Aisyah Humaira

Menyorok Bila Takut

8:00 PG


Semakin membesar, semakin banyak juga kaletahnya. Sudah pandai ketawa besar sambil pegang perut bila dirasakan kelakar. Merenung serious tidak berkedip mata bila memahami satu adagen. Dan sudah tahu erti takut bila ada muncul makhluk-makhluk pelik.




Tiba-tiba lari di balik langsir. Bila ditanya, dia jawab, "takut, ibu". Saya biarkan saja dengan imaginasinya. Kartun je pun. 


Ini memang betul-betul takut. Langsung sembunyi di balik langsir. Cerita kartun sofia, ala ada makhkuk pelik je. Tidak ada perkara menakutkan pun.

Tapi, bila saya cakap, "kalau takut, ibu tutup tv". Laju pula menjawab, "jangan, ibu" dan remote astro diambil dan disorok pula belakang badan comelnya.






Isu Semasa

Zero Memang Lawak

4:00 PTG


Maharaja lawak mega sudah masuk minggu ke 3. Rasanya ramai yang setuju dengan saya, lawak semua peserta kurang menyengat malam tadi. Agak hambar. Komen para juri pun menunjukkan semuanya down.

Kalau nak tahu, dari minggu pertama saya suka dengan lawak kumpulan Zero. 3 minggu berturut-turut saya gelak sakan dengan lawak diorang. Kelakar giler lah!

Pinjam dari Google

Ebook

E-Book : 10 Panduan Praktikal Menulis EBook

12:00 PTG


Saya percaya ramai yang sudah tahu mengenai pelancaran E-Book blogger Uni Aqilah ini. Sebagai salah seorang rakan blogger, dan tinggal senegeri dengan beliau, saya support dengan membeli E-book yang telah beliau hasilkan.

Tidak rugi membeli bahan bacaan sebegini. Saya baru sahaja menerimanya beberapa hari yang lalu dan saya cadangkan agar rakan-rakan lain segera mendapatkan E-book tersebut.




Dapatkan E-Book Di Sini


Ebook ini mengumpulkan 10 panduan praktikal yang akan menunjukcara bagaimana untuk menulis dan menghasilkan ebook pertama anda melalui topik-topik :
  • Mencari Idea BestSeller untuk Ebook
  • 7 Niche Paling Pana Buat Ebook Laku Keras
  • 8 Sebab Kenapa Anda Mesti Buat Bisnes Ebook
  • Strategi Letak Harga
  • Headline vs Subline
  • Pelan Tindakan Ebook Pertama


Jika berminat, boleh hubungi Puan Siti Munirah atau boleh juga berurusan dengan saya. Jangan lupa petikkan nama saya, "Mar Mansor" untuk mendapatkan harga kasih sayang.


PM FB : Siti Munirah
Blog : http://studioebook.blogspot.com
E-mail : puanmunirahmalek@gmail.com
Sms/whatsapp : 019-7531258




Advertorial

Amaran Keras Kepada Pengguna Jamu Pengantin Dara

11:30 PTG


.:: Entri ini dipin selama 2 hari ::.
Sila scroll ke bawah untuk baca entri-entri lain.


Wanita mudah kelihatan berusia berbanding lelaki, lebih-lebih lagi selepas melahirkan anak. Ini kerana, bermacam-macam pendekatan terpaksa ditempuhi oleh seorang wanita. Dari segi kerjaya, menguruskan keluarga, suami dan anak-anak. Sehingga terpaksa mengabaikan kehidupan sendiri termasuklah mahkota utama yang menjadi dambaan suami.


Jamu Susuk Dara (JSD) ingin berkongsi bersama wanita-wanita di luar sana. Inilah satu-satunya kunci untuk menjadi wanita hebat serba-serbi. Bagaimana mahukan kesihatan dalaman dan luaran dan tampil cantik dan yakin.


 Jamu Pengantin Dara 
Kebaikan:
 Merapat dan mengetatkan vagina.
 Mengecutkan rahim dan batu meroyan.
 Mengeluarkan kotora, keputihan, darah beku, cysts, mengecutkan fibriod bersaiz kurang dari 3cm.


Peringatan Keras:
 Hanya boleh digunakan oleh wanita yang pernah melakukan hubungan kelamin sahaja.
 Hanya boleh digunakan oleh wanita yang mempunyai masalah di bahagian sulit mereka, antaranya keputihan teruk, berbau, ada discharge, dah longgar, rahim kembang, period tidak lancar dan teratur.
 Jika ada makan jamu/ herba/ ubat diet/ minuman diet/ sebarang yang berkaitan dengan diet wajib berhenti selama sebulan sebelum mengambil JPD. Mungkin ada yang cakap berhenti selama 2-3 minggu pun boleh, ye memang boleh tetapi apa yang saya ingin tekankan, tahap antibodi setiap orang tidak sama.
 Jika ada mengambil sebarang supplimen/ ubatan selain herba seperti vitamin c, vitamin e, ubat dari hospital, dinasihatkan menjarakkan pengambilan JSD selama 2 jam.
 Pengguna IUCD yang kurang dari setahun tidak boleh mengambil JPD. Wajib menjarakkan genap setahun selepas membuat pembersihan.
 Anak dara dilarang paling keras.
 Wajib pantang minum minuman sejuk, berais, air kelapa, durian, madu, minuman bergas, beralkohol.
 Wanita yang dah menopous tidak boleh mengambil JPD
 Wanita yang 'kering' bila bersama suami juga tidak boleh mengambil JPD, dinasihatkan agar mengambil Intim Gel.
 Wanita hamil dilarang keras menggunakan JPD. Sebab itu dinasihatkan menggunakan JPD selepas bersih dari darah period. JPD boleh menarik janin dan mengakibatkan keguguran. Tidak dijual untuk mereka yang ada perancangan menggugurkan kandungan.
 Wanita lepas bersalin, dinasihatkan menunggu hingga habis tempoh berpantang atau lebih elok selepas 6 bulan sebelum mengambil JPD. Dikhuatiri bayi akan panas kerana masih menyusu badan.



Kelebihan lain:
 JPD bukan ubat seks tapi JPD berfungsi untuk menyerap dan membuang segala yang tidak patut ada dalam salur vagina.
 Secara tidak langsung salur anda akan bersih dan sempit. Air mazi akan mudah turun saat anda ghairah, maka tiada masalah kekeringan lagi, masalah berbau,keputihan dan sebagainya.
 Kesan setiap pengguna yang menggunakan JPD adalah berlainan bergantung kepada individu tersebut. Ada yang sihat walafiat, ada yang demam, ada yang senggugut, ada yang sakit perut tidak tertahan, ada yang jenis mudah buang air kecil dan ada yang bentan.



Testimoni:
Sangat diharap pengguna mengikut segala pantang larang, mengambil air suam 3 liter sehari dan bersabar selama proses pembersihan.

Hasil yang anda dapat lepas menggunakan JPD juga berlainan bergantung kepada tahap kekotoran atau kebersihan salur vagina masing-masing.

              
Sila klik untuk lebih jelas
                   
Sila klik untuk lebih jelas
                          

Mahal ke? Guna untuk 3 bulan sekali je, mahal ke? Kalau JPD mampu mencuci dan menarik kotoran di dalam rahim anda, mahal ke? Kalau JPD mampu mengetatkan miss v anda macam malam pertama, mahal ke?


☆☆ Dapatkan Rundingan Percuma ☆☆
SEBARANG PERTANYAAN dan
untuk mengetahui produk JSD yang hebat dan superbbbbbbbb...

fast action order please pm,wechat,whataps
Aida 0193168231





Menang Hadiah

Sudah Terima

8:00 PTG


Hati ada berdetik yang berkemungkinan mesej yang saya inbox tidak diterima. Sebab pernah berlaku kejadian itu sebelum ini. Saya pun hairan juga. Mesej hanya boleh dilihat bila mereka beronline melalui PC. Tapi, tawakal sahajalah. Berserah pada rezeki. Tak sangka Kak Mia whatAps dan detik hati saya itu betul. Akhirnya, parcel telah selamat sampai semalam.


Inilah dia yang saya nanti-nantikan. Saya merupakan salah seorang dari 34 blogger yang bertuah yang terpilih untuk meneruskan cabaran seterusnya yang bakal tamat pada 10 Disember 2014. Dapat lambat, review pun lambat lah.

Nantikan review saya nanti ye.




Our Life

Asam Pedas Ikan Mayong

4:00 PTG


Boleh dikatakan, masakan ini merupakan masakan kegemaran en.suami. Bergantung kepada jenis ikan yang ada. Semalam, emak Aisyah memberi ikan mayong segar yang sudah siap bersiang dan berpotong. Banyak. Boleh makan ramai-ramai. Saya masak sebahagian sahaja untuk makan malam. Itu pun en.suami sakan meratah. Sedap katanya. Jarang dia memuji begitu.

Rezeki kami malam tadi. Paling suka, bila en.suami memuji dan makan dengan berselera. Dari segi warna, rasa, memang cukup semua. 


Semua orang tahu masak asam pedas kan. 

Lada kering yang sudah dikisar + bawang merah + bawang putih + sedikit kunyit + belacan 
= Blend sampai hancur.
Tumis bahan kisar bersama serai yang diketuk. Masak hingga pecah minyak. Saya masak lama-lama.
Masukkan air dan air asam jawa.
Saya reneh lama-lama sikit hingga kuah pekat.
Masukkan ikan dan reneh lagi hingga menerbitkan minyak.
Masukkan bendi dan daun kesum.




Blog Janji Kita

Tiada Istilah Mengambil Kesempatan

11:00 PG


Saya agak terkilan, atau lebih tepat sangat terkilan bila membaca barisan ayat tersebut. Buntang mata dan sesak dada seolah dihempap batu besar. Ikutkan rasa marah memang saya akan buat bodoh saja tetapi memandangkan saya tidak akan dapat lari dari dia, saya terima sahaja apa jua yang dia sampaikan.

Ramai yang tertanya-tanya mengenai hal itu. Mungkin pihak ke-3 juga tidak faham dan menuduh saya begitu. Terus terang saya katakan, itu hak saya sebagai pembeli. Siapa tidak mahu dapatkan benda murah dengan kuantiti yang sememangnya saya mahukan. Sudah bertahun-tahun kami suka membeli online dan setiap kali mahu membeli mesti rakan-rakan sekerja yang lain akan roger, nak selit order tak? Mengurangkan harga postage kan. Kalau saya tak buat, orang lain akan buat juga. Pembeli sekarang ni semua bijak memilih.


Kalau orang tengok..awak umpama ambil kesempatan di atas kesenangan orang lain..


Bila tidak faham, beginilah jadinya. Sebab tu saya minta peniaga yang menyewa tapak iklan dan meminta mempromosikan produk di Blog Janji Kita, baca setiap entri yang saya publish. Bukan saya tidak bagi link. Simple je, kenapa peniaga lain boleh faham?

Atas sebab ini jugalah saya telah ubah kenyataan di Advertise Me.

 link




Nota Kaki : Saya tidak mahu cerita secara detail. Pasti blogger lain akan terasa. Biar ianya jadi pengajaran buat saya.


Islam Agamaku

Perbanyakkan Selawat Di Hari Jumaat

8:00 PG



Sesungguhnya sebaik-baik hari ialah HARI JUMAAT, maka perbanyakkanlah selawat ke atasku pada hari tersebut. Sesungguhnya selawat kalian akan diperlihatkan kepadaku.
(HR. Abu Dawud)


Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada MALAM DAN HARI JUMAAT, sesiapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali).
(HR. Al Baihaqi)

Aisyah Humaira

Kerana Kucing

5:00 PTG


Bukan main seronok Aisyah dapat pegang kucing. Dibelai, dipangku dan tidak habis-habis cakap kucing comel. Rentetan kisah ini, Aisyah selesema dan batuk. Mujur tidak demam. Saya pun tidak pasti samada penyebabnya adalah kucing.

Sejak ayahnya yang mengambilnya dari rumah pengasuh, setiap hari dia seronok menunggang motor dan meminta ayahnya pergi ke kedai. Emm..ayahnya melayan je. Nak aiskrim? Beli. Nak cokelat? Beli. Nak gula-gula? Beli. Sabar ajelah.

Bila dah batuk dan selesema, memang saya tidak benarkan dia makan aiskrim dan air sejuk. Malam tadi, saya beri ubat batuk hurix, eh laju pula dia minum. Dia kata sedap. Bila saya rasa, erkkkk...sedap ke? Apalah taste anak dara ni.

Harap, Aisyah cepat sembuh dari batuk dan selesema.

Pinjam dari FB




Nota Kaki : Lepas bagi ubat batuk 2x, alhamdulillah baik.


Giveaway

Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!

2:00 PTG

hai semua blogger! 

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah. 
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni, 
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah! 
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer! 
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.

Makan Gaji

Sudah Dia Begitu

11:00 PG


Dia memang suka maki-maki, style orang nogori, tapi kami dah betah. Buat dek je.

Mulut memang macam puaka tapi ada masa boleh borak macam member-member.

Dia suka lepas tangan, humban kerja pada anak buah. Dia tahu siap je. Ayat biasa dia, "itu pun ko tak tahu?". Kalau saya, memang saya jawab, "tak tahu bos, almaklum belajar tak tinggi". Saya memang suka buat lawak bodoh. Kadang-kadang tu tahu, tapi buat-buat tak tahu sebab once kita dah tahu, humban 100% kat kita.

Dakwat pen dia mahal kot, sebab tu kerja dia sign je. Bukan check pon. Kadang-kadang tu report dah sampi ke customer ada sedikit kesalahan, typo error. Salah kami lah, kenalah marah. Tadah telinga sampai merah-merah. Tapi, dia yang settle kan. Kira pandai cakaplah, mulut manis dengan customer.

Kerja bawah dia memang kena kuat hati dan fizikal. Siapa yang tak kenal, memang jadi huru hara. Sebab dia suka maki orang sesuka hati. Saya dulu, dah puas dah sampai dah biasa. Kadang-kadang tu menangis juga. Tapi tu dulu. Sekarang ni, saya pula yang marah dia balik. Berani lawan? Mwahahaha.. lawak je..

Bila dikenang semula, saya akui, pertama kali terjun ke OnG walaupun masih under manufacturing. Dari 0, sekarang ni sudah ada ilmu sikit-sikit. Dia memang ada pengalaman berpuluh tahun dalam OnG, maka tidak hairan lah dia mampu mengawal semua corak permainan kerja di sini. Pengalaman dia buat dia jadi 'mahal'. Kami pun tidak tahu, kenapa dia suka kerja di sini, padahal banyak je kompeni gah OnG pelawa dia kerja.

Nak cerita pasal stayback tu, memang sudah biasa. Pernah balik rumah kejap ambil anak, tinggalkan dengan suami dan masuk pejabat semula. Anak buah stayback tau, sampai bengkak-bengkak mata sebab nak siapkan report, esok pagi final inspection. Jadi dia, memang best, rileks je follow up anak buah dari kedai makan kat corner sana. Kadang-kadang follow up melalui walkie talkie. Tak jawab, walkie talkie, telefon, "ko pergi mana?". Saya selamba je jawab, "toilet, bos..".

Pernah juga saya kena siapkan report bila negara jiran seberang tambak tu minta perubahan, customer ubah info dan mereka baru dapat last minute. Weh..nangis wehh..jam 5.45pm dapat arahan, sedangkan waktu kerja kami tamat jam 6 petang. Tapi, saya merajuk, saya balik. Lantak lah kerja tu. Nak berhentikan saya pun, saya tak kisah. Tapi, takde pula minta saya resign. Bila saya submit resignation letter, minta hold, kasi up gaji sikit. Ok, stay. Eh..macam banyak pula cerita.

Kalau nak diceritakan lagi, memang tak habis sampai esok pagi. Itulah dia, bos kami. Ini bukan mengumpat, saja bercerita. Kadang-kadang sakit hati dengan dia. Alamak, kantoi pula. Siapa pun dia, dia tetap bos saya. Yang selalu cakap dia dah tua tapi perangai perasan muda. Huhuhu..ok dah habis.




Nota Kaki : Biasalah, submit appraisal time..hehehe..



Aktiviti

Bantal Kekabu

12:00 PTG


Keluarga saya dari dulu tidak pernah beli bantal span gebu-gebas yang banyak dijual dipasaraya. Harga mencecah ratusan ringgit. Memang tidak pernah. Dahulu, di hadapan rumah nenek saya di Mersing ada pokok kekabu. Besar dan seolah-olah pokok tempat gayutan langsuir. Betul. Tak tipu.

Pokok tersebut menghasilkan banyak buah dan isinya tentulah kekabu. Dari kecil juga, kami adik beradik kerap membantu nenek mengasingkan bijinya. Kekabu itu putih dah gebu seolah kapas. Seelok-eloknya, proses pengasingan dilakukan di awal pagi bagi mengelakkan kekabu berterbangan.

Emak saya ada bawa balik sedikit kekabu dari rumah nenek tempoh hari. Emak beri kami pula. Pertama kalilah suami saya belajar memasukkan kekabu ke dalam sarung.

Mengisi kekabu hingga padat.



Dapatlah dua biji bantal. Tinggal sarungkan saja dah boleh digunakan. Sedap tidur dengan bantal kekabu ni Lembut, sejuk dan pasti tidur lena. Hehe.. 




Islam Agamaku

Formula Kekal Jelita Hingga Ke Syurga

8:00 PG


Wanita dan kecantikan sememangnya tidak dapat dipisahkan. Semua wanita mengidamkan kecantikan kekal meskipun semua tahu hakikat yang kulit tegang akan kendur satu masa nanti.

Fitrah seorang manusia, semakin berusia, semakin muda dan cergas imannya. Semakin meningkat usia, semakin galak berjihad kerana Allah. Wanita yang ingin kekal jelita hingga ke syurga harus berusaha mengekalkan kemantapan iman terhadp Allah SWT.

Rasulullah memberikan formula yang mudah amalan untuk seorang isteri kekal jelita hingga syurga iaitu:

  • Menunaikan solat 5 waktu.
  • Puasa di bulan ramadan.
  • Menjaga maruah.
  • Taat pada suami.
Amalan-amalan tersebut harus disempurnakan. Dan sebagai ganjarannya, Allah memberi pilihan untuk masuk ke syurga yang diingininya.


Blog Janji Kita

Aduh.. Salah Faham Ke?

4:00 PTG


Bila difikir-fikirkan balik..emm..memang tak paham kot. Salah faham sebenarnya. Siap nak saman-saman bagai. Blog Janji Kita ni blog saya, entah apa yang tak jelas, tak tahu lah.

Bila disalahertikan, beginilah jadinya. Kalau salah, katakan salah. Baru saya faham liku-liku seorang blogger. Baru melangkah satu tapak, itu pun secara kecil-kecilan, sudah terkena.

Sebenarnya, semuanya adalah salah sangka dan saya tekankan di sini, ini blog saya, makanya suka hati sayalah. Dan jelas untuk pengiklanan yang saya lakukan telah tertulis di blog saya juga. Semua orang boleh baca.

Mungkin setengah orang beranggapan berblog hanya perkara remeh. Mengambil kesempatan atas kesenangan orang lain. Senang celah mana?? Berapa ramai blogger otai yang buat entry  review dan dibayar berganda-ganda? Bacalah blog mereka.

Tiada istilah tutup rezeki siapa-siapa di sini. Saya memberi ruang kepada sesiapa sahaja yang ingin membuat review entri atau sewa tapak iklan di sini. Rezeki yang ditentukan adalah hak masing-masing.

Saya sudah buktikan yang saya tidak main-main. Kalau masih lagi beranggapan begitu, saya pun sudah meminta maaf dari satu pihak yang lain. Untuk dia, biarlah.

Terima kasih atas pengalaman berharga ini. Saya jadikan ia satu pengajaran. Belajar dari kesilapan, belajar dari pengalaman, belajar untuk bersabar, belajar untuk menangani mereka yang mungkin salah faham dengan penyampaian saya.








Islam Agamaku

Simptom Keras Hati

8:00 PG


Sama-samalah kita luangkan sedikit masa untuk menyemak diri kita. Adakah kita mempunyai simpton-simpton penyakit keras hati? Jom semak.

Tanda-tanda penyakit hati:

  • Tidak peduli perintah Allah dan Rasul-Nya.
  • Hilang rasa seronok dengan nikmat dapat beribadat kepada Allah.
  • Lakukan dosa tanpa rasa apa-apa; tiada sesalan, malu, mahu bertaubat dan sebagainya.
  • Pentingkan diri dan tidak terkesan dengan nasib ummah.

Apakah punca-punca penyakit hati?
  • Berpaling dari mengingati Allah SWT.
  • Hidup tanpa mengikut syariat Islam.
  • Perbuatan dosa sudah menjadi amalan harian.
  • Terlalu mengikut kehendak jasad, tanpa menuruti tuntutan roh.
  • Terlalu banyak membazir masa dengan perkara-perkara melalaikan seperti hiburan keterlaluan.
Pinjam dari Google



Aisyah Humaira

Bila Cik Aisyah Dapat Kucing

4:00 PTG


Aisyah gemarkan kucing. Binatang comel katakan. Kami tidak ada membela kucing. Di kampung, rumah atuk dan neneknya juga tidak ada membela kucing.

Hari sabtu, sempena cuti umum, kami ke belahan tampok, rumah nenek usu dan nenek angah. Saudara belah abah. Sudah lama tidak ke sini.

             

Ada 4 ekor anak kucing yang masih kecil. Aisyah memang tak senang duduk melihat anak kucing yang comel-comel dan dijinjit seperti mainan!

Garu-garu digigit nyamuk

Ini salah seekor anak kucing yang sentiasa mengekor ke mana Aisyah pergi. Sukalah dia, dapat main kucing sepuasnya. Dah nama kawasan kampung, nyamuk kampung memang banyak. Bintat-bintat badan. Hadiah menang giveaway bugslock belum terima lagi, kalau tidak, pasti sudah digunakan setika itu.

Mereka bukan orang senang, tetapi mereka sangat menghormati tetamu. Kami dihidang lauk seadanya. Tok usu sudah lama meninggal dunia, sewaktu anak sulungnya masih bersekolah menengah. Sekarang, 2 dari 5 orang anaknya sahaja yang masih belajar di IPTA. Dua orang anak daranya memiliki ijazah dari IPTA tetapi belum ada rezeki mendapat pekerjaan yang sesuai dengan kelulusan mereka, tetapi mereka tetap gigih bekerja di Senai.



Nota Kaki : Kisah mereka wajar dijadikan tauladan buat kita yang sering mengeluh dengan kehidupan kita.


Join Segmen

SEGMEN 'SAYA NAK TEMPLATE BLOGLIST'

12:00 PTG

~ ✿*゚ Assalamualaikum,Salam 2014 ✿*゚ ~
 
http://kathyrbain.blogspot.com/2014/11/segmen-saya-nak-template-bloglist.html
 
SEGMEN 'SAYA NAK TEMPLATE BLOGLIST' | Setelah sekian lama tanpa sebarang segmen akhirnya kathyrbain.blogspot.com ingin mengajak rakan blogger semua agar join segmen kathy ini yang menawarkan dua hadiah berupa Template Bloglist dan satu hadiah misteri.

Syarat untuk menyertai segmen ini:-
  • terbuka kepada semua blogger.
  • letakkan banner ini dalam entri dan buat tajuk  SEGMEN 'SAYA NAK TEMPLATE BLOGLIST'.
  • wajib Follow belog Coretan Hati Kathy dan belog Kathy Rbain Diari Resipi .
  • sila lengkapkan slogan "Saya nak Template Bloglist By Kathyrbain.blogspot.com kerana ............. (tidak melebihi 20 patah perkataan) - wajib di lakukan oleh semua peserta untuk melayakkan diri dalam segmen ini.
  • hantar penyertaan sebelum atau pada 30 November 2014 di ruangan komen entri ini sahaja.
  • tarikh tutup penyertaan pada 30 November 2014 jam 11.30 tengah malam dan keputusan hanya akan di umumkan setelah 3 Disember 2014 (setelah owner segmen balik bercuti dari Tawau,Sabah).
Hadiah yang di tawarkan:-
  • 2 Template Bloglist untuk 2 pemenang dengan slogan paling kreatif.
  • hadiah misteri ole² dari Sabah untuk seorang Top Referral segmen.
SELAMAT BERSEGMEN ^_*
 
"Saya nak Template Bloglist By Kathyrbain.blogspot.com kerana saya tidak memahami coding dan sebab saya suka cara kerja kak kathy!"


Islam Agamaku

5 Sifat Manusia

8:00 PG


Ayat 1 hingga 11 surah Al-Mukminun menggariskan 5 sifat yang melayakkan seseorang manusia untuk mewarisi syurga Firdaus.

Syurga Firdaus ialah syurga yang paling tinggi statusnya, yang kebanyakkan penghuninya ialah para rasul dan nabi (khalifah utama Allah).

5 sifat manusia yang mewarisi syurga Firdaus :

  • Manusia yang memelihara solat, lalu solat mereka kusyuk.
  • Manusia yang menjauhi perkara lagha.
  • Manusia yang menyucikan hati.
  • Manusia yang menjaga kemaluan dan kehormatan seksual.
  • Manusia yang memelihara amanah.

Pinjam dari Google




Makan Gaji

Minum Teh di Jusco Permas

8:00 PG


Bila tiba hari jumaat, kami akan buntu mahu ke mana. Sejak rules baru dikeluarkan, kami yang bekerja under manufacturing diberi rehat selama 1 jam setengah. Rugi nak stay di pejabat sahaja sedangkan hakikatnya kami bekerja lebih masa berbanding staff admin dan sales.

Jumaat lepas ke Jusco Permas, seorang teman mahu beli handbag. 200 juga dia terbang. Kemudian, beli roti dan lepak di food court hingga hujan teduh. Sempat juga pekena teh ais c special. Sedap juga. Pekat, melekat, adoi kembung perut den.

Teh Ais C Special ~ tak berapa ingat namanya.