksaan, jam 9 lebih baru saya keluar dari makmal menghantar darah.

3 hari berturut-turut saya ke KK, letih tu memang tidak dapat digambarkan. Namun, saya yakin ini semua ujian buat saya. Agar saya lebih kuat dan bersyukur dengan janin yang kian membesar dalam rahim saya.


Sejak seminggu lalu, saya mengamalkan D'aura. Minyak kelapa dara. Ini salah satu inisiatif saya agar gula dalam darah saya stabil dan HB juga.

Minyak kelapa dara D'Aura




Nota Kaki : Next checkup on 28th July 2015 (33 weeks)..








Kampungku

Salam Aidilfitri

1:38 PTG


Raya sudah berlalu dan hari ini Syawal ke-6, baru nak ucap selamat hari raya. Maaflah. Masa raya hari tu semangat berblog ke laut. Padahal selalu rajin je buat schedule siap-siap. Entahlah. Nak menaip pun malas, apatah lagi mahu share gambar raya di hari raya pertama.

Raya pertama di rumah mertua. Gerak malam raya. 20 minit je dari kediaman kami. Takde tempuh jammed bagai. Nak kata sibuk tu, biasa-biasa je. Biasalah kan raya. Sebelah mertua pula tu. Haruslah turun dapur walaupun dalam keadaan sarat. Sekadar membantu potong-potong, sediakan bahan masakan dan menyediakan air. Walaupun keadaan kelam kabut dan saya tidak biasa dengan situasi macam tu, telan sajalah.


17 Julai 2015 - Hari Raya Pertama. Setiap kali hari raya mesti saya akan persiapkan Cik Aisyah cantik-cantik. Mandi, wangi-wangi dan bercantik-cantik. Saya pun turut sama lah. Selesai kerja di dapur, terus mandi dan bersiap cantik-cantik. Mood raya oii.. Tapi, ada pula yang menegur, pakai cantik-cantik mahu ke mana? Adoi... Kan sunat bercantik-cantik, berbaju baru di pagi raya. Walaupun hakikatnya, banyak ke dapur. Takkan tetamu datang, kita sambut dengan hanya berbaju t-shirt malam tadi. Raya oiii...

Selepas solat jumaat, kami bertiga ke Felda Sg. Sayong, rumah Mak Lang saya. Hampir semua sanak saudara belah abah saya berkumpul di situ. Tidaklah jauh mana dari Majidi, dalam satu jam lebih je. Barulah suasana hari raya tu terasa. Raya pertama saya meskipun di belah keluarga en.suami, tetap juga saya diberi peluang merayakan dengan keluarga sendiri.

Di rumah Mak Lang, Sg. sayong


Mulut penuh makan coklet


Pandai tak kita posing..


Kami gerak pulang selepas asar sebab sebelah malam mahu menziarah Pak Ngah sebelah en.suami pula. Jalan kaki saja, tak jauh pun.



18 Julai 2015 - Raya dengan berlegar-legar sekitar bandar JB dan akhirnya ke Giant Extra cari tilam empuk sedikit. Sakit badan mak yong tidur atas toto. Perit rasanya tulang punggung.


19 Julai 2015 - Semangat pagi-pagi selepas subuh bersiap untuk pulang ke kampung halaman. Kemas barang-barang, sambil menanti en.suami pula bersiap. Biasalah kerja orang perempuan, memastikan barang-barang siap dikemas. Sampai Felda Maokil, hampir jam 10.00 pagi. Kak Umie dan suami sudah pun gerak pulang ke Subang. Berehat-rehat sambil makan rambutan dan manggis. Sedap dan nikmatnya!

Sebelah petang, sibuk memasak untuk hidangan makan malam dan kebetulan Mak Anjang anak beranak datang bertandang ke rumah emak. Terhasillah, siakap 3 rasa versi campak-campak bersama sayur kobis goreng berudang.


20 Julai 2015 - Singgah menziarah Mak Ajang di Felda Redong pula. Kemudian, membantu abah selesaikan renew roadtax insurance keretanya. Bertolak ke JB selepas asar. Jalan raya penuh kenderaan. Tidak jammed tapi kenderaan agak perlahan. Masing-masing memandu dengan penuih berhemah. Itupun, kami berselisih dengan 3 kemalangan sepanjang perjalanan. Sebiji kereta kia ungu masuk longkang besar tepi jalan.


Terus singgah rumah mertua di Majidi dan solat Maghrib. Kemas barang-barang yang masih bersisa, terus ke Taman Rinting bertandang ke rumah Mak Usu en.suami pula. Dihidang mi hailam. Sedap. Cik Aisyah sakan melompat-lompat. Budak lasak.

Sebelum bertolak


Hadap kuih raya


Pulang ke rumah, mengemas sedikit dan tidur.


21 Julai 2015 - Seharian mengemas rumah. Letih. Tidur. Selepas asar ke rumah Abang Long en.suami pula di Kota Masai. Dihidang mi kari. Alhamdulillah. Kenyang. Gerak balik selepas maghrib dek Cik Aisyah mengamuk sebab baru bangun tidur.

Sampai rumah, anak dara tu elok je. Siap mintak nasi dan kuih raya. Ermmm..


Hari ini, kembali bekerja walaupun rasa malas yang amat. Kerja banyak oiii.. Untung bos kami dapat pekerja berdedikasi seperti kami tau. Bos, tak nampak batang hidung. Raya sakan la tu. Minggu depan baru naik katanya, itu pun saya whatApps. Kami pula, takde cilok MC, semua naik kerja dengan semangat raya yang bersisa. Mengenangkan kerja yang menambun, kuatkan semangat walaupun kemalasan dan feeling raya masih wujud dalam diri.

Mood berblogging ke laut bertambah-tambah bila check akaun Nuffnang, previous clicking "cash out" takde record. Padahal sebelum cuti raya, saya ada check juga, masih lagi berstatus pending. Saya click bulan June kot. Jumlah takdelah banyak sangat dalam RM80 tu ada juga. Yang pelik tu, sudahlah record pending tu dah takde, amount yang belum cash out pula tiba-tiba sudah RM50. Tapi, macam kurang je berbanding RM80 sebelum ni. Ish..patutnya amount tu lebih, bukan kurang. Pelik-pelik..sob--sob..

Semalam, berwhatApps dengan emak, emak cerita yang adik bongsu kena saman. Melayang RM300. Ah sudah. Sudahlah emak abah baru keluar duit untuk renew roadtax insurance, hampir 1K juga jumlahnya. Walaupun saman tu adik yang bayar sendiri tapi sesuatu yang tidak sedap juga didengar. Adoi..

Emak pula sudah pandai berwhatApps dan berfacebook sekarang, sejak adik belikan smartphone baru jenama Oppo. Tak boleh la upload bukan-bukan, nanti kena sekolah.




Nota Kaki : Saja karang panjang-panjang..




Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Pengalaman Main Mercun Masa Raya

8:30 PG


Main mercun?? Ish..minta dijauhkan lah. Setakat main bunga api tu syok juga. Dah nama perempuan kan, naik main mercun kejadahnya. Tolong emak kemas rumah, buat kuih raya lagi bagus.

Saya memang tiada pengalaman bermain mercun. Tapi, kalau setakat tengok orang main mercun tu banyak kalilah. Yang main pun adik-adik bujang saya. Masa sekolah rendah, kami memang tak dapat main mercun sebab abah melarang kami bermain. Setakat tengok kawan-kawan main je. Tapi, setelah adik bujang mula bersekolah menengah, sudah pandai bermain mercun, abah izinkan tapi dengan syarat mercun-mercun yang tidak merbahaya dan jangan dimodified.

Bila masing-masing dah besar, sudah bekerja, sudah ada duit sendiri, lagilah meriah mercun yang diorang beli. Bunyi letupan yang menggegarkan jantung! Yang rajin beli, adik bawah saya ni. Tak sedar umur dah boleh jadi bapak orang, gigih lagi bakar mercun.

Tahun ini, tak tahulah mereka ada beli mercun ke tidak. Pada saya, membazir beli mercun lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi sekarang ni yang sesuka hati naikkan harga minyak, harga barang. Belum termasuk cukai lagi tu.

Iftar

Siakap 3 Rasa Mudah & Udang Goreng Butter

3:00 PTG


Menu ringkas untuk berbuka. Ikan siakap 3 rasa adalah menu pilihan en.suami. Oleh sebab kuah sudah ditaburi timun dan tomato, hanya perlu tambah salad untuk melengkapkan hidangan.




Resepi Udang Goreng Butter <-- Klik sini untuk resepi


Siakap 3 Rasa

Bahan-bahan Untuk Ikan:
- Seekor ikan siakap - bersihkan dan toskan.
- Tepung jagung (dilumur pada ikan)
- Minyak masak untuk menggoreng.


Bahan-bahan Untuk Kuah:
- 1 biji bawang besar ~ 1/2 dikisar, 1/2 dihiris
- 4 biji bawang merah ~ dikisar
- 3 ulas bawang putih ~ dikisar
- 1 inci halia ~ hiris tipis
- 2 batang serai ~ diketuk
- 1/2 senduk cili kisar ~ bergantung pada kesukaan
- 3 susu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar sos cili
- 1 biji tomato ~ dipotong dadu
- 1 biji timun ~ dipotong dadu
- Kiub nenas dalam tin berserta jus ~ ikut kesukaan
- Garam
- Gula

Cara- caranya:
1.  Ikan dibersihkan dan ditoskan.

2.  Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap knoor. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.


3.  Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan.


4.  Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan halia, serai dan bahan kisar hingga masak.

5.  Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.

6.  Masukkan bawang besar, tomato dan nenas.

7.  Masukkan air sedikit. Tambahkan garam dan gula.

8.  Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.



Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Senarai Kuih Raya Pilihan Hati

8:30 PG


Eh,..macam dah buat je entri ni sebelum ni. Lebih kurang sama je kan cabaran20hari-kuih-raya-paling-best. Kena check kat rumah ada stok kuih raya apa.


  • Almond London
  • Cheesetart Blueberry
  • Popia inti serunding
  • Kerepek pisang
  • Kerepek ubi biasa
  • Kerepek ubi kari
  • Kuih Kapit
  • Biskut makmur sentosa
Buat masa ni, inilah senarai kuih raya di rumah. Macam lari tajuk je kan. Mana tidaknya yang betul-betul pilihan hati cuma cheesetart blueberry dan makmur je.







Iftar

Nasi Goreng Bajet

3:00 PTG


Inspirasi dari pak menteri yang cerdik pandai, maka terhasillah menu simple ini di bulan puasa. Memang niat mahu masak nasi goreng sahaja tapi tak sangka pula sayur dalam peti sejuk sudah tidak ada. Apatah lagi udang atau sotong. 


Tumbukkan cili, bawang merah, ikan bilis dan sedikit garam. 
Tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau dan sedikit garing,
kemudian masukkkan nasi yang telah dihancurkan.
Kacau sebati.
Yummy, terhasillah nasi goreng bajet (kosong) tapi sedap tau.


Dilawankan pula dengan telur dadar curah sedikit sos cili dan ayam goreng berempah. Ayam tu sudah diperap semalaman bersama rempah-rempah biasa yang saya gunakan. Walaupun kelihatan agak hitam, tapi rasanya sedap. Kalau pinggan masing-masing licin tu sedaplah kot.



Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Nostalgia Kad Raya

8:30 PG


Saya sangatlah jarang menerima kad raya sebab saya tidak mempunyai ramai sahabat pena masa sekolah dulu. Paling-paling pun sekadar berbalas kad raya sesama rakan terdekat. Hehe..

Siapa sangka sejak berblog, ada juga rakan yang baik hati mengirimkan kad raya tanda ingatan. Sayang korang!

Ini kad raya yang saya terima tahun lepas.
Kira nostalgia jugalah kan.






Iftar

Berbuka Puasa di CRPS

3:00 PTG


9 Julai 2015 - Dapatlah berbuka puasa sesama rakan sedepartment. Tidaklah mewah mana, bersyukur HOD sudi belanja kami.

Kami berbuka di Restoran Chicken Rice Pit Stop. Nasi beriani kambing golek, air bandung soda berserta kuih muih. Dah orang belanja, sebat jelah. Saya sampai agak lewat, azan sudah berkumandang, barulah sampai. Padahal restoran tu tidaklah jauh mana. Mana tidaknya, terpusing-pusing cari parking.




Ada kenangan tertinggal di situ. Boleh pula HOD kami tu tergolek sewaktu selesai makan. Mujur takde apa-apa. Berderau juga darah, kot la bos kami tu masuk hospital ke kan. Tapi, dia takde apa-apa.




Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Aktiviti di Pagi Raya

8:30 PG


Sudah menjadi lumrah jika bergelar perempuan, merekalah yang paling-paling sibuk bila tiba hari raya. Dari malam raya bawa ke pagi raya, ada sahaja yang hendak disiapkan.

Di pagi raya, bangun awal, mandi sebelum subuh dan mengerjakan solat subuh. Kemudian, terus ke dapur menyediakan juadah pagi raya. Biasanya, kami masak lauk lodeh di pagi hari untuk mengelakkan ianya basi. Juadah lain sudah selesai masak di malam hari.

Bila lauk pauk sudah lengkap, bermulalah aktiviti menyusun juadah di meja makan. Ketupat sudah siap berbelah. Lemang pun. Pinggan kosong tersusun rapi. Sesiapa nak makan tinggal capai saja.


Pinjam dari Google


Kalau malam tadi tak iron baju lagi, pagi-pagi raya baru lah terhegeh nak iron baju raya. Biasanya mesti siapkan iron baju melayu suami dan adik-adik bujang. Kemudian, iron baju sendiri dan emak. Selepas itu, barulah mandi sunat hari raya dan berwangi-wangian di pagi raya. Aura hari raya bertambah bila siap mengenakan baju raya tau.

Sementara menanti kaum lelaki pualng dari masjid, aktiviti yang menarik dan best adalah mengisi kuih raya ke dalam balang pula. Setiap jenis mahu keluarkan selagi jumpa balang kosong. Hehe.. Tapi, kuih raya yang special, simpan dulu. Bila ada saudara mara datang, baru keluarkan.

Lepas tu, tunggulah kaum lelaki pulang dari masjid untuk menyantap hidangan bersama-sama. Bila perut sudah kenyang, barulah kami plan mahu beraya ke mana-mana. Masa tu sibuklah contact saudara mara lain. Kadang-kadang tu, hari raya pertama tidak sempat berjalan ke mana sebab sibuk melayan tetamu yang datang ke rumah dari pagi hingga ke petang.





Nota Kaki : Tiba-tiba mood raya datang..


Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Gambar dan Ucapan Raya

8:30 PG


Alamak dah kena bagi ucapan raya ke? Macam awal lagi je kan. Gambar raya eh? Emmm..gambar tahun lepas adalah.

Ini gambar raya tahun lepas - 2014




Sempena Hari Raya yang bakal menjelang, kususun 10 jari memohon keampunan dari semua rakan taulan terutama kepada mereka yang membaca blog ini.
Berhati-hati kepada yang memandu kenderaan, moga kita selamat sampai ke destinasi.
Jangan makan terlalu banyak, nanti penyakit lain pula hinggap.
Bersederhana lebih baik.

Raya tahun ini, raya bajet bagi kami sekeluarga. Tapi, tetaplah ada beli baju raya sepasang seorang di pagi raya.
Tetaplah kami pulang ke kampung menyambut hari lebaran bersama insan-insan tersayang.
Tidaklah sanggup kami terlalu membajetkan diri hanya kerana mengikut kata orang bijak pandai di Malaysia ini.

Kuih-kuih raya pun ada juga, jangan risau. Tidaklah kami tergamak menghidangkan biskut kering dan air kosong kepada tetamu.
Tetamu mesti diutamakan kan kerana mereka membawa rezeki ke dalam rumah kita.

Semoga raya-raya mendatang kita dapat membajetkan diri juga bak kata pak-pak menteri kita yang bijak pandai semua tu.








Pengalamanku

Pil Untuk Menaikkan HB

4:00 PTG


Bila HB rendah memanjang, aduhai tak larat rasanya berulang alik ke KK 2 minggu sekali. Yelah, dengan bekerja, kerja di pejabat lagi. Terkejar-kejar ke KK demi anak dalam kandungan. Semoga dia sihat-sihat saja.

Tulisan doktor


Atas saranan doktor, saya beli pil ini di farmasi. MyPharmacy. Tunjuk kad ahli, dapat point dan ada less. Harga sebenar di kotak RM35.50 include GST. Tapi, saya hanya perlu bayar RM28.++. 1 kotak ada 30 tablet bermakna untuk penggunaan selama 30 hari. Hanya perlu telan sebiji sehari. Pil berwarna merah jambu.




Harapnya lepas ni HB akan maintain semula. Tak mau la turun-turun lagi ye. Be nice please...





Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Memori Raya 90an atau Zaman Kanak-Kanak

8:30 PG


Tahun 90an adalah zaman saya masih kanak-kanak. Kalau diimbau kembali zaman itu memang jauh berbeza dengan zaman sekarang. Pengalaman bermain galah panjang, guli, gasing, masih wujud.

Masa tu raya pun sangat-sangatlah bersederhana. Dapat makan ketupat dan rendang daging sudah rasa cukup mewah. Paling seronok bila baju raya sudah disiapkan oleh emak. Terus saja sarung ke badan. Belum termasuk kasut raya, beg raya.

Masa tu kami jarang dapat pulang ke kampung. Kalau pulang ke kampung perlu menaiki bas. Zaman itu kalau dapat duit raya 50 sen pun sudah cukup besar. Pusing satu kampung beraya, tidak ada siapa yang marah. Bila sudah penat, singgah kedai beli jajan dan aiskrim. Beli dengan duit raya yang diperolehi. Esoknya, sambung lagi beraya rumah makcik-makcik yang belum pergi.

Saya ingat lagi jarang makcik pakcik ni tutup pintu, tak bagi kami masuk beraya. Benarkan kami masuk, pelawa kami makan kuih raya, minum air yang dituang hingga habis, kemudian mengundur diri. Bersalaman, dapatlah duit raya walaupun hanya 30 sen, 50 sen. Tak macam budak sekarang, bagi seringgit diorang mengeluh. Nak duit raya banyak mintak mak pak sendiri. Siap menipu pula tu cakap tak dapat duit raya lagi.

Bila kehidupan semakin selesa sedikit, abah pun melaburkan sedikit wang membeli kereta 2nd jenis Datsun. Dapatlah kami pulang ke kampung dan beraya ke rumah saudara mara lain. Bersempit-sempit di dalam kereta sudah menjadi satu kebiasaan masa tu. Yang penting dapat berjalan.

Nenek pula seperti biasa akan menyiapkan kuih raya tradisi. Bakar bahulu dengan sabut kelapa, kukur kelapa dengan pengukur kelapa bentuk kuda tu.

Belum bab mengejar ayam belaan nenek untuk disembelih. Biasanya takde pun adegan kejar -mengejar ni. Abah saya bukak reban, tangkap kaki ayam terus. Kemudian, sembelih. Kami sudah biasa melihat abah menyembelih ayam. Memang jarang membeli ayam zaman dulu sebab ayam bela banyak dalam reban. Dibela untuk dijadikan lauk di pagi raya.

Abah melarang keras kami bermain mercun dan bunga api. Dia kata membazir. Tapi, kami dapat juga main bunga api di malam raya dek dikasihani oleh emak. Emak belikan juga walaupun hanya beberapa batang seorang. Masa tu dapat main bunga api batang warna warni tu pun dah cukup buat kami tersenyum lebar. Berbeza dengan bunga api zaman sekarang, bakar kejap je habis. Tak sempat nak lari 100 meter pun. Mercun, memang tak dapat main. Bila adik-adik  bujang saya sudah besar barulah ada bunyi berdentam dentum di hadapan rumah.

Rindu saat itu. Masih segar dalam ingatan saya segala kenangan itu. Gambar semua ada di kampung, tak dapat nak kongsikan di sini. Seolah tidak percaya saya sendiri sudah memasuki usia 31 tahun hujung tahun ini. Alangkah bahagianya jika anak-anak kita dapat merasai keseronokan zaman kita kan.






Aisyah Humaira

Sedapnya Kerepek Pisang

3:00 PTG


Seronok bila di kampung. Buka pintu dapur terus nampak macam-macam pokok di belakang rumah. Kalau nak masak apa-apa, bahan semua terdapat di sekeliling rumah. Serai, pandan, kunyit, daun limau purut, daun kesum, lengkuas, pucuk ubi, ubi. Eh macam-macam lah. Tidak perlu berkejar ke kedai.

Tahun ini rezeki dapat makan kerepek pisang hasil tangan emak. Setandan pisang dapat 2 bekas besar. Bila dipacking, dapatlah 10 pek. Banyak juga. Sudah jimat di situ.

Lebih seronok bila semua anak pulang ke kampung. Meriah!

Adik bujang saya membantu emak memapah pokok pisang.


Sesi menggoreng oleh Kak Umie.


Kami sampai ke kampung petang itu kerepek semua sudah siap tersimpan di dalam bekas. Tinggal ngap je, tapi puasa pula.

Cik Aisyah yang suka kerepek pisang. Baru lagi, memang sedap.





Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Kuih Raya Paling Best

8:30 PG


Semua orang ada citarasa tersendiri. Ada yang suka berunsurkan coklet, ada yang suka berunsurkan cheese, ada yang tak suka makan biskut raya, lebih suka makan kerepek-kerepek yang pelbagai perisa.

Saya, tetap akan cari biskut raya. Dah nama pun raya, tidak berserilah rumah jika dalam balang kuih tidak ada kuih raya. Biasanya, saya tempah dengan kawan-kawan saja. Support perniagaan mereka.


Biskut makmur ~ kuih raya yang palinggggg saya suka. Sebab...
Lembut dan terus cair dalam mulut. Ada rasa manis-manis sikit pastu ada kacang di dalam. Suka sangat tau.


Cheese tart blueberry ~ Biskut kedua kesukaan saya. Memang akan beli setiap tahun.
Terasa nikmat sangat bila masuk ke dalam mulut.


Tat nenas ~ Sudah terbiasa ada di rumah sebab macam biskut tradisi pula.
Lagipun memang sedap. Suka yang lembut.



Almond london ~ Kalau kena yang buat sedap, memang sedap. Ini biskut kegemaran suami saya.
Kadang tu beli sebab en.suami yang makan.
Dia boleh hadap 1 balang seorang diri tanpa mempelawa saya tau.






Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Bajet Raya

8:30 PG


Tiap kali nak raya mesti akan buat belanjawan kan? Haruslah sebab kalau tak buat kira-kira nanti terlajak membeli, duit habis, lepas raya sakan berpuasa pula.

Sebulan bulan syawal ni, kawan-kawan, saudara mara akan ambil kesempatan menziarahi kita. Memang perlu ada belanjawan sebab takkan tetamu datang nak hidang biskut kering dan air kosong je.

Bajet raya kami:-

  • Baju di pagi raya seorang sehelai.
  • Baju jalan-jalan hari raya kurang-kurang 2 helai tambahan (tak pun recycle baju lama saja).
  • Bajet lebih kepada anak. 
  • Kuih raya sekurang-kurangnya 5 jenis. Belum termasuk untuk diberi kepada emak atau mertua.
  • Stok makanan seperti bihun, ketupat segera atau apa jua jika tiba-tiba ada tetamu datang.
  • Bajet untuk rumah terbuka (bergantung kepada kemampuan).
  • Duit raya yang harus disediakan untuk anak buah dan anak saudara. Seringgit, 5 ringgit, 10 ringgit. Wajib sediakan duit raya untuk abah dan emak.
  • Bajet untuk jaudah di pagi raya. Sekurang-kurangnya daging rendang 2 kilo.
  • Hiasan dalam rumah, guna apa yang ada sahaja. Langsir, tukar 3 tahun sekali.
  • Duit minyak dan duit tol untuk pulang ke kampung dan sesi menziarahi saudara mara.

Ini sahaja kot yang sempat saya fikir. Kot ada bajet lain, silalah tolong kongsikan di ruang komen.




Nota Kaki : Tak BW sangat sebab sibuk sikit sebelum raya. Entri pun singkat-singkat je yang dapat dikarangkan.



Islam Agamaku

Cipta Keikhlasan

3:00 PTG


Hati seolah disentap duka. Terus airmata menitis tidak semena. Perancangan yang diatur bersama adik-beradik seakan di hujung tanduk. Terkilan sangat sebab minggu itu sahaja dapat pulang ke kampung halaman berjumpa emak abah dan berbuka puasa bersama mereka.

Kali terakhir pulang ke kampung halaman pada 1 Mei lalu dan selepas emak abah pulang dari mengerjakan umrah, mereka ada datang bertandang ke rumah kami. Itupun satu malam sahaja. Tidak puas bermanja dengan mereka.

Saat itu, aku mula marah-marah dengan pelaksanaan lembab orang-orang mereka yang buat kerja. Biasalah pekerja dacing, memang begitu barangkali. Yang membuatkan aku marah, suamiku dapat panggilan telefon dari abahnya mengenai surat mengundi rumah rakyat di Stulang sehari sebelum tarikh cabut undi! Lahabau, aku menyumpah.

Suamiku mula berbelah bahagi. Pulang ke kampung tetap pulang ke kampung tapi kami harus pulang awal pada hari ahad. Perasaan bengang, sedih bercampur baur. Mana tidaknya, bulan puasa ini, baru sekali aku dapat pulang ke kampung, itu pun setelah lebih 2 minggu berpuasa.

Allah itu Maha Mengasihani. Kami selamat pulang ke kampung pada petang sabtu dan sempat berbuka bersama keluarga. Aku seronok tidak terkata. Bertambah seronok, bilamana adik bujang ku juga pualng ke kampung setelah habis waktu kerja nanti dan aku boleh pulang semula ke JB bersamanya. Syukur alhamdulillah, diberi sekali lagi kesempatan untuk berbuka puasa bersama keluarga.


*      *      *      *       *      *


Saat ujian datang bertubi-tubi, selama tempoh mengandungkan 'adik', kami dititipkan dengan berita gembira lain. Perasaan marah aku yang memaki hamun pihak yang lembab buat kerja hingga terpaksa membuat suamiku terkejar-kejar ke sana ke mari bertukar kepada satu nikmat kesyukuran yang tidak terhingga.

Emak kata, itu rezeki anak. Ye, aku akui. Aku bersujud padaMu Ya Rabb..Terima kasih emak kerana sentiasa mempositifkan perasaanku.

Alhamdulillah, aku tumpang gembira dengan rumah ke-2 suami ku. Dalam perkiraan kami, in sha Allah kami mampu menanggung bulanannya. Kawasan situ, market value tinggi meskipun hanya sebuah rumah pangsa berharga RM50,0000. Ya, rezeki kami sekeluarga. Jika dibanding dengan harga pasaran sekarang, mana mungkin akan dapat harga sebegini murah.

Rumah itu dimohon oleh suamiku sewaktu kami belum bertunang lagi. Masih bujang dan saat itu belum punya rumah lagi. Itu adalah rumah rakyat untuk penduduk yang terpaksa pindah di kawasan kampung melayu majidi. Selesai meletakkan nama, aku menemani dia ke pejabat perumahan (kawasan rumah kami sekarang) dan siapa sangka rezeki kami telah tertulis untuk sebuah rumah teres 3 bilik (rumah yang kami duduki).

Aku kadang-kadang marah dengan mereka yang terlalu mengharapkan suami sedangkan aku akui aku sendiri boleh lakukan apa jua sendirian hatta untuk pemeriksaan kandungan dan ke hospital sekalipun. Aku boleh, kenapa mereka tidak? Ini yang aku sering pertikaikan.

Tapi, aku harus cepat-cepat sedar, harus segera istighfar, ini semua ujian buatku dan tidak semua orang 'sekuat' aku. Mungkin. Aku tidak mendongak. Hanya berfikir..


Aku bersyukur atas ujian yang Kau berikan. Ujian yang terus mendidik aku untuk terus sabar. Ujian dari orang terdekat yang kadang kala membuat aku rasa sakit hati, terkilan, tetapi aku cuba ikhaskan dengan penuh keredhaan. Moga keikhlasan aku ini mempermudahkan segala urusanku nanti.

Ya Allah, Ya Rahman, aku terus bersujud, menadah tangan padaMu agar Kau sudi mendengar rintihan insan kerdil ini. Mungkin tika ini suaraku terasa halus, namun moga dengan keredhaan dariMu suaraku kian hampir denganMu.


Moga aku terus diberi kekuatan sepanjang tempoh kehamilanku. Dan diberi kekuatan andai sampai saat aku berjuang nanti. Kepada suami tercinta, aku mohon sejuta keampunan darimu saban hari, moga tiada sekelumit amarah di hatimu sayang..
Ya Allah Ya Rahman, aku redha dengan setiap ujian yang kau tiupkan.






Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Lagu Raya PIlihan

9:00 PG


Cepatnya masa berlalu. 10 hari lagi nak raya wehhh.. Sayang nak tinggalkan Ramadhan setiap tahun. Lagu raya pun sudah mula berkumandang di corong radio. Macam tak percaya Syawal semakin tiba. Tapi, persiapan ala kadar je. Baju raya sehelai di pagi raya sudah mencukupi.

Saya suka dengar lagu raya yang ceria. Sebab nak sambut hari kemenangan kan. Setiap kali hari raya, hati akan berbunga riang.

Lagu raya pilihan saya mestilah lagu raya sepanjang zaman. Yang saya dengar dari kecil hingga ke besar tanpa jemu. Kalau lagu raya zaman sekarang ni cam takde feel je nak dengar.

Ini adalah lagu-lagu raya pilihan saya:-

  • Selamat Hari Raya nyanyian Fazidah Joned
  • Suasana Riang Di Hari Raya nyanyian Junainah M Amin
  • AidilFitri nyanyian Sanisah Huri

Korang pun mesti dah hafal kan lirik lagu-lagu ni. Tiap tahun syok je dengar lagu raya.





Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Tetamu Raya Paling Ditunggu

6:30 PG


Ada ke saya ni tertunggu-tunggu tetamu raya? Hahaha... saya kan baik. Zaman sekolah dulu, boyfriend pun takde. Zaman uni pun. Huhuhu..

Biasanya, kami sekeluarga beraya di rumah nenek di Mersing. Tidak ada sesiapa yang kami nantikan setiap kali raya kecuali memang sudah tahu saudara mara samada dekat atau jauh akan singgah menziarah.

Kalau zaman sekolah dulu, kawan-kawan sajalah yang sudi datang ke rumah. Itupun haruslah berjanji terlebih dahulu.

Kalau rumah jiran-jiran, saya jarang beraya sebab akan beraya juga bila tiba marhaban.

Bila sudah duduk berjauhan, sudah punya keluarga sendiri dan bila tiba hari raya mestilah beraya secara berganti-ganti, waktu beraya sebelah suami mulalah saya akan tertunggu-tunggu jika emak abah mahu datang ke rumah kami. Hehehe..

Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Kenangan Terawih Zaman Kanak-Kanak

8:30 PG


Kenangan zaman kanak-kanak ketika berterawih tidaklah semeriah seperti drama televisyen. Biasa-biasa sahaja. Pergi balik bersama jiran terdekat. Kadang-kadang tu berjanji dengan kawan di sekolah, berjumpa di masjid. Tapi, selalu tak jumpa pun.

Zaman kanak-kanak, banyak perkara yang saya tidak tahu. Hanya tahu, dapat makan free di masjid. Lebih kepada malu kepada kawan-kawan jika tak dapat ke masjid menunaikan solat sunat terawih.

Makanya, pergilah kami ke masjid berjalan kaki saban hari beramai-ramai.







Cabaran20hari

#Cabaran20Hari - Amalan Berbalas Juadah Di Bulan Puasa

8:30 PG


Terus terang saya katakan, duduk di rumah taman tidak sama duduk di kampung. Rumah taman, berpagar, bertembok, rumah takde tingkap, takde ahli masyuarat tingkap, agak sukar untuk menjenguk jiran sebelah.

Sudah 2 kali kami menjalani ubadah puasa di rumah kami sekarang ini. Mengenai amalan berbalas juadah di bulan puasa agak sukar dilaksanakan. Kadang-kadang, jiran tiada di rumah, berbuka dengan keluarga mereka yang lain di luar. Kebanyakan mereka rumah mak pak dekat-dekat, tengah malam baru nampak batang hidung. Memang tak dapat nak memberi juadah.

Hari tu jiran hadapan rumah kami ada beri serawa durian bersama roti keping. Sedap! Serawa berbaki hingga 3 hari kami ulang sebagai pencuci mulut. Berkira-kira ingin membalas juadah kepada mereka, in sha Allah..

Pinjam dari Google


Tahun lepas saya saja masak rendang daging lebih, ada juga hulur ke jiran sebelah. Terus terang saya katakan, kalau tidak berbalas juadah, jiran sendiri pun tidak kenal.